Rapport: Volatiliteit is de grootste belemmering voor de acceptatie van cryptocurrency

Bitcoin-prijsstijging

Volgens een recent verslag, de vluchtigheid van cryptocurrencies zoals bitcoin zou een van de belangrijkste obstakels kunnen zijn voor massale acceptatie. Volatiliteit, zo citeert het rapport, zorgt ervoor dat individuen cryptocurrency niet vertrouwen als een langetermijnmiddel om waarde op te slaan. De meeste respondenten in het rapport noemden echter interesse in het bezitten van cryptocurrencies als ze dat nog niet hadden gedaan. Verder hebben degenen die het al bezitten het in het verleden over het algemeen gebruikt voor aankopen.

Bitcoin-prijsstijging

Het dieptepunt over volatiliteit

Volatiliteit is een probleem dat vaak naar voren komt bij het bespreken van cryptocurrency. Maar wat betekent het precies? Simpel gezegd, beweeglijkheid is wanneer iets een onstabiele prijs heeft. Zoiets als melk of eieren hebben doorgaans een relatief stabiele prijs die niet snel in korte tijd verandert. De prijzen zullen in plaats daarvan langzaam veranderen in de loop van jaren of decennia, wat betekent dat dergelijke goederen een lage volatiliteit hebben.

Een hoge volatiliteit is daarentegen wat de acceptatie van cryptocurrency zou kunnen belemmeren. Dat is wanneer de prijzen binnen enkele uren enorm kunnen stijgen of dalen.

Wat betreft de oorzaak van vluchtigheid, dat is een debat dat gemakkelijk ver buiten het bestek van dit artikel kan vallen. Maar het meest essentiële is dat als iets nieuw is, en een relatief klein aantal mensen ernaar zoekt, de prijzen veel sneller kunnen schommelen, afhankelijk van sentiment en angst. Als er bijvoorbeeld een juridische uitspraak komt die suggereert dat cryptocurrencies te maken kunnen krijgen met hardhandig optreden, zullen de prijzen onmiddellijk dalen. Aan de andere kant, als een grote bank of bedrijf aankondigt dat ze betrokken zullen raken bij cryptocurrency, zouden de prijzen kunnen stijgen als reactie, afhankelijk van hoe belangrijk de aankondiging was.

Resultaten van de enquête

Het rapport suggereert dat een groot aantal individuen zich grote zorgen maakt over de volatiliteit. Meer in het bijzonder beweerde ongeveer 90% van de respondenten zich “zorgen te maken over volatiliteit” en 60% beschreef vluchtigheid als een ongemak. Meer dan de helft van de respondenten noemde volatiliteit de belangrijkste reden achter hun keuze om niet betrokken te raken bij cryptocurrency.

Afgezien van deze kwesties, verdiepte het rapport zich ook in een paar andere interessante vragen met betrekking tot cryptocurrency. In het bijzonder werd in het rapport gevraagd hoe de respondenten zich voelden over het bestaan ​​van één wereldmunt. Hierop werd grotendeels positief gereageerd, waarbij ongeveer twee derde van de respondenten het gevoel had dat een dergelijke ontwikkeling ‘gunstig zou zijn voor de samenleving’.

Een wereldvaluta?

Respondenten rapporteerden gevoelens die suggereerden dat een mondiale valuta het voor een enkel land veel moeilijker, zo niet onmogelijk zou maken om het financiële systeem als geheel te manipuleren voor zijn eigen gewin, bijvoorbeeld door meer geld af te drukken of de rentetarieven te manipuleren. Anderen meldden dat een mondiale valuta “het economische speelveld voor alle landen gelijk zou maken” en het voor kleinere landen gemakkelijker zou maken om deel te nemen aan de wereldeconomie..

Hoewel deze punten interessant zijn om te overwegen, roept het toch een voor de hand liggende vraag op: wat zou de ideale wereldwijde valuta zijn?

Een eenvoudig antwoord is bitcoin. Bitcoin zou een ideaal instrument zijn alleen omdat het geen hefboomwerking heeft (wat betekent dat het geen op schulden gebaseerd actief is zoals de Amerikaanse dollar) en het niet wordt geslagen of gemanipuleerd door een enkele entiteit. Er zouden veel problemen zijn die eerst zouden moeten worden overwonnen, zoals schaalproblemen, transactiekosten, enzovoort. Maar als er voldoende tijd en investeringen zijn, kunnen deze problemen ongetwijfeld worden opgelost.

Of de wereld baat zou hebben bij het hebben van een gemeenschappelijke munt, dat is een heel ander debat.

Stablecoins niet ideaal voor wereldwijde valuta

Een populaire trend onlangs in de cryptocurrency-wereld is stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrencies die hun best doen om een ​​systeem te implementeren waarin ze zo min mogelijk volatiliteit hebben. Enkele voorbeelden zijn onder meer USDT en MakerDAO. Beide hebben redelijk wat succes gekend en hebben over het algemeen hun doel behouden om een ​​veel stabielere prijs te hebben dan andere digitale activa.

Hoewel stablecoins handig kunnen zijn voor hoogfrequente handelaren en andere situaties, zou een stablecoin zoals we die vandaag kennen verre van ideaal zijn voor een wereldwijde valuta..

Lezen: Wat zijn Stablecoins?

De reden hiervoor is simpel. In tegenstelling tot bitcoin worden stablecoins gemaakt door groepen of bedrijven met de bedoeling winst te maken. Niet alleen dat, maar deze groepen behouden doorgaans ook de mogelijkheid om naar believen eenheden van hun valuta te creëren en te vernietigen. In het geval van USDT is het bekend dat Tether honderden miljoenen nieuwe eenheden tegelijk slaat op basis van de bewering dat ze een gelijk bedrag aan Amerikaanse dollars aan hun reserves hebben toegevoegd. Tether is echter, naar hun eigen zeggen, volledig niet kunnen worden gecontroleerd gebaseerd op de manier waarop hun bedrijf is ontworpen.

Het behoeft geen betoog dat dit soort stabiele munten in veel gevallen zeer gemakkelijk door hun makers kunnen worden gemanipuleerd. Verder zijn de motivaties achter de makers duidelijk. En dat is om winst te maken. Een niet-bevooroordeelde en volledig gedecentraliseerde cryptocurrency zoals bitcoin of iets dergelijks zou een veel betere oplossing zijn.

De volatiliteit van Bitcoin zal afnemen met de acceptatie

U zou kunnen beweren dat bitcoin, vanwege zijn volatiliteitsproblemen, verre van een geprefereerde wereldwijde valuta is. Deze aanname is gebaseerd op de suggestie dat bitcoin-prijzen volatiel zullen blijven, zelfs als het digitale activum elke dag miljarden gebruikers ziet..

De waarheid is dat als bitcoin op een dag een belangrijke wereldwijde valuta zou worden (of het nu de enige is of niet), het in de loop van de tijd veel minder volatiel zou worden omdat de vraag of het gebrek daaraan zou stabiliseren, en dat geldt ook voor de prijzen..

Dus om het volatiliteitsdebat samen te vatten: de volatiliteit die we vandaag zien, schrikt ongetwijfeld veel potentiële bitcoin-gebruikers af. Volatiliteit biedt echter ook een kans voor handelaren, en naarmate de acceptatie toeneemt, zal er ongetwijfeld een lagere volatiliteit mee gepaard gaan..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me