Bitcoin-ETF: er kommer, men Crypto Elite är inte nöjda med det

Bitcoin-ETF: er

Cryptoverse har varit förvirrad av förväntan på att US SEC potentiellt tillåter bitcoin-ETF: er. Men några krypto “Old G’s” gillar Andreas Antopolous och Crypto Crow ser en ETF som inget annat än oönskad (och onödig) störning. Specifikt känner de att just de institutioner som förmodligen tände den eld som bitcoin föddes under finanskrisen 2008 ligger bakom dem. Andra, som dras till kryptomarknaden av potentiella ekonomiska vinster, ser ETF: er som ett bra drag för bitcoin, vilket ökar dess överklagande och avrinningsområde – vilket driver upp priset.

Bitcoin-ETF: er

Sammanfattning: Vad är en ETF?

I grundläggande termer, en ETF är en typ av fond som man kan investera i. Du äger inte den råvara som fonden stöds av, men du kan få exponering för den marknaden bara genom att hålla aktier. I det här fallet kommer fonden att stödjas av bitcoin som köps och ägs av ETF-förvaltaren.

ETF: er tillåter människor att investera utan förvaringsrisken för ägande – med bitcoin som innebär att du håller de privata nycklarna och utsätter dig själv för risk för stöld eller hackattacker. Det betyder också en mycket enklare skatteregistrering när skattesäsongen rullar runt.

Skulle en ETF vara bra för Bitcoin?

Huruvida en ETF skulle vara bra för bitcoin eller krypto i allmänhet beror på din synvinkel. För många, särskilt de som stöder tekniken genom att hålla sina mynt, liksom de som gillar idén att ha total kontroll över sin ekonomi, anser de detta till stor del som ett dåligt drag.

Det vanliga argumentet är att bitcoin helt enkelt inte behöver institutionella investeringar eller engagemang, och är enligt deras mening bättre utan det. Detta beror på att institutioner, som kommer att driva finansiella fordon som ETF, kommer att hålla stora mängder bitcoin. Hur stor? Potentiellt tiotals om inte hundratals miljoner dollar värt.

Rädslan är att innehavet av denna enorma mängd kryptovaluta på ett centralt läge kan göra det möjligt för innehavaren att påverka marknaden efter sitt infall. Många hävdar att kapitulation i år tillbaka till förra årets priser är ett bevis på institutionellt inflytande. De kan medvetet hålla priserna relativt låga för att köpa massor när ETF: er har godkänts.

För mycket utnyttja en oro

Eftersom ETF-chefen äger bitcoin betyder det vidare att de därefter kommer att äga alla mynt som skapas av någon framtida gaffel i bitcoin som i teorin kan ge dem en hel del hävstångseffekt för att styra samhället mot vilken version antas framåt. (tänk BTC vs BCH). Tänk på det här sättet – alla individer som äger Bitcoin (och därför de privata nycklarna som är associerade med dessa mynt) har faktiskt rösträtt. Till exempel bestämmer de vilka börser de ska använda och stöder därför vad de gör med alla mynt de får till följd av en gaffel.

Å andra sidan kan detta vara ett utmärkt tillfälle för lekmannen med pengar att investera för att engagera sig i bitcoin utan att behöva oroa sig för att använda en börs eller en plånbok. Och om någon, vare sig det är en institution eller en enskild, köper den volymen bitcoin av någon anledning, varför skulle de inte ha fördelarna med det?

ETF: er kan öppna dörren för ett antal nya investerare som för ett massintag ytterligare ett steg närmare. De kunde också ge viss legitimitet för bitcoin i ögonen på många skeptiska, men ändå inflytelserika personer i positioner med ekonomisk och politisk makt, vilket främjar Bitcoin överklagande.

Det kan också finnas en silverfodring för “Old G’s”, som är emot ETF: er för bitcoin, om värdet av bitcoin därefter går upp.

När kommer ETF att vara tillgängliga?

Det finns inget fastställt datum för när de kommer att lanseras, eftersom det helt enkelt är för många rörliga delar att ta hänsyn till, men många i branschen tror att det kommer att bli under första kvartalet 2019. Med detta i åtanke förväntar sig vissa människor inte priset på bitcoin för att röra sig avsevärt tills ETF: er går live. Även om ETF: er godkänns och enorma massor av bitcoin köps upp, är det osannolikt att dessa inköp kommer att påverka direkt på bitcoinpriset direkt. Detta beror på att sådana volymer sannolikt kommer att köpas ”OTC” – eller utbytbara med privata säljare.

Förväntan ensam kommer emellertid sannolikt att orsaka viss rörelse i priset, speciellt om den totala marknadsstämningen är positiv. Detta kan ses som ett bra tillfälle att köpa och hålla Bitcoin att sälja efter lanseringen av ETF: er på den efterföljande prisökningen.

Kommer det att hända? Svaret kommer med tiden. Sju månader är lång tid i kryptovärlden, och det är sannolikt att det blir många vändningar i den här innan något är gummistämplat av SEC. Under tiden finns det andra alternativ tillgängliga för dem som vill in utan att behöva oroa sig för privata nycklar och lösenfraser. ETN för bitcoin, som har varit tillgängliga för europeiska investerare i några år, är nu tillgängliga för amerikanska investerare via sina mäklare, eftersom rapporterade av Bloomberg nyligen.

Intressant nog verkar detta inte ha haft någon effekt på bitcoinpriset hittills.

Slutsats

ETF verkar vara oundvikliga och troligtvis kommer de att åtföljas av en stor flotta med andra finansiella fordon. Att motstå dem kan vara som att slåss mot tidvattnet.

Det som är nästan säkert är att det kommer åtminstone att påverka priset. Men hur länge och i vilken riktning återstår att se. I slutändan kan det öka skillnaden mellan bitcoinanvändare, privata nyckelinnehavare och vanliga institutionella investerare (cue-skämt om Johnny Come Lately vet inte örat från armbågen utan talar om hur de har investerat i Bitcoin).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me