Attityder förändras när det kinesiska kommunistpartiet släpper Blockchain Primer

China Blockchain Primer

Det ser ut som Kinas hållning till blockchain har kommit i full cirkel. I takt med att kryptopriserna steg kraftigt förra året gick den kinesiska statsdrivna mediamaskinen fullt ut mot allt som rör kryptor. Blockchain var på deras hitlista, men nu verkar det som att det kinesiska kommunistpartiet är 100% bakom kinesiskt ledda blockchain-utvecklingsprogram.

Kinas People’s Daily förlag släppte en bok den här veckan, “Blockchain – En guide för tjänstemän”. Boken är en grundfärg på vad blockchain är, och vad det kan betyda för teknisk utveckling inom många områden. Folkets dagstidning uppgav att målet med boken är att hjälpa kinesiska regeringstjänstemän att lära sig om blockchain, men undertexten är mycket tydlig; Kina spelar inhämtning i ett utrymme som de kunde ha dominerat direkt.

China Blockchain Primer

Chefen för People’s Daily, Ye Zhenzhen, skrev i Blockchain – En guide för tjänstemän:

“Den största effekten av blockchain ligger i dess driftsmekanism … som försöker uppnå enighet som ett sätt att styra ett samhälle. Det ger oss en helt ny vinkel att tänka på och lösa olika problem. ”

Detta är ett intressant uttalande från en av de största munstyckena för den officiella kinesiska politiken. Kina är i huvudsak en enpartistat som verkställer sin makt med totalitära medel och inte tillåter mycket i vägen för allmän oenighet. DLT har redan använts av kinesiska medborgare för att avslöja korruption och farliga metoder som den kinesiska regeringen har försökt täcka över. När blockchain-tekniken blir mer populär blir dessa funktioner lättare att använda.

Kina kanske inte har något val

På många sätt är Hong Kong en anakronism. Den representativa demokratin som överlevde överlämnandet till Kina är diametralt motsatt den uppifrån och ner centralt kontrollerade politiska modellen som det kinesiska kommunistpartiet använder. Den senaste paraplyrevolutionen är ett bevis på de växtsmärtor som Kina upplever när det försöker integrera ett globalt finanscentrum i ett politiskt system som har förändrats markant från Maos tid och kulturrevolutionen..

Idag försöker Kina sprida sin ekonomiska räckvidd från den ena änden av Eurasien till den andra, och ny teknik tar redan en ledande roll i Belt and Road Initiative. Hongkongs monetära myndighet (HKMA) meddelade nyligen att de skulle arbeta med några av de största bankerna i världen för att få ett blockchainbaserat handelsfinansieringssystem online. Plattformen de använder designades av Ping An-gruppen och är redan i drift på Kina.

HKMA

Läs: Hong Kong HKMA arbetar med Ping An för att skapa Blockchain Trade Finance Platform

Fördelarna som Ping-An-plattformen skapar för nästan alla i försörjningskedjan är stora. De stora bankerna får inte bara en mycket högre nivå av tillsyn, utan mindre företag har tillgång till handelsfinansiering. Den verkliga frågan för det kinesiska kommunistpartiet är att blockchain i sig är resistent mot censur, och när en post skapats är det nästan omöjligt att “täcka över det.”

Viktiga fördelar för handel och öppenhet

I slutet av förra månaden kom det fram Kinesiska internetcensorer eliminerade nyheter om vacciner som tydligen var osäkra. Medan de kinesiska censorerna kunde bli av med alla omnämnanden av de giftiga vaccinerna på de vanliga webb- och meddelandeplattformarna, skickade en intelligent kryptoanvändare en överföring på 47 cent med hela nyhetshistorien bifogad. Censurerna kunde inte bli av med historien, och nu kan den ses av alla som vet hur man använder kryptos.

Det är inte förvånande att stora kinesiska företag som Alibaba undersöker blockchain för att säkra register över depåer. Kinesiska försörjningskedjor är mycket utsatta för förfalskningar. Exklusiva livsmedel som australiensiskt nötkött ersätts rutinmässigt med nötkött av lägre kvalitet, och konsumenterna sitter kvar med en produkt som ingen vet så mycket om. Blockchain-spårningsplattformar kan förändra allt detta, men med den transparens de skapar kommer oförmågan för staten att gå in och skriva om verkligheten.

Med tanke på hur snabbt blockchain-plattformar utvecklas kan det vara så att det kinesiska kommunistpartiet inte bestämde sig för att acceptera blockchain, de hade helt enkelt inget annat val. Att motstå blockchain-utveckling kommer förmodligen att lämna sladden till dem som gör blockchain till en prioritet. För närvarande är kryptor fortfarande förbjudna av det kinesiska kommunistpartiet, men som deras inställning till blockchain kan det förändras när som helst.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me