Brasiliens antitrustbyrå undersöker större banker om antikrypto-metoder

Bitcoin Brasilien

Brasiliens antitrustregulator, det administrativa rådet för ekonomiskt försvar (CADE) håller för närvarande på att undersöka påstådda monopolmetoder som involverar sex stora nationella banker som är verksamma inom kryptorummet, per en Reuters Rapportera.

Bitcoin Brasilien

Växande intresse bland brazillianer

De senaste veckorna har intresset för bitcoin ökat snabbt i Brasilien, så mycket att det för närvarande finns fler Brasilianer med ett kryptohandelskonto än de som har aktiemäklarkonton. Marknaden växte till den punkt där drömmen för unga män och kvinnor skulle lämna sina jobb, i hopp om att göra det stort och gå i pension på sina kryptovalutaintäkter. Trots de positiva signalerna har förhållandet mellan kryptobörser och bankerna aldrig varit mindre spänt än det är just nu.

Landet har inte reglerat köp och försäljning av kryptos, även om det är skattemyndigheter redovisa sina intäkter som inkomstskatt. Regeringen har dock vidtagit åtgärder för att lära sig mer om branschen. Tidigare förra månaden skickade den en förfrågan till landets bästa kryptovalutabörser i ett försök att lära sig mer om sin verksamhet. Dokumentet, som undertecknades av åklagaren Ana Paula Bez Batti, utformades för att vara en del av en privat handling som syftar till att “skydda det finansiella systemets integritet.”

Undersökning

Enligt Reuters-rapporten har CADE, som verkar under justitieministeriet (MJ), inlett en utredning för att avgöra om landets stora banker har stängt konton för mäklarhus som är inblandade i kryptohandel..

Sonden, som initierades på begäran av Brasilianska föreningen av kryptovalutor och Blockchain (ABCB) efter klagomål från mäklare, inbegriper utförandet av Banco Central do Brasil (BCB), Bradesco, Itaú Unibanco, Santander Brasil, Banco Inter och Sicredi.

I ett försök att lobbya regeringen kring kryptovalutareglering lanserade en grupp blockchain-entusiaster den brasilianska föreningen för kryptovalutor och blockchain under ledning av en tidigare president för CADE, Fernando Furlan. Lobbygruppen skapades för att leda projekt kring att absorbera globala framsteg kring kryptos och blockchain. ABCB har varit i konflikt med brasilianska banker ett tag. Tidigare i juni tillkännagav föreningen att de skulle rapportera bankerna till det brasilianska rådet för ekonomiskt försvar för att kontrollera bankernas tillvägagångssätt, som de anser vara “kränkande”.

Ett utdrag från undersökningsnotatet som citeras av nätverket:

“Att införa restriktioner eller till och med förbjuda … tillgången till krypterivatmäklare till det finansiella systemet, vilket faktiskt kan medföra förluster för mäklare.”

I sitt försvar hävdade bankerna att kontona stängdes på grund av avsaknad av nödvändig dokumentation, som krävs enligt nationella antipengelagar (AML.)

Reuters citerade antitrustexperter som sa att det inte finns någon garanti för att mäklare kommer att följa AML-förfarandena och säger att de föredrar att möta eventuella konkurrensutsatta tävlingar jämfört med att vara utsatta för banksanktioner..

”Olaglig verksamhet bör undvikas och banker bör vidta restriktiva åtgärder när det finns tecken på brott begått av deras kontoinnehavare. Det verkar emellertid inte rimligt för banker att tillämpa restriktiva åtgärder på förhand linjärt på alla kryptovalutaföretag utan att undersöka graden av efterlevnad och bedrägeribekämpning som antagits av enskilda mäklarföretag. ”

Engagerad i etik

Brasiliens största bank efter tillgångar, Banco Central do Brasil, svarade i sitt försvar att den var engagerad i “etik och respekt för fri konkurrens.” BCB har länge varit involverad i blockchain-industrin i Brasilien. Tidigare i år släppte banken en ny blockchain-plattform utformad för att underlätta informationsutbyte mellan landets finansiella tillsynsmyndigheter.

BCB: s biträdande chef för IT-avdelningen Aristides Cavalcante kommenterade vid den tiden:

”För närvarande sker ett utbyte av information om auktoriseringsprocesser, som ännu inte är automatiserade: personal från en av institutionerna kontaktar de andra via brev eller e-post. Även de få frågor som automatiseras av programvara kräver fortfarande en viss grad av mänsklig intervention. ”

Den nya plattformen, som utvecklats av BCB: s IT-avdelning, kallas ”Pier” och det kommer att göra det lättare för datautbyte mellan BCB, Brasiliens Securities and Exchange Commission, Superintendence of Private Insurance och National Pension Funds Authority.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me