Puerto Rico Sol: Cryptocurrency Utopia eller Pipe Dream?

Puerto Rico Crypto

Kryptovaluta är inte främmande för kontroverser. Det kommer med territoriet att handla med spårbara, icke-fysiska pengar – ofta högar och högar av dem. Bitcoins första stora anspråk på berömmelse var valfri valuta för den svarta marknaden på Silk Road. Kryptoutbyten är fortfarande i stort sett oreglerade, vilket gör marknadstaktik som pump och dump vanlig. Åtminstone en huckster har blivit nabbad för att ha sålt falska, fysiska “Bitcoin” -tecken på gatorna i New York City.

Ändå mitt i allt konstiga och underliga kring kryptovaluta, Brock PierceSol-projektet sticker ut. En massa ultrarika kryptovaluta-spelare syftar till att göra ett hörn av Puerto Rico till en stad för och för framtiden, byggd kring blockchain-teknik. Ändå lockar den här kryptolekplatsen för Bitcoin-miljonärerna en hel del negativ uppmärksamhet för sin nykoloniala uppställning och dess ibland skuggiga frontlöpare.

Puerto Rico Crypto

“Evigt pojkeparadis”

Sol var inte projektets ursprungliga namn. Det ursprungliga namnet på den tänkta kryptokommunen beräknades vara “Puertopia”, en portmanteau, antagligen av Puerto Rico och utopi.

Men “Puertopia” låter väldigt mycket som en latinsk fras som betyder barndomsparadis eller evigt pojkparadis, så utvecklarna ändrade snabbt namnet till “Sol”, det latinska ordet för sun.

Den första monikern blir lite ironisk – och kanske lite olycksbådande – med tanke på att frontmannen i Sol-projektet är före detta barnskådespelare och blockchain-entreprenör Brock Pierce.

Young Gordon Bombay

Pierce gjorde sin filmdebut i “The Mighty Ducks” -filmserien, som följer en grupp underdoghockeybrats till regionala mästerskap, OS och därefter. Pierce porträtterade den ungdomliga versionen av cynisk hockeytränare som blev hjärtvärmare Gordon Bombay. Han spelade också in i “First Kid” och en del andra projekt.

Nästa gång Pierce uppträdde i Hollywood-rubriker var det som en tilltalad i ett påstådt fall av barnsexring.

Pierce var vice verkställande direktör på dot-com älskling Digital Entertainment Network 2000 när det drabbades av en rättegång som hävdade att företaget var i centrum för en barnsexring som involverade många spelare i Hollywood-kretsen. Pierce avgick slutligen från företaget och flyttade till Spanien tillsammans med andra chefer för Digital Entertainment Network. Pierce betalade senare med en anklagare för 21 600 dollar.

Brock Pierce

Brock Pierce på taket av klostret, ett hotell i San Juan i Puerto Rico. Bild från NY Times

Pierce bildade Internet Gaming Entertainment under sin tid i Spanien. Företaget agerade som en mäklare för spelvalutor för spel som World of Warcraft och Diablo 3. Efter att företaget började blöda pengar efter 2007 ersattes Pierce som VD av Steve Bannon, en tidigare rådgivare till nuvarande president Donald Trump.

Pierce gick sedan in i den digitala valutavärlden igen genom att grunda Blockchain Capital 2013. Han blev ordförande för Bitcoin Foundation 2014, vilket ledde till att 10 styrelseledamöter avgick. De avgående styrelseledamöterna citerade brist på öppenhet som anledning till att lämna, liksom de tidigare anklagelserna mot Pierce.

Sedan dess har Pierce varit en central del i ett antal kryptomyntutbud, särskilt Tether – en kryptovaluta som påstås vara knuten till och stöds av den amerikanska dollarn, men tvivel om verkligheten bakom den mekanismen har tagits upp. Specifikt har flera branschobservatörer påpekat att Tether sannolikt inte har den dollar-för-Tether-matchning som den påstår sig ha.

Det finns en annan viktig sak att veta om Pierce. Han är rik. Mycket rik. Forbes placerar honom bland de 20 rikaste kryptovalutamagnaterna med en uppskattad nettovärde på 700 till 1 miljard dollar.

Tropiskt kryptoparadis

Allt går tillbaka till Sol-projektet.

Puerto Rico har länge varit en skatteparadis för amerikanska expat. Invånare i det oinkorporerade amerikanska territoriet betalar inte federala inkomstskatter eller kapitalvinstskatter. Eftersom de federala reglerna för kryptovaluta speglar reglerna för tillgångar – det vill säga både långa och korta kapitalvinstskatter gäller – gör Puerto Rico en lukrativ plats för stora kryptoinnehavare.

Vissa Sol-projektledare försöker köpa mark i Puerto Rico för sin egen stad. Åtminstone vissa rapporter sätter den uppskattade siffran till 250 000 tunnland. Andra nöjer sig med att bo i Puerto Ricos etablerade stadsdelar medan projektet utvecklas.

