Duitsland’s 2e grootste bankproeven met blockchain-betalingen

Commerzbank AG

Een van de grootste banken van Duitsland heeft onthuld van wel het testen van blockchain-technologie voor machine-to-machine (M2M) betalingen.

Op 8 augustus verklaarde de in Frankfurt gevestigde Commerzbank AG – de op een na grootste bankinstelling van Duitsland – dat het een geteste blockchain-betalingsoplossing is die betalingen tussen vrachtwagens en laadstations automatiseert.

Zoals de bank opmerkte in hun vrijgave:

“Er heeft een volledig geautomatiseerd betalingsproces plaatsgevonden tussen een elektrisch laadpunt en een Daimler-vrachtwagensysteem. Voor deze transactie heeft Commerzbank euro’s uitgegeven op een blockchain en heeft Daimler Trucks “cash on ledger” (d.w.z. het geld op de blockchain) verstrekt om de betaling te verwerken. “

Zo’n M2M-pilot vertegenwoordigt een use-case die sommigen in de crypto-economie al lang verdedigen, en het is relatief eenvoudig vergeleken met bredere kansen die in de toekomst mogelijk zouden kunnen zijn. Commerzbank zei dat de technologie heeft laten zien hoe “machines steeds meer met elkaar verbonden zijn en steeds meer autonomie krijgen.”

Commerzbank AG

De afhaalmaaltijd? Er komen wijdverbreide geautomatiseerde betalingen aan, wat betekent dat mensen niet langer als tussenpersoon transacties moeten faciliteren bij duizenden verschillende soorten transacties.

Stephan Müller, Commerzbank’s Divisional Board Member Transaction Banking, zei dat de bank het blockchain-project als onderdeel van haar operationele mandaat zag:

“Na in eerdere pilootprojecten effectentransacties volledig te hebben gedigitaliseerd, verschuift de focus nu naar op DLT gebaseerde betalingsstructuren. Als bank zien we ons mandaat als het creëren van nieuwe digitale betalingsarchitecturen voor onze klanten. “

Voorlopig is er geen woord van Commerzbank over welke blockchain-infrastructuur het gebruikte voor zijn nieuwste M2M-pilot, bijv. een vork van Ethereum of zijn eigen in-house gedistribueerde grootboek. Toch past de toekomstgerichte en klantgerichte spil eerder bij een instelling met het motto ‘De bank aan uw zijde’.

Als op blockchain gebaseerde M2M-betalingen een grote vlucht nemen, zal de nieuwe inspanning van Commzerbank worden beschouwd als een van de vroegste mainstream-aanvallen in het veld.

Duitsland ziet een stijgende status als Blockchain Hub

De Europese grootmacht bruist de afgelopen maanden van opmerkelijke blockchain-activiteit.

Vorige maand keurde de belangrijkste financiële waakhond van het land – BaFin – de aanvraag van tokenization startup Fundament goed voor een obligatie-aanbieding van € 250 miljoen euro gekoppeld aan onroerend goed dat is getokeniseerd op Ethereum.

“Het was inderdaad de eerste keer dat we een prospectus hebben goedgekeurd met betrekking tot blockchain-gebaseerde vastgoedobligaties”, merkte de toezichthouder in juli op..

In het voorjaar heeft het Duitse cryptocurrency-uitleenplatform Bitbond zijn Bitbond Token (BB1) -beveiligingstoken vrijgegeven aan internationale investeerders met toestemming van BaFin. Het eerste beveiligingstoken dat in Duitsland werd gelanceerd, de BB1, werd met name bovenop de Stellar-blockchain gebouwd.

In december 2018 onthulde Boerse Stuttgart – ongeveer de 10e grootste effectenbeurs in Europa en de op een na grootste in Duitsland – dat het een partnerschap had aangegaan met de jonge Berlijnse instelling solarisBank voor bankdiensten. De samenwerking kwam toen de beurs zich voorbereidde om een ​​cryptocurrency-handelsplatform genaamd Bison te lanceren, dat begin dit jaar werd uitgebracht..

Afgelopen herfst zeiden Bitcoin Group SE, eigenaren van P2P crypto-exchange bitcoin.de, dat ze hadden ingestemd met de overname van de in Frankfurt gevestigde Tremmel Securities Trading Bank. De verhuizing maakte deel uit van het bod van de groep om een ​​traditionele bankvergunning in het land te verkrijgen.

In 2018 zag Duitsland Bitbond ook voor het eerst bitcoin gebruiken bij internationale overboekingen. Net daarvoor stemde het Duitse Nationale Bureau voor Toerisme (GNTB) ermee in om cryptocurrencies te accepteren voor zijn diensten.

“Door cryptocurrencies als betaalmethode te accepteren en de mogelijke implementatie op middellange termijn van de blockchain-technologie in onze financiële sector, wil ons internationale bedrijf ons onderscheiden als innovator en aanstichter binnen de toeristische sector”, aldus Petra Hedorfer, voorzitter van de GNTB-raad..

Als je uitzoomt, worden dit soort omhelzingen steeds gebruikelijker in Duitsland, en er is geen reden om aan te nemen dat de dynamiek binnenkort zal vertragen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me