Christine Lagarde & Ripple CEO zijn het erover eens: de toekomst van geld ziet er anders uit

Toekomst van geld

Er lijkt een consensus te groeien in zowel de gevestigde financiële gemeenschap als de hoogste niveaus van crypto-ontwikkeling. Vorige maand het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, hield een toespraak in Singapore dat kan de geschiedenis ingaan als het moment waarop het 20ste-eeuwse experiment met fiatvaluta stierf.

Natuurlijk zullen er niet van de ene op de andere dag grote veranderingen plaatsvinden. In haar toespraak schetste mevrouw Lagarde waarom het moderne monetaire systeem niet veel langer zal duren. Ze bracht ook een groter probleem aan de orde, namelijk de aard van het bankwezen en het geld zelf.

Toekomst van geld

De dood van Centralized Trust

Het is gemakkelijk om dat van vandaag te vergeten Monetair systeem gaat pas terug tot 1971, en toen de toenmalige president Nixon weigerde om het goud te leveren dat elke Amerikaanse dollar moest vertegenwoordigen. Frankrijk vroeg om het metaal en Nixon weigerde.

Voordien was geld metaal. Ofwel goud of zilver (in sommige gevallen koper).

Zoals Christine Lagarde opmerkte in Singapore,

‘Toen de handel lokaal was, gecentreerd rond het stadsplein, was geld in de vorm van penningen – metalen munten – voldoende. En het was efficiënt. “

Mevrouw Lagarde verwijst naar een wereld die ver verwijderd is van de wereld waarin we vandaag leven. Nu is geld een getal dat op de computer van een bank staat, en niets meer. Het is enigszins ironisch dat het gevestigde banksysteem zo kritisch is geweest over digitale valuta, aangezien de wereld ze al decennia lang gebruikt.

De veranderingen die nu plaatsvinden, hebben niets te maken met de aard van geld, en alles met wie wordt vertrouwd om het uit te geven.

Geen onenigheid over de grondbeginselen

In een recente tweet verklaarde Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, dat,

“@Lagarde heeft absoluut gelijk: het geld zelf IS aan het veranderen. Digitale activa helpen niet alleen het financiële inclusieprobleem op te lossen, maar ook het zeer reële probleem van een gefragmenteerd wereldwijd betalingssysteem – het is gewoon logisch dat centrale banken zouden steunen. “

.@Lagarde is absoluut correct: het geld zelf IS aan het veranderen. Digitale activa helpen niet alleen het financiële inclusieprobleem op te lossen, maar ook het zeer reële probleem van een gebroken wereldwijd betalingssysteem – het is gewoon logisch dat centrale banken zouden steunen. https://t.co/aFKwrF6Vf9

– Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) 14 december 2018

Ripple is enigszins uniek in de wereld van crypto’s. In tegenstelling tot veel platforms die de gevestigde infrastructuur proberen te omzeilen, werkt Ripple samen met enkele van de grootste banken ter wereld. Ze zijn ook hecht met R3 (opnieuw), dat megabanken zoals Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Wells Fargo, BBVA, HSBC, Barclays en UBS tot zijn leden telt.

De positie van Ripple omvat de kloof tussen het gevestigde financiële systeem en de cryptowereld, waar het openen van een rekening een kwestie van minuten duurt en betalingen wereldwijd binnen enkele seconden kunnen worden gedaan (voor sommige platforms).

In de woorden van Christine Lagarde: “Er waait een nieuwe wind, die van digitalisering. In deze nieuwe wereld ontmoeten we elkaar overal en altijd. Het stadsplein is terug – virtueel op onze smartphones. We wisselen informatie, diensten en zelfs emoji’s uit, onmiddellijk … peer-to-peer, persoon tot persoon.

Overbodig in het extreme

Na in haar toespraak een aantal egoïstische, retorische vragen te hebben gesteld, liet Christine Lagarde dit achterwege: “Ik denk dat we de mogelijkheid moeten overwegen om digitale valuta uit te geven. Mogelijk is er een rol weggelegd voor de staat om geld te leveren aan de digitale economie. “

Werkelijk? Mogelijk is er een “rol” voor de staat?

De staat heeft de aard van geld tientallen eeuwen lang beheerst, en op dit moment wordt die ‘rol’ in gevaar gebracht door technologie die ervoor zorgt dat mensen geen vertrouwen meer hoeven te hebben in banken en regeringen. Dit is geen kwestie van monetaire theorie die ruimte laat voor regeringen of banken, het is een existentiële bedreiging voor hun bestaan.

Fiat-valuta

Lezen: de problemen met Fiat-valuta

Op dit moment is de massa nog steeds blij om fiat-valuta te gebruiken, ondersteund door niets meer dan het shell-spel van de centrale bank. Zolang dat vertrouwen voortduurt, kan de acceptatie van crypto’s achterblijven bij de verwachtingen van crypto-bulls.

Als fiat-valuta ons iets heeft geleerd, is het dat geld-van-niets altijd weer terechtkomt waar het vandaan kwam. Als dat gebeurt met de vier belangrijkste fiat-valuta’s ter wereld (USD / EUR / JPY / GBP), zal de mening van het publiek over crypto’s waarschijnlijk radicaal veranderen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me