Iraanse president: Muslim World zou Crypto kunnen gebruiken om Amerikaanse dollar te vermijden

Iran cryptocurrency

Een islamitische cryptocurrency om de moslimwereld te helpen de Amerikaanse economische hegemonie te vermijden? Er zou er een kunnen komen, tenminste als de Iraanse president Hassan Rouhani andere moslimleiders kan overtuigen om mee te doen.

President Rouhani riep dergelijke leiders tot actie op tijdens de Top van Kuala Lumpur in de Maleisische hoofdstad op 19 december, en vertelde de aanwezigen – waaronder vertegenwoordigers van 52 landen – dat islamitische landen actief moeten samenwerken om handelsbetrekkingen onderling te versterken en te verankeren door onder meer dingen, het creëren van een islamitische cryptocurrency.

Iran cryptocurrency

“De moslimwereld zou maatregelen moeten nemen om zichzelf te redden van de overheersing van de Amerikaanse dollar en het Amerikaanse financiële regime”, zei Rouhani..

De Iraanse president vervolgde met zijn argument dat, aangezien moslimlanden steeds meer worden geconfronteerd met de onderling verbonden dreigingen van armoede, corruptie en extremisme, de VS en andere westerse landen voorwendsels zullen blijven hebben om in te grijpen in staten met een moslimmeerderheid..

Daartoe zei Rouhani dat verbeterde handelsbetrekkingen en samenwerkingen tussen deze staten zouden helpen hun eigen invloedssfeer te waarborgen. Dienovereenkomstig riep de Iraanse president op tot de oprichting van een “gezamenlijk fonds” en een “gezamenlijk onderzoekscentrum” zodat islamitische staten effectiever technologische samenwerkingen kunnen nastreven..

Een geopolitieke opt-out voor de eeuwen?

Het is natuurlijk geen verrassing dat Iran steun wil verzamelen om zich los te maken van de economische macht van Amerika..

Sinds 1980 hebben de VS en Iran de formele diplomatieke betrekkingen verbroken en vorig jaar heeft de Iraanse hoogste leider Ali Khamenei zelfs officieel het openen van directe communicatie met de VS illegaal verklaard..

Amerika heeft sinds het midden van de jaren negentig een economisch embargo tegen Iran en de bijbehorende sancties werden in 2016 opgeschort als onderdeel van een diplomatieke deal die inhield dat Iran zijn nucleaire programma stopte. De regering-Trump heeft die sancties binnen twee jaar opnieuw ingevoerd en Iran is sindsdien steeds gretiger op zoek naar manieren om de beet van het economische conflict te vermijden..

Met dat gezegd, zijn er de afgelopen maanden berichten geweest dat het leiderschap van Iran het gebruik van cryptocurrencies heeft overwogen om de effecten van economische sancties te verzachten. De nieuwe opmerkingen van president Rouhani markeren de duidelijkste en luidste indicatie tot nu toe dat Iran niet alleen serieus over het onderwerp nadenkt, maar ook op verder gerelateerd onderzoek streeft.

Theoretisch gesproken, als een moslimcrypto zoals Rouhani heeft voorgesteld, zich actualiseert en adoptie wint onder andere islamitische staten, zou een dergelijke ontwikkeling waarschijnlijk een nog grotere politieke terugslag veroorzaken in Washington D.C. dan de recente, zogenaamd door olie gesteunde ‘Petro’-pogingen van Venezuela..

Het valt nog te bezien wat er nu met het voorstel zal gebeuren, maar door uit te zoomen is het duidelijk dat er op het wereldtoneel een groeiende geopolitieke trend is in de richting van ‘dedollarisatie’, en cryptocurrencies lijken in toenemende mate een rol te spelen in deze trend..

Tokenized soevereiniteit

Vorige maand onthulde het BRICS-blok van landen – China, Rusland, India, Brazilië en Zuid-Afrika – dat ze hadden deelgenomen aan de eerste discussies over de mogelijke ontwikkeling van een gedeelde digitale valuta die zou kunnen worden gebruikt voor handel tussen lidstaten.

De verhuizing markeerde slechts de laatste rimpel in de verkenningen van Rusland en China om te ontsnappen – of op zijn minst te minimaliseren – het belang van de Amerikaanse dollar in hun zaken..

Zo zijn er in de afgelopen tijd verschillende voorstellen gedaan voor een door de staat gesteunde cryptovaluta door invloedrijke Russische functionarissen, allemaal tegen de achtergrond dat ze nuttig zijn om Amerikaanse sancties te omzeilen..

“[A] n door olie gesteunde cryptocurrency zou olieproducerende landen in staat stellen om financiële en handelsbeperkingen te vermijden die de afgelopen jaren buitensporig zijn geworden”, stelde de voormalige Russische minister van Energie Igor Yusufov afgelopen herfst voor..

In China waren de sentimenten vergelijkbaar, aangezien Chinese topbankiers de voortdurende inspanningen van de natie voor digitale yuan hebben gekenmerkt als zijnde gericht op het verzekeren van de economische soevereiniteit van de Aziatische grootmacht..

“Het is bedoeld om onze monetaire soevereiniteit en wettelijke valutastatus te beschermen”, zei Mu Changchun, het huidige hoofd van het door de overheid gesteunde Digital Currency Research Lab, eerder over het project..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me