Cryptocurrency-handel: wat is de MACD-indicator?

Wat is de MACD-indicator

De vluchtige cryptowereld is een speeltuin om te leren en verschillende technische analyse-indicatoren te gebruiken. Misschien wel de meest nuttige variant voor de nieuwkomer zijn achterblijvende indicatoren, of indicatoren die zijn gebaseerd op eerdere prijsbewegingen.

Deze geven een gevoel van geschiedenis aan uw analyse en wijzen rechtstreeks op opkomende trends in zowel bull- als bearmarkten. We gaan een korte blik werpen op een van de meer informatieve indicatoren die kunnen worden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen: de voortschrijdend gemiddelde convergentie / divergentie-oscillator of MACD-indicator.

Deze indicator kan in combinatie met andere bevestigingsmethoden worden gebruikt om toekomstige bull- en bear-runs te voorspellen met behulp van historische informatie.

Wat is de MACD-indicator

Onderdelen van de MACD

Een MACD-diagram bestaat uit drie hoofdcomponenten. Er zal een lijn zijn die het 12-daagse exponentiële voortschrijdend gemiddelde aangeeft, een lijn die het 26-daagse exponentiële voortschrijdend gemiddelde aangeeft, en een reeks balken die het verschil tussen de twee aangeven..

Mogelijk vindt u ook MACD-grafieken die een 12-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde en een 9-dagen-gemiddelde van die lijn gebruiken, respectievelijk de MACD-lijn en de signaallijn genoemd. In beide gevallen worden de grafieken op dezelfde manier gelezen. Voor het gemak gaan we ons concentreren op de 12-daagse, 26-daagse versie.

MACD

Afbeelding van Investopedia

Een exponentieel voortschrijdend gemiddelde geeft een momentopname van prijzen in de loop van de tijd, gewogen naar recentere prijzen via een nogal gecompliceerd algoritme. Een 12-daags voortschrijdend gemiddelde geeft het gewogen gemiddelde van de afgelopen 12 dagen weer en het 26-daags voortschrijdend gemiddelde geeft het gewogen gemiddelde van de afgelopen 26 dagen weer.

Het 12-daagse voortschrijdend gemiddelde kan worden gezien als een korte-termijnindicator van het marktsentiment en de richting. Het 26-dagen voortschrijdend gemiddelde is niet lang genoeg om een ​​langetermijnindicator te worden genoemd, maar het vormt een belangrijk contrapunt voor het 12-dagen voortschrijdend gemiddelde.

Voor onze doeleinden verwijzen we naar het 12-dagen voortschrijdend gemiddelde als indicator voor de korte termijn en het 26-dagen voortschrijdend gemiddelde als indicator voor de middellange termijn.

Terwijl deze voortschrijdende gemiddelden langs de kaart stromen, zal de afstand tussen hun respectievelijke pieken en dalen ontstaan. Ze zouden elkaar kunnen kruisen, en ze zouden parallel kunnen volgen.

De balken aan de onderkant van een MACD geven grafisch de afstand tussen de lijnen en hun relatieve richting weer. Staven die naar boven wijzen, geven aan dat het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn boven het voortschrijdend gemiddelde op middellange termijn ligt en vice versa voor neerwaarts gerichte staven.

Macd

Afbeelding van Investopedia

Deze drie componenten bevatten alle informatie die u nodig hebt om in de nabije toekomst een bullish of bearish run te bevestigen.

Hoe het wordt gebruikt

Het lezen van een MACD-kaart is relatief eenvoudig.

Het eerste dat u moet overwegen, is de helling van de grafiek in het algemeen. Als beide lijnen schuin omhoog lopen, is de markt in een algemene bull-run. Als de lijnen naar beneden lopen, trekt de markt zich terug en bevindt zich midden in een berenloop.

Het interessante deel komt naar voren als je de afstand en richting van de lijnen van elkaar bekijkt.

Net als bij andere varianten van grafieken met voortschrijdend gemiddelde, wanneer het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn boven het voortschrijdend gemiddelde op middellange of lange termijn ligt, is het sentiment goed en kan de prijs naar verwachting stijgen. De mate waarin dit het geval is, kan worden gemeten aan de hand van de lijnen onderaan de grafiek. Lange, opwaartse puntlijnen geven een gezonde afstand aan tussen de voortschrijdende gemiddelden op korte en middellange termijn. In de praktijk betekent dit dat de prijzen op korte termijn beter presteren dan hun equivalenten op middellange termijn.

Het is vermeldenswaard dat dit slechts een momentopname is van de markt zoals deze er onmiddellijk uitziet, en dat de prijzen niet op lange termijn kunnen worden geëxtrapoleerd. Een groot verschil in opwaartse richting tussen de prijzen op korte en middellange termijn kan bijvoorbeeld betekenen dat de markt op het punt staat te worden overgekocht. Omgekeerd, als de lijnen lang zijn en naar beneden wijzen, kunt u concluderen dat de markt zich in een neerwaartse trend bevindt, maar misschien wel op weg is om oververkocht te worden..

