JP Morgan blijft blockchain pompen: cryptocurrency kan een existentiële bedreiging zijn

JP Morgan Cryptocurrency

Het gevestigde financiële systeem heeft een genuanceerde relatie met blockchain en crypto’s. Een recente notitie van JP Morgan beweerde dat blockchain-technologie een paar jaar verwijderd was van wijdverspreide acceptatie in de financiële wereld, wat weer een conservatieve beoordeling kan zijn van hoe snel blockchain de grote markten binnendringt..

JP Morgan was veel minder vriendelijk voor cryptocurrencies, die ze zien als een niet-starter als het gaat om sparen en betalen. Volgens de bank zullen crypto’s het waarschijnlijk nooit goed doen, zelfs niet als er een grote financiële crisis is. Van JP Morgan: “Zelfs in extreme scenario’s, zoals een recessie of financiële crises, zijn er meer liquide en minder gecompliceerde instrumenten voor transacties, investeringen en afdekking.”

JP Morgan Cryptocurrency

Ondanks wat een ietwat scheve kijk op crypto’s lijkt te zijn, zijn er op dit moment geen tekort aan blockchain-projecten die piloottesten ingaan. Tot eer van JP Morgan gaven ze toe dat blockchain waarschijnlijk aansloeg in handelsfinanciering, wat min of meer voor de hand liggend is.

JP Morgan ziet Blockchain en Cryptos misschien als een bedreiging

Wat is JP Morgan eigenlijk?

Als een van de grootste banken ter wereld (top 10), evenals een zakenbank die toegang heeft tot bijna elke financiële markt op aarde, kunnen ze een enorme hoeveelheid geld verliezen als op blockchain gebaseerde systemen hun bedrijf in gevaar brengen..

De reden waarom blockchain dit zou kunnen doen is simpel; grote banken zijn eigenlijk alleen maar hossende cijfers. Mega-banken produceren eigenlijk niets (behalve gokadvies voor de rijken), maar fungeren als verheerlijkte (en goedbetaalde) verrekenkantoren voor informatie.

Blockchain zou het bestaande financiële systeem kunnen vervangen

Een recent stuk uit Venture Beat duikt in hoe de werkelijke capaciteit van blockchain om bestaande systemen te ondermijnen, kan worden onderschat.

Een interessante gedachtegang stelt dat binnen de internettechnologie-stack protocollen waarde creëerden, maar dat applicaties in staat waren om met die protocollen geld te verdienen. HTML was een enorme sprong voorwaarts in communicatie, maar bedrijven als Facebook en Google waren echt degenen die al het geld verdienden aan de nieuwe technologie.

Het idee wordt de ‘fat protocols thesis’ genoemd, en het stelt dat de manier waarop blockchain-protocollen werken de meeste waarde vastleggen, en dus ‘dik’ zijn..

Uit de originele scriptie van fat protocols uit 2016, “groeit de marktkapitalisatie van het protocol altijd sneller dan de gecombineerde waarde van de applicaties die erop zijn gebouwd, aangezien het succes van de applicatielaag verdere speculatie op de protocollaag stimuleert.”

Adopteren of omkomen

Het risico dat blockchain vormt voor gevestigde financiële structuren, is gemakkelijk te begrijpen als we kijken naar een bedrijfsmodel als dat van JP Morgan. Het internet stelde bedrijven zoals JP Morgan in staat om hun efficiëntie te verhogen door archaïsche systemen zoals fysieke post en faxen te vervangen door volledig elektronische communicatie, maar het netto voordeel voor hun consumenten was minimaal.

Mensen hebben te maken met geldcentrumbanken en gebruiken fiat-valuta, dus ze zitten nog steeds vast met een systeem dat niet openstaat voor echte concurrentie. Blockchain heeft het potentieel om dat allemaal te veranderen.

Met blockchain kunnen mensen überhaupt afzien van het gebruik van een bank. Dit is ook niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van het proof-of-work-systeem. Peer-to-peer-uitwisselingen kunnen de handel in op blockchain gebaseerde tokens vergemakkelijken tegen veel lagere kosten dan het gevestigde banksysteem, hoewel dit misschien niet 100% bevredigende hardcore crypto-libertariërs zijn.

The Killer Catch-22

Het echte probleem voor de banken is dat het uiteindelijk beursgenoteerde bedrijven zijn. Elk bedrijf heeft de verantwoordelijkheid om het rendement voor hun aandeelhouders te maximaliseren, wat betekent dat de meest efficiënte beschikbare technologie wordt gebruikt om kosten te besparen.

Tot nu toe is dat aangetoond in pilot-blockchain-programma’s zoals degene die Standard Chartered zojuist gebruikte om een ​​transactie van garbanzo-bonen tussen een Indiase koper en een Australische verkoper te regelen. Bij elke succesvolle use case voor blockchain zullen de redenen om het op grotere schaal toe te passen echter sterker worden.

Uiteindelijk zullen fiat-valuta’s worden gezien voor wat ze zijn: een monopolie dat sociale efficiëntie in de weg staat. Wanneer dat gebeurt, zullen mondiale banken zoals JP Morgan zich moeten aanpassen aan een wereld waarin het door elkaar halen van gegevens niet langer een miljardenbedrijf is..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me