Bitcoin ETF’s komen eraan, maar de Crypto Elite is er niet blij mee

Bitcoin ETF's

De cryptoverse gonst van de verwachting dat de Amerikaanse SEC mogelijk bitcoin ETF’s toestaat. Maar sommige crypto “Old G’s” zoals Andreas Antopolous en De Crypto Crow zien een ETF als niets meer dan ongewenste (en onnodige) interferentie. Specifiek, ze voelen dat juist de instellingen die aantoonbaar het vuur hebben aangestoken waaruit bitcoin werd geboren in de financiële crisis van 2008 achter hen staan. Anderen, aangetrokken tot de cryptomarkt door mogelijke financiële winsten, zien ETF’s als een goede zet voor bitcoin, waardoor de aantrekkingskracht en het verzorgingsgebied toenemen – en daarmee de prijs opdrijven..

Bitcoin ETF's

Samenvatting: wat is een ETF?

In eenvoudige termen, een ETF is een soort fonds waarin men kan beleggen. U bent niet de eigenaar van de grondstof waardoor het fonds wordt gedekt, maar u kunt blootstelling aan die markt verkrijgen door alleen aandelen te houden. In dit geval wordt het fonds ondersteund door bitcoin die wordt gekocht en eigendom is van de ETF-manager.

ETF’s stellen mensen in staat te investeren zonder het bewaarrisico van eigendom – met bitcoin betekent dit dat u de privésleutels vasthoudt en uzelf blootstelt aan het risico van diefstal of hackaanvallen. Het betekent ook een veel eenvoudigere belastingaangifte zodra het belastingseizoen rondloopt.

Zou een ETF goed zijn voor Bitcoin??

Of een ETF al dan niet goed zou zijn voor bitcoin of crypto in het algemeen, hangt af van uw standpunt. Voor velen, vooral degenen die de technologie steunen door hun munten vast te houden, en ook degenen die graag de volledige controle over hun financiën hebben, beschouwen ze dit grotendeels als een slechte zet.

Het algemene argument is dat bitcoin simpelweg geen institutionele investering of betrokkenheid nodig heeft, en naar hun mening beter af is zonder. Dit komt doordat instellingen, die financiële voertuigen zoals ETF’s zullen exploiteren, grote hoeveelheden bitcoin zullen aanhouden. Hoe groot? Potentieel tientallen, zo niet honderden miljoenen dollars waard.

De angst is dat het vasthouden van deze enorme hoeveelheid cryptocurrency op een centrale locatie die houder in staat zou kunnen stellen de markt naar eigen inzicht te beïnvloeden. Velen beweren dat de capitulatie van de prijs van dit jaar terug naar de prijzen van vorig jaar het bewijs is van institutionele invloed. Ze zouden opzettelijk de prijzen relatief laag kunnen houden om massaal te kopen zodra ETF’s zijn goedgekeurd.

Maak te veel gebruik van een zorg

Verder, aangezien de ETF-manager eigenaar is van de bitcoin, betekent dit dat ze vervolgens alle munten zullen bezitten die worden gemaakt door een toekomstige vork in bitcoin, wat hen in theorie veel hefboomwerking zou kunnen geven bij het sturen van de gemeenschap naar welke versie in de toekomst wordt aangenomen. (denk aan BTC versus BCH). Zie het op deze manier: alle personen die Bitcoin bezitten (en dus de privésleutels die aan die munten zijn gekoppeld) hebben effectief stemrecht. Ze beslissen bijvoorbeeld welke beurzen ze gebruiken en ondersteunen daarom wat ze doen met alle munten die ze krijgen als gevolg van een vork.

Aan de andere kant zou dit een geweldige kans kunnen zijn voor de leek met geld om te investeren om betrokken te raken bij bitcoin zonder zich ooit zorgen te hoeven maken over het gebruik van een exchange of een portemonnee. En als iemand, of het nu een instelling of een individu is, dat volume bitcoin om welke reden dan ook koopt, waarom zouden ze dan niet de voordelen hebben die daarbij horen??

ETF’s zouden de deur kunnen openen voor een hele reeks nieuwe investeerders die massale acceptatie weer een stap dichterbij brengen. Ze zouden bitcoin ook enige legitimiteit kunnen geven in de ogen van veel sceptische, maar invloedrijke personen in posities van economische en politieke macht, wat de aantrekkingskracht van Bitcoin bevordert..

Er kan ook een zilveren randje zijn voor de ‘Old G’s’, die tegen ETF’s voor bitcoin zijn, als de waarde van bitcoin vervolgens stijgt.

Wanneer zullen ETF’s beschikbaar zijn??

Er is geen vaste datum voor wanneer ze worden gelanceerd, omdat er simpelweg te veel bewegende delen zijn om rekening mee te houden, maar velen in de branche denken dat dit in het eerste kwartaal van 2019 zal zijn. Met dat in gedachten verwachten sommige mensen niet dat de prijs van bitcoin om aanzienlijk te bewegen totdat ETF’s live gaan. Zelfs als ETF’s worden goedgekeurd en er enorme hoeveelheden bitcoin worden opgekocht, is het onwaarschijnlijk dat deze aankoop een directe invloed zal hebben op de prijs van bitcoin zelf. Dit komt omdat dergelijke volumes waarschijnlijk ‘OTC’ worden gekocht – of buiten de beurs met particuliere verkopers.

Alleen al de verwachting zal waarschijnlijk enige beweging in de prijs veroorzaken, vooral als het algemene marktsentiment positief is. Dit kan worden gezien als een goede gelegenheid om Bitcoin te kopen en vast te houden om te verkopen na de lancering van ETF’s bij de daaropvolgende prijsstijging.

Zal dat gebeuren? De tijd zal het leren. Zeven maanden is een lange tijd in de crypto-wereld, en er zullen waarschijnlijk veel wendingen zijn in deze voordat er iets wordt gestempeld door de SEC. In de tussentijd zijn er andere opties beschikbaar voor degenen die willen deelnemen zonder zich zorgen te hoeven maken over privésleutels en wachtwoordzinnen. ETN’s voor bitcoin, die al enkele jaren beschikbaar zijn voor Europese investeerders, zijn nu beschikbaar voor Amerikaanse investeerders via hun makelaars, zoals gerapporteerd door Bloomberg onlangs.

Interessant genoeg lijkt dit tot nu toe geen effect te hebben gehad op de prijs van bitcoin.

Gevolgtrekking

ETF’s lijken onvermijdelijk en zullen waarschijnlijk vergezeld gaan van een brede vloot van andere financiële voertuigen. Je ertegen verzetten zou kunnen zijn als tegen het tij vechten.

Wat vrijwel zeker is, is dat er in ieder geval enige invloed zal zijn op de prijs. Maar hoe lang en in welke richting valt nog te bezien. Uiteindelijk kan het de kloof tussen bitcoin-gebruikers, particuliere sleutelhouders en reguliere institutionele beleggers vergroten (cue-grappen over Johnny Come Lately kent hun oor niet van hun elleboog, maar vertelt hoe ze in Bitcoin hebben geïnvesteerd).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me