Puerto Rico

San Juan, Puerto Rico. Bild från Cryptomarket360

Kontroversen härrör från ett begrepp som kallas kryptokolonialism. Ursprungligen hade termen inget att göra med kryptovaluta. Det betecknade ett land som fick politiskt oberoende genom att ta på sig ekonomiskt beroende – Grekland och Thailand är två anmärkningsvärda exempel.

Uttrycket verkar särskilt lämpligt i Puerto Rico-situationen. Mycket av ön dras fortfarande från orkanen Maria, som slog ut elkraft till hela ön. Gå in i Sol-projektet, som lovar rejäla investeringar i en stad för ultra-rika – möjligen till nackdel för infödda Puerto Ricans.

Sol-motståndare och förespråkare

Kritiker av Sol är legion, och många av deras argument har inget att göra med Pierces tidigare juridiska problem.

Vissa märker det som en form av katastrofkapitalism. Puerto Rico, fortfarande svag från orkanen Maria, kommer sannolikt att välkomna alla typer av investeringar – särskilt en investering som lovar en uppgradering av elnätet.

Det är dock inte troligt att förbättringar av elproduktionen kommer att gå mycket längre än Sol själv. Bitcoin-användning och -skapande förbrukar stora mängder kraft. En betydande stad som kör helt och hållet med blockchain-teknik och använder Bitcoin eller andra altcoins för varje transaktion kommer att konsumera mycket mer elektricitet än traditionella system.

En Sol-medlem håller inte med denna analys. Entreprenören Joshua Boles beskriver projektet som nästan religiöst. Och om inte direkt religiöst, säger han, Sol är verkligen filantropisk.

“Blockkedjeteknologiorkitekturen ger en säkerhetsnivå och nästa generations styrning som är inneboende genom förutbestämda och utvecklande protokoll, vilket är exakt vad som behövs på denna vackra ö”, skrev han. ”Bitcoin Grand WIZARD (BP)) [sic] gjorde mig till en troende när det gäller denna konvertering till en epok där allt är hållbart, tillgängligt och resurser är rikligt. Silicon Valley-anslutningen, särskilt med målkommuner som jag personligen har arbetat med tidigare och Puerto Rico, är möjligen den mest kraftfulla delen av allt detta eftersom regeringen betalar alldeles för mycket pengar för sin infrastruktur. ”

Boles tillägger att Sol inte är något pengar på bekostnad av det Puerto Ricanska folket, som vissa motståndare har påstått. Det är ett långsiktigt långdistansprojekt.

“Det här handlar inte om att gå ner dit för att tjäna pengar, även om det alltid är ett primärt fokus för att skapa en stiftelse och hålla saker på gång på lång sikt, det handlar mer om spridningen av en ny religion,” skrev han. “Det är fredens religion, det är ekonomins religion, det är religionen för alla saker som är skönhet och alla saker som vi vill ha för den här världen.”

Av denna värld

Sols mål är höga, och det dras åtminstone dess rättvisa del av kritik. Den har alla förutsättningar för en Netflix-originalfilm – en frontman med ett (påstått) sörligt förflutet, massor av pengar, innovativ teknik och en exotisk lokal. Det är för närvarande inte klart precis vad framtiden kommer för Sol. Majoriteten av dess blivande invånare hänger fortfarande runt Puerto Ricos gamla San Juan-kvarter och väntar på projektets nästa fas. Under tiden fortsätter ön att byggas om efter orkanen Marias förstörelse. Kan Sol eventuellt påskynda denna process eller driva den i en ny riktning? Kan en kryptoutopi på ett amerikanskt territorium påverka politiken på fastlandet?

En sak för Sol är säker. Dess framgång eller misslyckande kommer att fungera som en barometer för kryptovalutans globala framtid. Om Sol slutar blomstra, ger det ett övertygande användningsfall för framtida kryptocentrerade städer. Dess växande smärtor kan innehålla ett mikrokosmos av sfärens mer allmänna adoptionsproblem. Å andra sidan, om Sol faller sönder, kommer det bara att bekräfta vad många kryptokritiker länge har misstänkt: Crypto är en bubbla, och bubblor dyker så småningom upp.

Referenser

  1. https://www.reuters.com/article/us-bitcoin-foundation-resignations-idUSBREA4F02B20140516
  2. https://hackernoon.com/what-will-happen-when-the-shit-hits-the-fan-with-tether-f59f92fd8dca
  3. https://www.forbes.com/richest-in-cryptocurrency/#7506c3121d49
  4. https://www.nytimes.com/2018/02/02/technology/cryptocurrency-puerto-rico.html
  5. https://www.scribd.com/doc/63984222/Herzfeld-Crypto-Colonialism
  6. https://theconversation.com/bitcoin-rich-kids-in-puerto-rico-crypto-utopia-or-crypto-colonialism-91527
  7. https://steemit.com/puertorico/@joshuanboles/creating-puertopia-72-intense-hours-with-the-blockchain-grand-wizard
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Brock_Pierce
  9. https://www.forbes.com/sites/robertwood/2014/07/04/hate-taxes-move-to-tax-free-puerto-rico-stay-american-avoid-irs/#10694a736397

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me