Cisco: Blockchain för att säkra biljoner dollar av global BNP

Cisco Blockchain

Ett av världens rikaste företag, amerikanska tekniska konglomerat Cisco, sa i en ny rapport att blockchain-teknik kan vara ansvarig för att lagra så mycket som 10 procent av världens hela bruttonationalprodukt (BNP), eller flera biljoner dollar i värde, till 2027.

Den stora frågan för tillfället är naturligtvis om den föreslagna banan kommer att utvecklas i en så imponerande takt.

Cisco Blockchain

Speciellt är Ciscos förutsägelse om blockchain-teknik som kommer att understödja 10 procent av den globala BNP inte detsamma som att säga att marknadsvärdet för kryptoekonomin kommer att slå en astronomisk siffra om åtta år. Snarare förutspådde Cisco att blockchain-teknik i allmänhet skulle bli mer och mer betrodd av företag och officiella organ för att säkra värde digitalt, oavsett om kryptovalutor är involverade eller inte.

Det amerikanska tekniska kraftverket förutspådde också att internationella företag kollektivt skulle spendera 9,7 miljarder dollar på blockchain-projekt 2021, upp från en beräknad summa på 2,1 miljarder dollar 2018, och att 3 biljoner dollar i nytt affärsvärde skulle öppnas upp av programmerbar handel 2030.

BNP-statistik

Medan skeptiker säger att blockchains är en överdriven genre av databaser, hävdade Cisco i sin rapport att den revolutionära dimensionen av tekniken har att göra med dess förmåga att “automatisera förtroende” – en till synes viktig faktor eftersom företaget fann att 83 procent av företagsledarna trodde förtroende var grundstenen för digital handel:

”Den verkliga innovationen inom blockchain är dess förmåga att automatisera förtroende bland parterna som använder den. Transaktioner regleras på ett kollektivt sätt och registreras på en distribuerad huvudbok, vilket tar bort behovet av en etablerad tredje part för att skapa en pålitlig relation. Deltagarna kan använda blockchain direkt som källa till sanning istället för varandra. ”

Cisco belyste hur blockkedjor kan vara idealiska för att optimera smarta städer, lösningar för försörjningskedjor och Internet of Things (IoT) och redogjorde för sitt arbete i Hyperledger-projektet, Enterprise Ethereum Alliance (EEA) och Digital Chamber of Commerce som arenor genom som man undersökte hur man kunde omfamna dessa applikationer.

Deloitte pekade på liknande projektion 2017

Ciscos framskrivning av en blockchain BNP-fångvälsignelse är inte den första så profilerade förutsägelsen som kryptoverse har sett.

År 2025 kommer ~ 10% av den globala BNP att lagras #Blockchain. Vad betyder detta för #AssetServicing? https://t.co/vXrcZZXI2T

– Deloitte (@Deloitte) 21 maj 2017

Tillbaka 2017, multinationella professionella tjänster tungvikt Deloitte pekade på World Economic Forums förutsägelse att blockchain-teknik skulle stödja 10 procent av den globala BNP till 2025, två år snabbare än Ciscos senaste prognos.

Följaktligen har en associerad Deloitte-rapport med titeln ”Framtiden för tillgångsservice”Sa vid den tiden att blockchain-teknik stod bland nya tekniker som hade potential att revolutionera kapitalförvaltningsindustrin. Dess författare noterade:

”När det tillämpas på tillgångsservice skulle blockchain resultera i en helt nydesignad värdekedja. Lory Kehoe, en direktör på Deloitte Ireland och chef för Deloittes EMEA Blockchain Development Center i Dublin, tror att blockchain så småningom kan gå så långt att eliminera kravet på flera betungande avstämningar. Om fonder säljer direkt till investerare, och detta registreras i blockchain, kan det också ta bort behovet av överföringsagenten att övervaka abonnemang och hålla ett aktieregister över deltagare i fonden, vilket ytterligare effektiviserar hela processen. ”

Mer specifikt indikerade Deloitte-rapporten att blockchain-lösningar i tillgångstjänstindustrin kan visa sig omvandla när det gäller att effektivisera “back- och mellankontorsuppgifter som känner till ditt kundverktyg (KYC), riskrapportering, värdepappersavveckling och företagsåtgärder”

Oavsett vad som hamnar under det kommande decenniet, framgår det tydligt av rapporter som de vi har sett från Cisco och Deloitte att mer vanliga företag seriöst överväger hur blockchain-teknik kan eller kommer att räknas in i deras framtida verksamhet. Men om blockchains så småningom kan vinna över och lagra så mycket som 10 procent av jordens BNP återstår att se.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me