Australiska myndigheter åtalar kryptovalutas brottssyndikat

Australien

Australian Securities and Investments Commission (ASIC) tillsammans med den australiska federala polisen (AFP) tillkännagav nyligen nedläggningen av en grupp bedragare som specialiserat sig på identitetsstöld. Per a pressmeddelande, syndikatet flyttade tillbaka de stulna medlen från utlandet till Australien med hjälp av kryptovaluta.

Det har förekommit en växande andel bedrägerier som använder falska e-postmeddelanden och telefonsamtal för att utge sig för lokala myndigheter och göra falska påståenden för att bedra intet ont anande. Tillsynsorgan har följaktligen varnat människor för att vara försiktiga med sådana dåliga aktörer.

Australien

Syndikera funling stulna medel via kryptovaluta

Efter över ett års utredningar bekämpar ASIC och AFP gemensamt ett ökänt syndikat som stal pengar från offrens pensionskonton till ett värde av miljoner dollar på bedrägliga sätt..

Enligt påståenden från ASIC och AFP var en 21-årig kvinna från Melbourne, Australien, som skulle träffas i domstol på tisdagen (17 september), en del av det bedrägliga syndikatet. De australiska myndigheterna uppger att gruppen använde vilseledande medel såsom identitetsstöld på darknet-marknadsplatser, falska e-postkonton och SIM-kort för engångsbruk.

Kommentar till stölden och vikten av att ha robust cybersäkerhet, vice ordförande för ASIC, Daniel Crennan, menade:

”Cybersäkerhetshot som dataintrång och finansiella systemattacker är ett stort bekymmer för ASIC och vi kommer att fortsätta att sträva efter inte bara cyberrelaterad marknad och superannuering, utan också behovet av att institutionerna behåller sina skyldigheter för att säkerställa att de har tillräcklig cybermotståndskraft. ”

Vidare avslöjade undersökningar att det fanns minst 70 falska bankkonton skapade av den ökända gruppen med bedrägliga identiteter. Förklarar hur stölden fungerade, ASIC uppgav att syndikatet använde falska identiteter för att imitera ursprungliga ägare som inte var medvetna om att deras identitet komprometterades.

Den ökända gruppen stal också pengar från offrens superannuering och konton för handel med aktier med falska identiteter och konton. De stulna medlen påstås användas för att köpa tillgångar som smycken utomlands och bedragarna flyttade pengarna tillbaka till Australien via kryptovaluta.

Tillförordnad befälhavare Chris Goldsmid, AFP-chef Cyber ​​Crime Operations, sa:

“Konsekvenserna av överträdelserna vi har upptäckt är långtgående och kan spåras tillbaka till it-brott som påverkar vardagliga australier.”

Båda australiensiska myndigheterna tror att den bedrägliga gruppen stal miljontals dollar, men utredningar pågår fortfarande för att fastställa det exakta antalet offer och bedrägeriets omfattning.

Kryptovalutarelaterade brott som växer i Australien

I juli 2019 rapporterade Blockonomi att ett australiensiskt par förlorade 14 000 dollar till bedrägerier som var inblandade i en bitcoinbedrägeri.

Tidigare avslöjade Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) genom en rapport att bedrägliga system som involverade bitcoin och andra virtuella valutor ökade med nästan 200% under 2018.

Det var också fallet med bitcoinbedrägerier som använde bilderna av populära kändisar för att skapa falska kändisannonser för att locka offer till att investera i bedrägliga bitcoinplaner. I mars 2019 visade statistik från ACCC att australierna hade tappat över 14 miljoner dollar till bitcoinbedrägerier.

Regeringar och regleringsorgan har många gånger varnat investerare mot att hoppa på något bitcoin-system som erbjuder hyperbolisk avkastning på investeringen. Vissa bitcoinbedrägerier har antagit “imiteringsmetoden” för att locka eller skrämma offren att skilja sig från sina pengar.

New Yorks polisavdelning (NYPD) i maj 2019 uppgav att det fanns bitcoin-konstnärer som efterliknade tjänstemän från socialförsäkringsadministrationen. Enligt NYPD använde efterliknande bluff telefonsamtal för att lura sina offer och be om bitcoins.

Tidigare på året arresterade de taiwanesiska myndigheterna 15 personer som var inblandade i en kryptovaluta-bluff. Enligt myndigheterna stal bedragarna över 8 miljoner dollar från offren genom falsk publicitet i sociala medier.

Den franska tillsynsmyndigheten Autorité des Marchés Financiers (AMF) utfärdade också en varning till medborgarna om ett obehörigt företag i digital valuta som erbjuder handelstjänster.

I en rapport som publicerades av kryptovalutaanalysföretaget CipherTrace i maj 2019 avslöjade undersökningar att kryptostöld var mer än 350 miljoner dollar bara under första kvartalet 2019. Företaget uppgav också att utpressning och bedrägerier var de nya sätten för bitcoin-tjuvar, mot kryptovalutahack 2018.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me