IBM-rapport: Central Bank Digital Currencies steeds dichter bij de realiteit

IBM Blockchain

Multinationale tech-krachtpatser IBM heeft een nieuw rapport dat begroet de digitale valuta van de centrale bank, of CBDC’s, zoals vrijwel onvermijdelijk in de komende jaren.

Het rapport, geschreven in samenwerking met het Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), in opdracht van IBM voor gebruik door ‘beleidsmakers, branchespecialisten, [en] economische commentatoren’, omvatte een onderzoek naar ongeveer twee dozijn centrale bankinstellingen in zowel opkomende als geavanceerde economieën.

IBM Blockchain

“De belangrijkste conclusie is dat we waarschijnlijk de komende vijf jaar getuige zullen zijn van de introductie van een centrale bank – dat wil zeggen fiat – digitale retailvaluta, hetzij als aanvulling op of ter vervanging van bankbiljetten en munten”, aldus de auteurs..

Bovendien suggereerden interviews met centrale bankfunctionarissen dat een kleinere economie het meest waarschijnlijk is om eerst een echte CBDC te testen voordat grotere centrale banken vergelijkbare uitstapjes zouden maken, merkte het rapport op:

“Het is onwaarschijnlijk dat de eerste dergelijke uitgifte zal komen van een centrale bank van de G20; het is aanzienlijk waarschijnlijker dat het wordt gelanceerd in een kleinere en minder complexe economie als reactie op een specifieke beleidsdoelstelling en use-case. Dit kan betrekking hebben op het verbeteren van de algehele effectiviteit en veerkracht van een nationaal betalingssysteem door de prevalentie van contant geld te verminderen. Als alternatief kan het worden geassocieerd met het uitbreiden van financiële inclusie … of voor een specifiek doel, zoals het transformeren van de grensoverschrijdende overdracht van geldovermakingen van migrerende werknemers. “

Niet groot in privévaluta’s zoals Bitcoin

In het IBM- en OMFIF-rapport schatten de twee deelnemende organisaties dat privévaluta’s zoals bitcoin en daarbuiten niet zouden genieten van een vergelijkbare landingsbaan als de reguliere CBDC’s in de toekomst, zeggende:

“We voorzien niet dat privaat uitgegeven digitale valuta’s in een universele context een significante tractie of acceptatie zullen krijgen, hoewel er mogelijk gesloten privénetwerken zijn waarin ze actief zijn. De vastberadenheid van de nationale regeringen om het monopolie van fiatmuntmunten te beschermen … zal naar onze mening onoverkomelijke hindernissen opwerpen voor de invoering van een particuliere digitale munteenheid als een belangrijk ruilmiddel, hoe verguld haar activa ook worden ondersteund.

In een ander scheutje koud water voor bitcoin en zijn topgenoten, voorspelden de organisaties verder dat deze activa grotendeels geïsoleerd zullen blijven voor speculatieve en illegale use-cases..

“Pure, niet-gedekte cryptocurrencies zoals bitcoin zullen de minderheidsachtervolging blijven van speculanten en bewoners van het dark web”, aldus de auteurs..

Geen tekort aan CBDC Chatter de laatste tijd

Met berichten dat de centrale bank van China haar interne productie van een digitale yuan heeft opgevoerd, stuurde de Chinese president Xi Jinping op 4 oktober schokgolven door het blockchain- en cryptocurrency-ecosysteem door aan te kondigen dat blockchain en aanverwante innovaties ‘kerntechnologie’ zouden worden in China. vooruit gaan.

Mu Changchun, de voormalige adjunct-directeur van de betalingsdivisie bij de People’s Bank of China, merkte in september op dat de plannen van de Chinese regering voor digitale valuta de natie meer binnenlandse soevereiniteit over haar eigen geldhoeveelheid zouden geven..

“Het is bedoeld om onze monetaire soevereiniteit en wettelijke valutastatus te beschermen”, zei Changchun destijds.

Over de hele wereld worstelen Amerikaanse functionarissen met hoe een digitale Amerikaanse dollar die werd ondersteund door de Federal Reserve van het land zou kunnen werken.

Eerder deze maand vroegen de Amerikaanse wetgevers, Rep. Bill Foster en Rep. French Hill, Fed-voorzitter Jerome Powell hoe het Amerikaanse centrale banksysteem versnelde digitale innovaties rond geld zou kunnen omarmen..

“Hoewel sommige Amerikanen cryptocurrency momenteel gebruiken voor speculatieve doeleinden, kan het gebruik van digitale activa in de toekomst in toenemende mate overeenkomen met dat van papiergeld”, aldus de wetgevers..

Met name Christopher Giancarlo, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), riep deze maand ronduit op om de Amerikaanse dollar ook naar blockchain te verschuiven..

[T] zijn systeem zou de centrale rol van de Amerikaanse dollar in de wereldwijde financiën uitbreiden en het in staat stellen om met vertrouwen te concurreren in het nieuwe digitale tijdperk, ‘schreven Giancarlo en een collega in een WSJ-opiniestuk.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me