Kryptovalutahandel: Vad är marginalhandel?

Handelsguide för kryptovalutamarginal

För de modiga investerarna som känner att den vilda volatiliteten på kryptomarknaden inte är tillräckligt spännande, erbjuder många börser möjlighet till marginalhandel. Marginalhandel använder hävstångseffekt för att ge teoretiskt stora vinster, men det finns också en tydlig möjlighet att förlora mer än vad du ursprungligen planerade att satsa. Som sådan håller vissa börser marginalhandlare till en högre standard och kräver strikta krav på identifiering eller till och med kvalifikation.

Handelsguide för kryptovalutamarginal

Vi kommer att ta en kort titt på vad marginalhandel är, hur det görs och hur respektive risker och fördelar ser ut.

Marginalhandel, förenklad

Marginalhandel med kryptovalutor skiljer sig inte helt från marginalhandel med andra, mer traditionella värdepapper, som aktier eller obligationer. Grundidén är att din ursprungliga insats förbättras genom att låna pengar för att utnyttja din ursprungliga insats. Detta uttrycks vanligtvis som ett förhållande. Om du till exempel satsar $ 5 med en 5: 1-hävstång, betyder det att du faktiskt satsar på den öppna marknaden på $ 25. Det finns dock en fångst. De lånade pengarna måste betalas tillbaka, vanligtvis med avgifter. Så, förväntningarna i någon marginalhandel är att vinsten kommer att vara tillräcklig för att täcka inte bara lånet utan även avgifterna för att låna extra pengar i första hand.

Det finns två huvudsakliga divisioner av marknader för marginalhandel. Den första är handel med spotmarknadsmarginal. I denna typ av handel måste de lånade tillgångarna betalas tillbaka så snart handeln är avslutad. Detta hanteras vanligtvis av börsen via ett peer-to-peer-utlåningssystem. Med andra ord levererar en annan handelsenhet de lånade medlen och förväntningen på betalning – med avgifter eller ränta – är hög.

Marginalhandel

BitMex, Cryptocurrency Exchange som erbjuder marginalhandel

Detta skapar något som kallas en likvidationströskel. Om näringsidkaren börjar finna att deras position är under vattnet kan långivaren utfärda ett marginalanrop för att säkerställa att de får tillbaka sina lånade pengar. Själva faller i två nivåer – en initial marginalgräns för att förhindra att handlare försöker skapa ohållbara positioner och en lägre marginalgräns för underhåll, vilket utlöser en omedelbar marginalanrop om näringsidkaren börjar sjunka i negativt territorium.

Den andra huvuduppdelningen av marginalhandel är derivathandel. Derivat är, som namnet antyder, finansiella instrument som skapas ovanför lagret av en underliggande tillgång. Den mest kända formen är framtiden. När en näringsidkare gör en marginalhandel på derivatmarknaden rör sig inte den underliggande tillgången och motsatta sidor av ett framtida kontrakt väljs.

Vad är derivat?

Läs vår guide till derivat

Det finns inget lån att betala tillbaka. Börsen måste dock skydda sig mot att handeln faller i negativt territorium. Olika börser har olika mekanismer för att hantera denna risk. Vissa intar handelns ställning vid marginalanrop, medan andra betalar negativa saldon från sina försäkringsfonder.

Det långa och det korta av det

Att anta långa eller korta positioner är kärnan i marginalhandeln. En lång position är en satsning att tillgången i fråga så småningom kommer att stiga i värde, medan en kort position är en satsning på att tillgången så småningom kommer att sjunka i värde. Båda kan vara föremål för hävstång.

Långa positioner är bekanta, i den meningen att en näringsidkare köper en kryptovaluta eller annan säkerhet och håller den tills dess pris överstiger det pris som han eller hon köpte den. Det är det berömda ordet “köp lågt, sälj högt” exemplifierat.

Korta positioner verkar i första hand kontraintuitiva. I grund och botten ”säljer” en näringsidkare kryptovalutor eller värdepapper som han eller hon för närvarande inte äger med hjälp av ett finansiellt instrument. Målet är att så småningom köpa tillbaka dessa tillgångar när priset är betydligt lägre än det pris till vilket de såldes.