Crossovers

In beide scenario’s zoekt u een cross-over van de lijnen. Dit duidt op een trendomkering en kan worden gebruikt om toekomstige transacties te plannen.

Als het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn het voortschrijdend gemiddelde op middellange termijn van bovenaf overschrijdt – waardoor het onder de lijn van het voortschrijdend gemiddelde op middellange termijn komt te liggen – vertelt dat ons dat het prijssentiment is gedaald en dat de markt een terugval ervaart. Als het van onderaf kruist en boven het voortschrijdend gemiddelde op middellange termijn uitkomt, is het sentiment opgefokt en kunnen we in de nabije toekomst prijsstijgingen verwachten.

Bullish

Afbeelding van Investopedia

Zoals altijd het geval is met achterblijvende indicatoren, is het altijd een goed idee om uw werk dubbel te controleren met een andere technische analyse-indicator om de algemene trend te bevestigen. Alleen zwevende gemiddelden mogen niet worden gebruikt om prijsposities of buy-in-niveaus te smeden.

Beperkingen van de MACD-indicator

Het eerste en meest voor de hand liggende nadeel van de MACD-indicator is dat de instellingen van gebruiker tot gebruiker kunnen verschillen. We hebben het al gehad over de 12- en 26-daagse zwevend gemiddelde-versie versus de 12- en 9-daagse versie. Deze verschillen kunnen betekenen dat twee verschillende MACD-gebruikers verschillende metingen van dezelfde gegevens kunnen krijgen, afhankelijk van de versie die ze willen gebruiken..

De tijdlijn van de grafiek kan de gegevens ook in de war brengen. De meeste handelaren geven er de voorkeur aan om de MACD-indicator op een dagelijkse prijsgrafiek te gebruiken. Het is echter handig om trends over bredere tijdlijnen te bevestigen om ruis op korte termijn te voorkomen. Onthoud altijd dat wanneer u te maken heeft met voortschrijdende gemiddelden, u al te maken heeft met een tijdscomponent die is ontworpen om schokkerige dagelijkse prijsinformatie glad te strijken. Pas op dat u uw lijnen niet zo glad maakt dat ze niet informatief zijn.

Aangezien de MACD een achterblijvende indicator is, kan het enigszins traag zijn om plotselinge marktverschuivingen te registreren. Dit is met name relevant voor de wilde en wollige wereld van cryptocurrency, waar grote schommelingen binnen enkele uren of minuten kunnen plaatsvinden. Door uitsluitend te vertrouwen op een MACD-indicatoranalyse, blijft u een stap achter op de markt zelf.

Ten slotte kan een MACD een vals omkeringssignaal produceren als de handelaar te snel handelt. Markten lopen vaak op hun tenen langs de omkeerlijn en wankelen heen en weer voordat ze de daadwerkelijke sprong wagen. Omdat de MACD een achterblijvende indicator is, loop je het risico om als het ware het pistool te springen bij een omkering voordat die omkering echt vat krijgt.

Als de MACD bijvoorbeeld een cross-over laat zien die duidt op een komende bull run en u reageert daar te snel op, dan kunt u zich overbelasten voordat de markt echt begint. Nogmaals, het is handig om prijsbewegingen en omkeringen te bevestigen met verschillende indicatoren voordat u daadwerkelijk transacties plaatst.

Meer technische analysehandleidingen

We hebben ook een aantal handleidingen over technische analyse gemaakt:

 • Daghandel Cryptocurrency-gids
 • Cryptocurrency-handel: wat zijn Bollinger-banden ?
 • Handelen in cryptocurrency: Head & Schouders handelspatronen uitgelegd
 • Handelen in cryptocurrency: momentumindicatoren en voortschrijdende gemiddelden
 • Cryptocurrency-handel: wat is margehandel ?
 • Cryptocurrency-handel: Fibonacci-retracementniveaus identificeren en gebruiken

Een ander hulpmiddel in de doos

De MACD is een handig hulpmiddel om de toekomstige prijsrichting te bepalen met behulp van achterblijvende indicatoren. De belangrijkste dingen om in de gaten te houden zijn de voortschrijdende gemiddelden op korte en middellange termijn. Idealiter wilt u dat het voortschrijdend gemiddelde op korte termijn boven het voortschrijdend gemiddelde op lange termijn blijft, tenzij u van plan bent een shortpositie in te nemen.

Houd het histogram onder aan de grafiek in de gaten voor overbought- en oversoldindicatoren en let vooral op crossovers. Houd er ook rekening mee dat u met in wezen oude gegevens werkt.

Het loont om uw werk dubbel te controleren met een verscheidenheid aan indicatoren om te bevestigen dat de prijsactie die u op de MACD ziet, daadwerkelijk plaatsvindt.

Referenties

 • https://medium.com/stature-network/understanding-cryptocurrency-trading-signals-macd-in-300-words-b962bc100245
 • https://cryptocoinmastery.com/ema-macd/
 • http://oneminutestock.com/limitations-of-the-macd-indicator/
 • https://cryptocurrencyhaus.com/crypto-trading-macd-indicator/
 • https://www.investopedia.com/terms/m/macd.asp

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me