SWIFT de “militaire tak van het Amerikaanse ministerie van Financiën”, zegt BlockTower CIO

Snel

SWIFT, het financiële netwerk dat helpt bij het verwerken van overschrijvingen van bank naar bank in Amerikaanse dollars, is blijkbaar de militaire tak van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Althans volgens Ari Paul, chief information officer van BlockTower Hoofdstad, een cryptocurrency-investering en handelsfirma. Maar wat bedoelt hij daar precies mee, en is er enige waarheid in? In dit artikel zullen we die bewering verdiepen en zien waar de bewering van Paulus over gaat.

Financiële uitsluiting

In de afgelopen jaren is financiële inclusie een populair modewoord geweest. In wezen is het idee achter financiële inclusie dat er stappen moeten worden gezet zodat iedereen, waar hij ook woont, toegang kan krijgen tot bankdiensten. Een voorbeeld hiervan is het Ethereum-project OmiseGO, dat zich gedeeltelijk richt op activiteiten voor financiële inclusie in plaatsen als Zuidoost-Azië.

Een beginnershandleiding voor Omise Go

Lees ook: Beginnersgids voor OmiseGO

Maar hoe zit het met financiële uitsluiting? Simpel gezegd, het betekent dat wanneer een regering of bank stappen onderneemt om een ​​land of een groep mensen financieel te isoleren.

Beschouw het op deze manier. Om een ​​Amerikaanse bankrekening te krijgen, heeft u hoogstwaarschijnlijk op zijn minst een adres en een of andere vorm van identiteitsbewijs nodig. Op sommige gebieden kunnen de eisen zelfs nog hoger zijn. Je zou kunnen stellen dat dit een vorm van financiële uitsluiting is, omdat de banken beperken wie bankrekeningen kan krijgen, ook al lijken de toelatingseisen laag. Anderen zullen beweren dat het een gegarandeerd recept voor het witwassen van geld of fraude zou zijn als iemand een bankrekening zou aanmaken zonder identificatieplicht..

SWIFT versus de wereld

Dus wat heeft dit allemaal te maken met SWIFT? Om te beginnen, wat is SNEL?

SWIFT is een oud systeem dat is ontworpen om Amerikaanse dollars tussen banken te verplaatsen. Het systeem is zeer internationaal en de meeste grote banken over de hele wereld hebben er toegang toe. Dit komt doordat een groot deel van de wereldhandel wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars, en de dollar is ook de reservevaluta van veel verschillende landen. Men zou kunnen stellen dat toegang tot het SWIFT-systeem een ​​noodzakelijke component is om deel te nemen aan de wereldwijde handel.

Volgens Paul heeft de Amerikaanse regering gebruikte het SWIFT-systeem als middel om druk uit te oefenen op verschillende groepen.

Zijn eerste voorbeeld hiervan is dat het systeem begin jaren 2000 werd gebruikt om gegevens te verzamelen over verschillende Europese gebruikers van het systeem.

1 / Het lijkt een mix te zijn van zachte en harde kracht. De VS werkten samen met SWIFT om transactiegegevens over Europese burgers van 2001-2006 te krijgen. Toen dit bekend werd gemaakt, schakelden de VS over op hacken en het onderscheppen van berichten: https://t.co/V4XEDGD6VL

– Ari Paul ⛓️ (@AriDavidPaul) 27 juni 2018

Volgens het artikel dat Paul aanhaalde, is het systeem een ​​frequent doelwit van de NSA voor monitoring, en het verzamelt enorme hoeveelheden gegevens over financiële bewegingen wereldwijd. Het systeem wordt blijkbaar zo goed gecontroleerd door de VS dat het kan worden gebruikt om activa te onderscheppen en in beslag te nemen terwijl ze zich tussen het buitenland verplaatsen.

Dat is niet alles. Het beperken van de toegang tot het systeem kan ook een vorm van economische aanval zijn, aangezien het in veel opzichten de toegang tot het wereldwijde financiële systeem kan beperken. Paul noemt twee plaatsen in het bijzonder, Noord-Korea en Iran, misschien wel enkele van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Als de Amerikaanse regering deze twee landen toegang zou geven tot het SWIFT-systeem, zouden ze niet langer financieel worden uitgesloten, in positieve of negatieve zin.

2 / Door de controle van de VS over SWIFT kunnen de VS landen als Iran en Noord-Korea economisch isoleren. Dit is een belangrijke reden waarom een ​​totaal verouderd en verkwistend systeem blijft bestaan. Als landen van de wereld vanuit het niets een nieuw systeem zouden creëren, zouden de VS zo’n controle niet hebben.

– Ari Paul ⛓️ (@AriDavidPaul) 27 juni 2018

Dit is waarom we crypto nodig hebben

Een van de grootste problemen met gecentraliseerde systemen waarvoor toestemming nodig is om lid te worden, is dat financiële uitsluiting onvermijdelijk wordt. Degene die de leiding heeft over het systeem en het verlenen van toegang zal ongetwijfeld aan tafel komen met hun eigen vooroordelen en agenda’s die ze op elke mogelijke manier willen pushen. Het is gevaarlijk om één land (d.w.z. de VS) totale controle te geven over een van de belangrijkste, zij het bijna verouderde, financiële transactiesystemen..

Quantum Computing Bitcoin

Men zou kunnen stellen dat de VS tot dusver in de eerste plaats in het beste belang van de wereldgemeenschap heeft gehandeld. Dat betekent nog steeds niet dat ze het totale eigendom over zoiets moeten krijgen. De Amerikaanse regering zelf is zo ontworpen dat haar leider om een ​​goede reden geen absolute macht heeft.

Dit is waar gedecentraliseerde financiële systemen een rol moeten spelen. Zoals we allemaal weten, hebben cryptocurrencies geen last van deze problemen, omdat ze geen toestemming hebben en geen autoriteit nodig hebben om opzettelijk mensen op te nemen, en bovendien geen autoriteit hebben om mensen specifiek te targeten of uit te sluiten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me