Om detta verkar förvirrande är det alltid bra att gå tillbaka till analogin med ett spel. En näringsidkare som satsar länge satsar på att han eller hon kommer att vinna pengar genom att köpa nu och sälja senare. En näringsidkare tror att tillgången i fråga så småningom kommer att sjunka i pris.

Risk och belöningar

Det säger sig självt att någon form av marginalhandel är riskabelt. Det faktum att hävstång är inblandad betyder att pengar, eller åtminstone en gynnad position, när det gäller derivathandel, måste lånas. Mycket få saker i livet är gratis, särskilt när det gäller pengar. En näringsidkare måste då förvänta sig en stor utbetalning för att tillfredsställa det ursprungliga lånebeloppet plus tillämpliga avgifter.

Risken kommer in när ett marginalanrop utfärdas. Näringsidkaren riskerar att förlora hela sin initiala investering – och eventuellt mer om marginalanropet inte utfärdas i tid för att förhindra att näringsidkaren glider i det röda. Därför är marginalhandel ett av få sätt att handla på vilket du kan hamna på mer än vad du ursprungligen satsade. Spelare kanske känner igen detta som domän för lånhajar. Ett högräntelån utfärdas för något skumt syfte, som en riskabel satsning. Spelaren hoppas att deras vinster täcker lånet plus tillhörande ränta. Om det inte gör det ger resultatet grunden för många en klassisk mafiafilm.

Crypto-handel är inte riktigt lika skarp, men det finns fortfarande potential för mycket grått i marginalhandelsarenan. Flera börser har anklagats för att underlätta marknadsmanipulation som ett resultat av marginalhandel.

Grunden för detta är begreppet kort klämma. En kort pressning inträffar när en kryptovaluta med många shorts mot sin position upplever en kaskad av snabbt likviderade korta positioner. Detta drar andra korta positioner till en marginalsamtalssituation, pressar priset högre och högre och likviderar ännu fler korta positioner. I slutet av handelsdagen har den en gång korta kryptovalutan lagt upp en enorm prisökning.

Vad är en val

Var försiktig med valar vid marginalhandel

Vissa börser har enligt uppgift bedrivit denna typ av stop-loss-jakt för att samla in marginalavgifter. Valar eller kryptovalutahandlare som har särskilt stora positioner är dock oftare skyldarna. För att aktivera en kort pressning behöver en val bara bygga upp en tillräckligt stor kort position för att utlösa en pressning genom att släppa en del av dessa shorts. De återstående shortsen säljs sedan på marknaden i uppmätta steg när den klättrar allt högre. Kryptovalutan får en konstgjord höjning av priset, och valen lämnar handelsdagen med en rejäl vinst från att spela sin egen korta position.

Ett professionellt spel

På grund av svårigheten att göra beräknade marginaltransaktioner och potentialen för sådana allvarliga förluster, både av handlare och börserna själva, erbjuder endast ett begränsat antal börser marginalhandel. De som ofta kräver marginalhandlare att visa bevis för ackrediterad investerarstatus. Detta är en arena i den i stort sett oreglerade kryptovärlden där det är vettigt för utbyten att självreglera. Farorna med oreglerad marginalhandel innebär att förluster potentiellt kan multipliceras många gånger jämfört med den ursprungliga positionen, vilket innebär att marknadslikviditeten i sig riskeras.

Marginalhandel är ett professionellt spel med professionella risker. Det är dock värt att förstå hur marknaden fungerar oavsett vilken typ av handlare du är. Korta klämningar kan fånga även tillfälliga investerare när en kryptokurrency skyhöjer i pris konstgjort, för att bara falla lika snabbt när den falska handelsaktiviteten upphör.

Referenser

  1. https://masterthecrypto.com/margin-trading-derivatives-crypto-exchanges-manipulating/
  2. https://cryptopotato.com/bitcoin-altcoins-margin-trading-beginners/
  3. https://www.thebalance.com/long-and-short-trading-term-definitions-1031122
  4. https://cryptocurrencyfacts.com/basics-margin-trading-cryptocurrency/
  5. https://medium.com/fidcom/cryptocurrency-market-manipulation-part-6-margin-trading-23c6b5c2c720
  6. https://hackernoon.com/whale-tactics-f19b3f33ea92

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me