Decentraliserade Darknet-marknader kan leda till ostoppbara Silk Road Clones

Decentraliserade Darknet-marknader

Darknet-svarta marknader har varit en häftklammer för kryptovaluta sedan Silk Roads första tid. Efter gripandet av Ross Ulbricht och hans efterföljande livstidsdom har ett antal andra mörka nätmarknader dykt upp och försökt ta plats. Men alla dessa marknader har samma grundläggande problem.

Även om de drivs på anonyma TOR-nätverk är de alla fortfarande centraliserade tjänster med centrala servrar. Det betyder att de alla är utsatta för att stängas av myndigheter. Men vad skulle hända om en mörknätmarknad skulle dyka upp som inte led av denna typ av svaghet? Det är frågan från ett nytt decentraliserat darknet-marknadsföringsprojekt som kallar sig själv Eden.

Decentraliserade Darknet-marknader

Vad är Darknet-marknader?

Som namnet antyder liknar en online-mörkernetmarknad på många sätt en traditionell svartmarknad. De är en marknadsplats som tillåter köp och försäljning av alla typer av varor eller tjänster, oavsett om de är lagliga, ett grått område eller rent olagligt.

Silk Road's historia

Läs också: Historien om Silk Road

När det gäller Silk Road blev det mest känt som en plats att köpa och sälja droger över Internet och att betala för dem med bitcoin. De senaste mörka nätmarknaderna har övergått till att använda privatlivskryptovalutor som Monero för att undvika myndigheternas förmåga att utföra så kallad blockchain-analys. Med andra ord gör det transaktionerna själva spårbara.

Centralisering den svagaste länken

Enligt en vitt papper släppt av Eden är inte bara centraliserade marknadsplatser utsatta för attacker från myndigheter, men marknaderna själva kan också vara en angripare.

För att skapa ett visst förtroende är dessa marknadsplatser beroende av spärrsystem för att underlätta transaktioner. När en köpare vill köpa något kommer de att placera kryptovaluta i en spärr som sedan låses. När köparen tar emot varorna kan de låsa upp spärren. Om en tvist uppstår kan tjänsten gå in och fatta ett beslut. Även om systemet inte är perfekt, ger det åtminstone en viss säkerhet för köpare och säljare.

Vad som har hänt tidigare är dock att ett antal darknet-marknadsplatser har utfört en exitbedrägeri, vilket innebär att de plötsligt stänger av webbplatsen och tar med sig alla escrow-medel. Eden uppskattar att många miljoner dollar har stulits på detta sätt. Eftersom operatörerna av darknet-marknadsplatser själva är anonyma finns det vanligtvis inget alternativ för dem som förlorade pengar i en spärr.

Enligt Eden är några exempel på darknet-marknader som har lurats av exit “TradeRoute, Outlaw, Nucleus, Black Bank, Evolution och Sheep”.

Slutligen, om en webbplats stängs med våld, kommer deponeringsfonderna sannolikt att anslås av den myndighet som gjorde nedläggningen. FBI berömt sålde bitcoin den samlades in från sidenvägen stängd i en auktionsförsäljning.

En ostoppbar Darknet-marknad?

Eden kommer säkert inte att vara den sista eller enda decentraliserade darknet-marknaden.

Detta leder sedan till ett antal viktiga etiska frågor. Å ena sidan kommer användning av webbplatser som eBay och Amazon.com för att underlätta person-till-person-affärer med sina egna problem. Specifikt tenderar den här typen av webbplatser att spåra och sälja data om sina användare, något som integritetsförespråkare utan tvekan skulle motsätta sig.

En marknad som möjliggör obegränsad försäljning av farliga föremål kan dock vara en allvarlig fråga. Bortsett från droger har dessa marknader också varit kända för att underlätta försäljningen av skjutvapen och lätt dolda knivar eller andra vapen. Det är tänkbart att framtidens terrorister (eller till och med idag) skulle kunna använda dessa typer av marknader för att köpa och sälja vapen eller andra destruktiva eller dödliga föremål.

Ökad paketgranskning oundviklig

Det är välkänt att många paket som är centrerade runt om i världen idag är söverallt till inspektion. Vissa uppskattningar säger dock att endast 1% av alla fraktcontainrar som går in i USA: s hamnar genomgå en inspektion alls.

Om den obegränsade transporten av dödliga föremål blir vanligt, kommer regeringar sannolikt att behöva investera miljarder dollar i högteknologisk automatisk infrastruktur som kan skanna allt som går via post- och hamnsystemet, vare sig det är inhemskt eller internationellt.

Verklighetskontroll

En sista sak att tänka på är att även om en ostoppbar decentraliserad svartmarknad, eller flera av dem, dyker upp, är det osannolikt att det förändrar beteendet hos vanliga människor.

Till exempel inom de amerikanska stater som har legaliserat marijuana för fritid, brott har inte skjutit i höjden, och det finns ingen utbredd fördärv eller andra problem.

Cannabis-kryptovaluta

Läs: Cannabis & Kryptovaluta

Detta beror på att de som är intresserade av marijuana före legaliseringen skulle ha hittat ett sätt att köpa den oavsett lagar. Efter att lagarna ändrats är systemet nu öppet och underkastat normala lagar. Legaliseringen av marijuana är dock osannolikt att få många nya människor att prova det som inte hade varit intresserade tidigare.

Därför är det mycket troligt att en sådan marknad bara skulle vara av stort intresse för människor som antingen redan har våldsamma tendenser eller redan är involverade i terrorism.

Oavsett kommer en ostoppbar svartmarknad på nätet säkert att bli en viktig fråga för samhället att besluta hur de ska agera de närmaste åren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me