Miniscript: ontwikkelaars smeden nieuwe Bitcoin Smart Contract Language

Bitcoin slimme contracten

Bitcoin-ontwikkelaars Pieter Wuille, Andrew Poelstra en Sanket Kanjalkar hebben een nieuwe programmeertaal ontwikkeld die bitcoin-transacties veelzijdiger kan maken.

Aangekondigd op 19 augustus op de [bitcoin-dev] mailinglijst, Miniscript vertrouwt op de eenvoudige slimme contracttaal die al bruikbaar is in Bitcoin, Script, om de voorwaardelijke mogelijkheden rond bitcoin-betalingen uit te breiden via een combinatie van hash-locks, time locks en handtekeningen.

Bitcoin slimme contracten

“Het is een taal om (een subset van) Bitcoin-scripts op een gestructureerde manier te schrijven, waardoor analyse, samenstelling, algemene ondertekening en meer mogelijk is,” legt Wuille uit..

We hebben zojuist onze Miniscript-projectwebsite aangekondigd op de bitcoin-dev mailinglist: https://t.co/vOceWbgPe0

– Pieter Wuille @RWC (@pwuille) 19 augustus 2019

Wuille voegde eraan toe dat Miniscript “ontworpen is voor Bitcoin zoals het nu bestaat” en dat er geen consensusveranderingen nodig waren om het te gebruiken. De ontwikkelaars zeiden dat ze van plan waren “toekomstige scriptveranderingen die Bitcoin kan bevatten te ondersteunen” om mee te evolueren met de blockchain. Wuille merkte later op Twitter op dat de nieuwe taal uiteindelijk in de Bitcoin Core-repository zou kunnen worden gerold als de Bitcoin-gemeenschap ermee instemde.

“Ik zal eraan werken om delen hiervan in Bitcoin Core op te nemen als dat gewenst is (ik denk dat het erg nuttig kan zijn), maar idealiter wordt het opgenomen in veel stukjes portefeuilletechnologie,” zei hij. 

De ontwikkelaars hebben met name een zogenaamde “beleidscompiler” voor Miniscript gemaakt. De tool laat gebruikers onder andere een idee krijgen wanneer voorwaardelijke bitcoin-transacties kunnen worden uitgegeven.

Lessen die zijn geleerd voor de toekomst

Pieter Wuille en Andrew Poelstra zijn rockstar-ontwikkelaars in de Bitcoin-gemeenschap (Sanket is een nieuwkomer in zijn eigen recht!). Dat is niet alleen vanwege wat ze al hebben gebouwd, maar ook omdat de technologie waaraan ze nog steeds werken, die de toekomst van Bitcoin de komende jaren kan bepalen..

Een deel van die technologie omvat lopende ontwikkelingen zoals Schnorr Signatures en Taproot. De eerste is een efficiënt algoritme voor cryptografische handtekeningen, en de laatste zou bitcoin smart contract-transacties privé maken door ze als normale transacties te laten lijken..

In de nasleep van de onthulling van Miniscript op maandag, Wuille dat het project niet direct gerelateerd was aan Taproot, maar de deelnemende ontwikkelaars wel inzichten gaf over hoe de scripttaal zelf te verbeteren, wat later tot bredere implicaties in het Bitcoin-ecosysteem zou kunnen leiden:

“Het heeft ook grotendeels geen verband met ons werk aan Taproot, aangezien Miniscript werkt met Bitcoin zoals het nu bestaat. Door aan Miniscript te werken, hebben we ons natuurlijk een heleboel dingen geleerd over scripts die als basis dienen voor ontwerpen voor toekomstige verbeteringen aan Script, en Miniscript kan indien nodig worden uitgebreid. “

Een andere technologie waaraan algemeen in de Bitcoin-gemeenschap wordt gewerkt, zijn PSBT’s of gedeeltelijk ondertekende bitcoin-transacties. Wuille merkte ook op dat de vorderingen die mogelijk zijn gemaakt door de nieuwe scripttaal op een complementaire manier zouden kunnen werken met dergelijke transacties.

“Ik hoop dat Miniscript, samen met zaken als PSBT, enkele van de barrières tussen stukjes software kan verminderen”, zei hij.. 

In Ander Dev News huurt Square Crypto Matt Corallo in

Een van de meest gewaardeerde coders in de hele cryptocurrency-ruimte is aan boord gekomen van de bitcoin-outfit van Twitter-CEO Jack Dorsey.

Square Crypto – de onlangs gelanceerde open-source bitcoin-ontwikkelingsafdeling van het populaire reguliere betalingsbedrijf Square – kondigde op 20 augustus hun aanwerving aan van Bitcoin-ontwikkelaar Matt Corallo. Corallo bevestigde later zijn nieuwe baan op Twitter.

Zo opgewonden om lid te worden van de @sqcrypto team in de komende weken. Experimenteren met verschillende modellen om Bitcoin OSS te versnellen is geweldig!

Ik ga de @ChaincodeLabs mensen, maar aangezien ze iedereen hosten die aan Bitcoin OSS werkt, zal ik er waarschijnlijk toch om de dag zijn. https://t.co/L00gqV1LLD

– Matt Corallo (@TheBlueMatt) 20 augustus 2019

Als een van ‘s werelds toonaangevende Bitcoin-experts en -bouwers, brengt Corallo een ervaren aanwezigheid naar het beginnend ontwikkelingsteam dat pas in juni zijn eerste medewerker, voormalig Google-productdirecteur Steve Lee, inhuurde..

Het project maakt deel uit van de persoonlijke missie van Jack Dorsey om bij te dragen aan de opbouw van het Bitcoin-ecosysteem.

“Werk waar u ook bent, rapporteer rechtstreeks aan mij, en we kunnen u zelfs in bitcoin betalen”, zei Dorsey, CEO van Square, in de lente bij de aankondiging van Square Crypto..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me