Handelen in cryptocurrency: wat zijn Bollinger-banden?

Wat zijn Bollinger-bands?

De wilde zigzaglijnen van een typische prijsgrafiek voor cryptocurrency kunnen op het eerste gezicht verbijsterend lijken. Het is gemakkelijk om de algemene richting van een bepaalde cryptovaluta te zien – omhoog of omlaag – maar de verwarring treedt pas echt op als je inzoomt en alle kleine pieken en dalen bekijkt die deel uitmaken van die algemene trendlijn..

Bij traditionele effecten is dat niet anders, waar dit probleem is verholpen door voortschrijdende gemiddelden te creëren. Eenvoudige voortschrijdende gemiddelden beschrijven de gemiddelde prijs van een effect over een bepaalde periode, terwijl exponentiële voortschrijdende gemiddelden meer geloofwaardigheid en rekenkundig gewicht geven aan nieuwere prijzen. Beide zijn bedoeld om de dagelijkse of uurlijkse hobbels uit een typische prijsgrafiek weg te filteren, waardoor trends en patronen directer zichtbaar worden.

Wat zijn Bollinger-bands?

Dit systeem werd in de jaren tachtig verder verfijnd door financieel analist en auteur John Bollinger met zijn introductie van Bollinger-bands. Bollinger-banden zijn een systeem voor het berekenen van hoge en lage banden boven het voortschrijdend gemiddelde van een beveiliging met behulp van standaarddeviatie.

Aanpasbare geschiedenis

Voorafgaand aan het werk van John Bollinger werden hoge- en lage-prijsbanden gecreëerd rond voortschrijdende gemiddelden met behulp van een techniek ontwikkeld door Chester Keltner in 1960, Keltner-kanalen genaamd. Keltner vertrouwde zelf op het werk van J. Welles Wilder voor het berekenen van gemiddelde werkelijke bereiken voor het meten van de volatiliteit in grondstoffenmarkten.

Keltner-kanalen markeren banden boven en onder voortschrijdende gemiddelden met behulp van het gemiddelde werkelijke bereik als richtlijn. Het gemiddelde werkelijke bereik is een indicator van pure vluchtigheid in plaats van toekomstige richting. Keltner-kanalen bouwen voort op deze tool om een ​​manier te bieden om mogelijk overgekochte of oververkochte effecten te visualiseren. Prijzen die de bovengrens van het kanaal doorbreken, duiden op een komende bull rush. Evenzo geven prijzen die onder de ondergrens dalen, aan dat er een bearmarkt op komst is.

Bollinger-banden gebruiken standaarddeviatie in plaats van het gemiddelde werkelijke bereik, een meer vluchtige meting die een meer grillig bandkanaal creëert. Dit kanaal is echter adaptiever dan een Keltner-kanaal, juist vanwege de verhoogde vluchtigheid, en het creëert uiteindelijk een meer consistent verdeeld kanaal rond het voortschrijdend gemiddelde.

John Bollinger

John Bollinger, Afbeelding uit YouTube

Bollinger-banden kunnen ook worden gebruikt om exponentiële voortschrijdende gemiddelden te onderzoeken, in tegenstelling tot de eenvoudige voortschrijdende gemiddelden van het Keltner-kanaal. Dit geeft het meetinstrument een grotere gevoeligheid voor veranderingen in de markt.

In de notoir wispelturige markt voor cryptocurrency, zien Bollinger-bands wijdverbreid gebruik bij het voorspellen van mogelijke uitbraken en het identificeren van belangrijke tijden om de markt te betreden en te verlaten. Dit is vooral handig voor daghandelaren, die vaak lastige telefoontjes moeten plegen met onvolledige informatie om hun winst te behouden. Een belangrijke stap in de verkeerde richting op een enkele munt kan dagen of weken van zorgvuldig geoogste kleine winsten elimineren.

De basisregels

John Bollinger is nog steeds actief op financieel gebied, en zijn website vat 30 jaar reflectie samen over het gebruik en de implicaties van zijn gelijknamige bands.

Het eerste dat Bollinger duidelijk maakt, is dat hoogte- en dieptepunten relatief zijn. De bovenste band geeft hoge tonen aan in relatie tot de standaarddeviatie, terwijl de onderste band het omgekeerde hiervan vertoont. Dit relatieve gebruik van de termen “hoog” en “laag” kan worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan verschillende indicatoren af ​​te leiden waarop prijsbeslissingen kunnen worden gebaseerd.

Bollinger Bands-grafiek

Bollinger Bands, afbeelding van Wikipedia

Het is echter van vitaal belang dat elke indicator afzonderlijk wordt bekeken. Momentum, volume, sentiment en meer kunnen allemaal worden afgeleid van Bollinger-bands, maar ze zijn mogelijk niet noodzakelijkerwijs gerelateerd aan elkaar.

“Een momentumindicator kan bijvoorbeeld met succes een volume-indicator aanvullen, maar twee momentumindicatoren zijn niet beter dan één”, schreef Bollinger.

