Blockchain is geweldig, maar het kan niet alles vervangen

Blockchain-hype

Kan blockchain seks overbodig maken? Dat is de bizarre vraag van Hackernoon-auteur Shawn Gordon. Nou, dat was tenminste de titel van hem tongue-in-cheek post wat de echte vraag oproept: is ons geloof in de almachtige blockchain te ver gegaan? Is het echt de enige oplossing voor alle problemen van de mens? En wat nog belangrijker is: zullen al deze ICO’s die vandaag uitkomen echt hun bizarre beloften kunnen waarmaken? Volgens Gordon moeten we misschien onze verwachtingen overtreffen.

Blockchain-hype

Blockchain: Hype Vs. Feit

Het is onze mening hier bij Blockonomi dat blockchain en cryptocurrencies (twee afzonderlijke maar gerelateerde concepten) inderdaad enkele van de belangrijkste innovaties van onze tijd zijn. En hoewel blockchain inderdaad zo’n belangrijke technologie is, is het niet de ultieme oplossing voor alles. Er zijn een aantal taken die blockchain ronduit slecht aanpakt.

Dus waar is blockchain goed voor?

Het is een uitstekende manier om kritieke, kleine stukjes informatie op te slaan in een gedistribueerd netwerk. Het is een uitstekende manier om een ​​onveranderlijk overzicht van gebeurtenissen bij te houden, en het is een revolutionaire manier om een ​​volledig digitale vorm van contant geld te creëren waarvoor geen tussenpersoon of poortwachters nodig zijn..

Er komen voortdurend nieuwe toepassingen voor blockchain uit. Hoewel velen van hen inderdaad interessant zijn, zijn een aantal ervan waarschijnlijk te halfbakken om in ons leven werkelijkheid te worden.

Garbage In, Garbage Out

Een punt dat Shawn Gordon maakte over op blockchain gebaseerde logistiek en volgsystemen, is dat ze zo goed of zo betrouwbaar zijn als de informatie die ze krijgen. Het systeem is nog steeds grotendeels afhankelijk van menselijke input, en mensen staan ​​erom bekend dat ze onjuiste, onnauwkeurige of opzettelijk vervalste gegevens produceren wanneer ze daar baat bij hebben.

Dit verwijst naar een computerconcept dat bekend staat als garbage in, garbage out. Kort gezegd, als de gegevens die aan een blockchain-project worden geleverd (ogenschijnlijk door mensen, maar misschien zelfs uit geautomatiseerde bronnen) van slechte kwaliteit zijn, dan is de output van het systeem, hoe geavanceerd het ook is, ook rotzooi..

Blockchain Supply Chain Management

Lees: Blockchain & Voorraadketenbeheer

In het geval van een logistiek systeem, als mensen worden gestimuleerd om te liegen over de oorsprong van goederen of hoe lang ze in een magazijn hebben gezeten voordat ze in een blockchain-systeem worden ingevoerd, dan is het redelijk aan te nemen dat dit zal gebeuren.

Over hun ervaring op een conferentie sprak Gordon:

Een van hen vertelde me dat blockchain ervoor zorgt dat er in feite nooit pesticiden op je biologische bananen zijn gebruikt. Dit is een belachelijke bewering en gaat terug naar de vroege dagen van computers, namelijk GIGO (Garbage In / Garbage Out).

Te vergezocht

We gaan hier geen specifieke projecten noemen, maar algemene concepten die zijn toegepast op een of meer verschillende vermeende blockchain-projecten of ICO’s. We zeggen in dit geval beweerd omdat sommige van deze projecten, volgens Gordon, een ICO kunnen lanceren voordat ze zelfs maar een enkele programmeur of blockchain-expert in hun team hebben..

Beginnersgids voor ICO's

Lezen: hoe u goede ICO’s kiest

Over dit ernstige gebrek aan kritische teamleden schreef Gordon:

Onlangs was ik bij een blockchain Meetup-groep en raakte in gesprek met een man en hij vertelde me over zijn aanstaande ICO. Ik deed samen met hem een ​​kleine advocaat van de duivel om ervoor te zorgen dat ze de uitdagingen grondig hadden aangepakt, en ik ontdekte dat ze in feite helemaal geen blockchain-programmeurs of technische experts in hun team hadden, maar de ICO moest dat wel doen begin over weken. Ik lachte…

Met dat in gedachten, laten we een paar van de meer vergezochte ideeën bespreken waarvan we denken dat ze waarschijnlijk niet werkelijkheid zullen worden of waarvan er in de komende tien jaar veel adoptie zal plaatsvinden.

