Russische autoriteiten zijn wanhopig op zoek naar vermeende cryptofraudeur Vinnik

Vinnik

Tatjana Moskalkova, de commissaris voor de mensenrechten in Rusland, heeft een brief geschreven aan Michalis Kalogirou, de minister van Justitie van Griekenland, waarin ze vraagt ​​om medewerking van de Griekse regering bij de uitlevering van Alexander Vinnik, een Russische internationale voortvluchtige en voormalig zakenman..

Volgens een post gepubliceerd op het lokale nieuwscentrum TASS op 25 februari vroeg commissaris Moskalkova de Griekse minister om hulp van de Russische regering bij de uitlevering van Vinnik aan Rusland vanwege zowel de strafrechtelijke procedure tegen hem als zijn verslechterende gezondheid.

Vinnik

Moskalkova’s brief luidt:

Ik doe een beroep op u, meneer de minister, om Alexander Vinnik, een burger van de Russische Federatie – tegen wie een strafrechtelijke procedure is ingesteld in de Russische Federatie en die zich momenteel in een moeilijke gezinssituatie en gezondheidstoestand bevindt – uit te leveren aan de Russische Federatie voor verder onderzoek van zijn zaak.

Het bericht benadrukte de gezondheid van Vinnik, die een wending had genomen sinds hij zijn hongerstaking had ingesteld. Hij had ongeveer 30 procent van zijn gewicht verloren en staat naar verluidt “op de rand van de dood”. Vinnik was weg in hongerstaking om te protesteren tegen de opheffing van zijn “recht op verdediging in Frankrijk en bijgevolg in Griekenland”.

Moskalkova heeft naar verluidt ook afzonderlijke brieven gestuurd naar Andreas Xanthos, de Griekse minister van Volksgezondheid, Peter Maurer, de voorzitter van het Comité voor het Interne Rode Kruis, en Andreas Pottakis, de Griekse ombudsman, die de Russische commissaris allemaal hoopt medische hulp te bieden aan Vinnik na zijn hongerstaking.

Vinnik’s uitgebreide strafblad

Algemeen bekend als “Mr. Bitcoin, ”Vinnik richtte en beheerde het inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-uitwisselingsplatform BTC-e. Hij was gearresteerd door de lokale politie tijdens een vakantie in Griekenland in juli 2017 nadat een bevel tot arrestatie was gegeven door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Onder de beschuldigingen tegen hem door de autoriteiten waren beschuldigingen van fraude en het witwassen van maximaal $ 4 miljard in Bitcoin (BTC) terwijl hij met de uitwisseling werkte.

Naast deze beschuldigingen zou Vinnik ook rechtstreeks betrokken zijn geweest bij de Mt.Gox-hack in 2014. Vinnik’s BTC-e was niet alleen de trechter waardoor de gestolen tokens werden witgewassen, maar ze werden ook rechtstreeks in zijn cryptoportefeuille gestort..

Vinnik, begeleid door Griekse officieren na zijn arrestatie. Afbeelding van Reuters.

Vinnik beëindigde eerder deze week zijn hongerstaking, nadat Moskalkova hem had bezocht. De bijeenkomst vond naar verluidt plaats op 21 februari in een niet bekendgemaakt ziekenhuis in Griekenland.

In een gesprek met Russische media na het bezoek zei Moskalkova dat Vinnik er volkomen uitgeput uitzag en dringend behoefte had aan professionele medische zorg..

In juli 2018 heeft a Griekse rechtbank oordeelde dat Vinnik werd uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij werd beschuldigd van oplichting van meer dan 100 Franse burgers in zes steden in de loop van twee jaar.

De Rus heeft de uitspraak van de Griekse rechtbank over zijn uitlevering fel aangevochten, terwijl hij ook de aantijgingen van de Franse autoriteiten ontkende. Afgelopen november besloot hij in hongerstaking te gaan in een poging om te protesteren tegen zijn gevangenisomstandigheden, “schendingen van zijn mensenrechten” en om een ​​eerlijk proces te krijgen..

Zou Rusland een nieuwe Crypto Hub kunnen zijn?

Rusland heeft misschien moeite om Vinnik aan de kust te krijgen, maar dit heeft het tempo van de ontwikkeling niet vertraagd. Het heeft de laatste tijd veel cryptocurrency-gerelateerde ontwikkelingen gezien. Eerder deze maand verscheen een bericht op lokale financiële outlet Rambler meldde dat de Russische Doema (het lagerhuis van de Russische Federale Vergadering) in maart een nieuwe set cryptocurrency-voorschriften aan het herzien en implementeren was.

Rambler meldde ook dat Igor Yusufov, de voormalige Russische minister van Energie en hoofd van de Energia Investment Corporation, een door olie gedekt digitaal activum had voorgesteld dat zal helpen bij het verbeteren van de methode voor het maken van schikkingen in de energiesector..

Volgens Yusufov zal de introductie van een nieuw door de industrie gesteund afwikkelingssysteem belanghebbenden helpen de kosten te vermijden die gepaard gaan met het doen van fiatbetalingen, terwijl ook de complexiteit van het omgaan met wisselende wisselkoersen wordt geëlimineerd..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me