Trump wil meer Fiat afdrukken: onderstreept de status van ‘Safe Haven’ van Bitcoin

Donald Trump

In de komende jaren kan bitcoin (BTC) de hoogste positie innemen als een unieke niet-gecorreleerde veilige haven als de handels- en valutaspanningen op het wereldtoneel blijven oplaaien..

De laatste ontwikkeling die die mogelijkheid voortbracht, kwam op 3 juli, toen de Amerikaanse president Donald Trump via tweet beweerde dat de Europese Unie en de Chinese regering “een groot valutamanipulatiespel speelden..

Donald Trump

De president ging verder met het argument dat er meer Amerikaanse dollars moesten worden gedrukt om de valuta van die entiteiten te “MATCH”.

De opmerkingen komen nadat president Trump onlangs heeft gelobbyd bij de Federal Reserve, het Amerikaanse centrale banksysteem, om de rentetarieven laag te houden en tegelijkertijd kwantitatieve versoepeling (QE) door te voeren – het drukken van geld zodat het in een economie kan worden geïnjecteerd, bijv. om overheidsschuld te kopen.

China en Europa spelen een groot valutamanipulatiespel en pompen geld in hun systeem om te concurreren met de VS. We moeten WEDSTRIJDEN, of de dummies blijven die achterover leunen en beleefd toekijken terwijl andere landen hun spellen blijven spelen – zoals ze al vele jaren hebben gedaan!

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3 juli 2019

Die combinatie van lage tarieven en QE is wat Trump heeft ingezet als de belangrijkste bron van China in zijn poging om de economische dominantie van Amerika in te halen. Tot op heden heeft Fed-voorzitter Jerome Powell, die onafhankelijk van de autoriteit van de president opereert, verzet tegen die strategie.

Maar het feit dat president Trump publiekelijk is blijven aandringen op een concurrerende devaluatie van de dollar, toont aan dat de angst voor valutaoorlog momenteel hoog oploopt op het internationale toneel, en mogelijk nog groter wordt. Die dynamiek zou direct in de handen van bitcoin kunnen spelen … of liever, de marktkapitalisatie.

Dollar omlaag, Bitcoin omhoog?

De hegemonie van de dollar in de wereldeconomie lijkt in de problemen te komen, en president Trump die investeerders laat schrikken door de Fed lastig te vallen, is misschien maar een klein voorbeeld van waarom. Maar grotere internationale factoren spelen uiteraard een rol in de vergelijking.

Uitzoomend, hebben de beet van Amerikaanse sancties en groeiende handelsoorlogen de EU, China, Cuba en Rusland allemaal op zoek naar manieren om Washington en zijn dollars te omzeilen. Cuba en Rusland hebben bijvoorbeeld specifiek cryptocurrency-technologie onderzocht als onderdeel van die inspanningen.

Natuurlijk wordt de USD niet van de ene op de andere dag omvergeworpen. Maar de noodzakelijke voorwaarden voor een terugval worden al geschapen, aangezien de grootmachten verder willen de-dollariseren.

Die realiteit is niet in het rationele belang van de Amerikaanse overheid, maar het kan een reeks omstandigheden met zich meebrengen die bitcoin nog meer een veilige haven zouden maken dan het nu is..

Als de unipolaire dominantie van de dollar plaatsmaakt voor een meer multipolair veld, kunnen valuta’s zoals de Chinese yuan en de euro van de EU hun profiel aanzienlijk zien stijgen. Maar als er geen consensus wordt bereikt en er een nieuwe hiërarchie van valuta’s ontstaat, dan zal bitcoin – dat deflatoir en niet-soeverein is en dus niet vatbaar voor competitieve devaluaties van planners – een grote opening hebben om een ​​favoriete valuta in de wereld te worden..

Bitcoin als King of the Hill

Voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft eerder opgemerkt dat een van de grootste voordelen van de dollar de ‘waardestabiliteit’ is. Als zodanig zou instabiliteit op de lange termijn rond de dollar kunnen bijdragen aan de stabiliteit van bitcoin in natura als BTC een grotere veilige haven wordt..

Toch lijkt bitcoin, nog steeds pril en klein in vergelijking met grote forexmarkten, al te genieten van de verankering van zijn positie als een economische veilige haven..

Dit voorjaar publiceerde marktonderzoeksbureau Delphi Digital een rapport waarin werd onderzocht hoe bitcoin onlangs beter presteert dan andere reguliere activa die traditioneel worden beschouwd als veilige havens voor investeerders, bijv. Amerikaanse staatsobligaties, goud en de Japanse yen.

Het bedrijf legde uit:

“In tegenstelling tot zijn recente geschiedenis, is Bitcoin grotendeels onaangetast gebleven door de uitverkoop van risicovolle activa, hoewel de verwachtingen voor marktvolatiliteit hoger neigen. Het is nog te vroeg om de overwinning te claimen, maar de ongecorreleerde aard van BTC is tot dusverre waar gebleken. “

De toekomst is inderdaad altijd ondoorgrondelijk, maar het lijkt erop dat er een venster in de rij staat waardoor bitcoin schouder aan schouder verder kan worden getrokken met enkele van ‘s werelds grootste activa..

In die context kunnen de recente inflatoire inspanningen van president Trump uiteindelijk bitcoin meer helpen dan dat ze de dollar helpen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me