Bollinger-bands kunnen met succes worden gebruikt in een breed scala van financiële instellingen vanwege hun vrij eenvoudige aard. Bollinger zelf zei dat ze geschikt zijn voor aandelen, indices, beurzen, grondstoffen en futures. Hoewel cryptocurrencies niet expliciet worden genoemd, worden ze geacht te passen tussen de grijze gebieden van deze verschillende financiële instrumenten.

De banden zijn ook flexibel met betrekking tot de tijd, zolang de onderzochte tijdsperiode voldoende gedetailleerde details bevat om een ​​zinvolle momentopname van de markt te presenteren.

Het sleutelwoord hier is echter momentopname.

“Bollinger-bands geven geen doorlopend advies; ze helpen eerder bij het identificeren van opstellingen waar de kansen in uw voordeel kunnen zijn, ”schreef Bollinger. “Maak geen statistische aannames op basis van het gebruik van de standaarddeviatieberekening bij de constructie van de banden. De verdeling van veiligheidsprijzen is niet normaal en de typische steekproefomvang bij de meeste implementaties van Bollinger-banden is te klein voor statistische significantie. (In de praktijk vinden we doorgaans 90%, niet 95%, van de gegevens binnen Bollinger-banden met de standaardparameters). “

Hoe ze te gebruiken

Handelaren in cryptocurrency en investeerders die Bollinger-bands in dienst hebben, kunnen deze op verschillende manieren gebruiken.

Het eerste nuttige advies dat van Bollinger-bands kan worden gehaald, is de vluchtigheid van een bepaalde munt. Bollinger-banden worden samengedrukt of samengedrukt wanneer de standaarddeviaties laag zijn, wat duidt op een periode van lage vluchtigheid. Ze hebben de neiging om uit te breiden wanneer de volatiliteit toeneemt, omdat de standaarddeviaties die bij hun berekening worden gebruikt eveneens toenemen.

Lage vluchtigheid

Bollinger-banden die een periode van lage vluchtigheid tonen, afbeelding van Cryptovest

Dit kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de munt in kwestie. Alleen al het feit dat de volatiliteit toeneemt of afneemt, kan duiden op investeringsmogelijkheden of een aanstaande breakout – omhoog of omlaag – in de prijs.

Bollinger-bands leggen ongeveer 90 procent van de prijsactie vast in een bepaalde beveiliging of munt. Wanneer prijsbewegingen boven of onder een vaste Bollinger-band duiken, is het tijd om rechtop te gaan zitten en op te letten. Wanneer de prijs “markeert” boven de band, betekent dit dat de munt waarschijnlijk overgekocht is en binnenkort kan worden gecorrigeerd. Dit is een ideaal moment om te verkopen voordat de prijzen bijna onvermijdelijk dalen.

Als, aan de andere kant, een prijskaartje op of onder de lagere Bollinger-band staat, is de munt te veel verkocht, en slimme traders zouden dit waarschijnlijk als een ideaal moment moeten beschouwen om in te kopen.

Bewegingen aan de grenzen van de Bollinger-band kunnen ook worden gebruikt om de prijsrichting op korte termijn te interpreteren. Als de bovenste band gebarsten is en de prijs corrigeert naar een niveau net op of onder de bovenste band, is dit een teken dat de prijzen over het algemeen stijgen. Het tegenovergestelde geldt voor de onderband. Prijzen die onder de band zakken maar niet ver boven de bandbreedte corrigeren, gaan naar beneden.

Gevolgtrekking

Bollinger-bands presenteren een eenvoudig te visualiseren methode om naar de cryptocurrency-markt te kijken. In eenvoudigste bewoordingen is het een goed idee om te kopen wanneer de prijs van uw munt tussen het voortschrijdend gemiddelde en de onderkant van de band ligt. Het is een goed moment om te verkopen als uw munt tussen het voortschrijdend gemiddelde en de hoogste bandbreedte ligt. Als je munt toevallig boven of onder die banden schiet, is dit misschien het beste moment om een ​​zet te doen.

Bollinger-bands zijn echter slechts een van de vele tools in de toolkit van een handelaar, dus de regels zijn niet in steen gebeiteld. In tegenstelling tot de technische analyse van de Bollinger-band, zijn er misschien grote kansen om te kopen of verkopen. Om hun bevindingen met behulp van Bollinger-banden te bevestigen, vertrouwen veel handelaren op volume-indicatoren of de relatieve sterkte-index voordat ze hun weddenschappen plaatsen, om zo te zeggen. Het onafhankelijk bevestigen van trends binnen het Bollinger-bandsysteem is betrouwbaarder dan de bevindingen van het systeem afzonderlijk te beschouwen. Onthoud dat zelfs John Bollinger erop wees dat Bollinger-bands geen continu advies kunnen geven, en dat ze van nature een achterblijvende indicator zijn vanwege hun gebruik van standaarddeviaties van een voortschrijdend gemiddelde..

Referenties

  1. https://www.investopedia.com/articles/technical/102201.asp
  2. https://www.investopedia.com/terms/m/movingaverage.asp
  3. https://www.investopedia.com/terms/s/standarddeviation.asp
  4. https://cryptovest.com/news/crypto-trading-tips-bollinger-bands-explained/
  5. https://www.bollingerbands.com/
  6. http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:technical_indicators:keltner_channels
  7. http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school:technical_indicators:average_true_range_atr

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me