Blockchain vervangt het juridische systeem

In het afgelopen jaar zijn er een paar projecten verschenen die zich richten op het bieden van iets dat ze een dienst voor geschillenbeslechting zullen noemen, of in sommige gevallen zelfs een jurydienst. Deze systemen beweren dat door het gebruik van slimme contracten, individuen elkaar effectief kunnen “aanklagen” wanneer een zakelijke of persoonlijke deal mislukt.

Deze digitale pseudo-rechtszaak of arbitragezaak wordt vervolgens voorgelegd aan een willekeurig geselecteerde groep kiezers die zullen beslissen wie gelijk heeft en wie ongelijk. Degene die de meerderheid van de stemmen wint, wordt bepaald als de winnaar van de zaak en het slimme contract zal de betaling dienovereenkomstig vrijgeven of inhouden.

Wat dit soort projecten te onrealistisch maakt, is dat de kiezers of juryleden doorgaans financieel worden gestimuleerd om zich op een bepaalde, misschien oneerlijke manier te gedragen. Dat wil zeggen, ze worden gestimuleerd om met hun portemonnee te stemmen en niet met hun hart of overtuiging.

In één project ontvangen alleen de kiezers die op de winnende partij hebben gestemd een vergoeding voor hun deelname. Dit betekent dat als een kiezer echt gelooft dat optie A het juiste antwoord is, maar optie B de meeste kans maakt om te winnen, hij wordt gestimuleerd om voor optie B te kiezen, ook al zou optie B objectief gezien verkeerd kunnen zijn..

Blockchain lost armoede op

Er zijn op zijn minst een handvol projecten die erop wijzen dat door hun eigen tokens of munten gratis uit te delen aan iedereen, op de een of andere manier armoede zal genezen. Deze projecten vergelijken zichzelf doorgaans met het veelbesproken concept van een universeel basisinkomen, of ubi. UBI is een experiment dat Finland heeft geprobeerd en later beschouwde de test als een mislukking.

Het probleem met dit idee is dat hoewel het misschien goed bedoeld is (tenzij het blijkt oplichterij te zijn), penningen of munten die gratis worden uitgegeven, zullen onvermijdelijk waardeloos zijn. De reden waarom bitcoin waardevol is, is omdat het niet gratis wordt uitgegeven en het moeilijk verkrijgbaar is – of duur om te kopen.

Cryptocurrencies kunnen moderne financiën naar achtergestelde gebieden brengen en dat kan levens ten goede veranderen, maar het gratis rondgooien van waardeloze tokens of munten helpt niemand.

Tokenize ALLES

Een andere trend in de blockchain-ruimte is het idee dat alles en nog wat kan, ja, moet worden getokeniseerd. Auto’s, huizen, kantoorgebouwen, luchthavens, legers, meubels, huisdieren, noem maar op.

Het idee om onroerend goed te tokeniseren is zeker interessant, maar het vermogen om fraude te plegen of te lijden onder GIGO is gewoon te hoog. De meeste services die tokenisatie willen aanbieden, vertrouwen op betaalde “experts” om de activa in de echte wereld te verifiëren voordat een gesplitst tokenized smart contract wordt gemaakt en verkocht. Maar hoe kunnen we deze zogenaamde experts vertrouwen? Wat moet een van hen ervan weerhouden een wolkenkrabber op de lijst te zetten die niet bestaat, de miljoenen dollars aan opbrengst op te nemen en te verdwijnen??

Blockchain onroerend goed

Lees: Blockchain & Onroerend goed

Het simpele feit is dat mensen niet zonder meer kunnen worden vertrouwd, en het is gewoon een kwestie van tijd voordat deze tokenized assets echte dingen gaan vertegenwoordigen die niet bestaan ​​of in de eerste plaats nooit hebben bestaan.

Laatste gedachten

Zoals Shawn Gordon zei:

Blockchain is een technologie, het is geen religie, het is niet magisch, het maakt seks niet overbodig. Met een goed ontwerp, een goede planning en een solide uitvoering, kun je enkele echte problemen oplossen met blockchain-technologie.

Wat ons betreft, het kan zeker spannend zijn om te denken dat u op de begane grond van een geheel nieuwe markt of technologie komt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat we nog steeds in de echte wereld leven, en blockchain is gewoon een andere manier om dingen te doen die al duizenden jaren worden gedaan. Dat wil zeggen: houd gegevens bij en wees een ruilmiddel van waarde.

Met dat gezegd, zorg ervoor dat u uw voeten stevig op de grond houdt voordat u betrokken raakt bij een blockchain-project dat u niet echt begrijpt, of wiens team u niet erg goed begrijpt..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me