5 saker du behöver veta innan du investerar i kryptovaluta

Tips för investering i kryptovaluta

Crypto föll av en klippa 2018 och ingen vet riktigt varför. Du hittar hundra olika rationaliseringar på nätet. Om du var tvungen att fråga mig tror jag att kryptomarknaden gick framför sig 2017. Det är vad som händer varje gång en ny teknik kommer (precis som dot.com-eran). Mycket hype och priser stiger för snabbt. Och ju snabbare priset på Bitcoin och andra mynt steg, desto mer ömtålig blev tjurmarknaden. Investerare som köpte Bitcoin för $ 50 var inte känsliga för prisförändringar på $ 10.000, $ 15.000 eller $ 20.000.

Emellertid rusade Bitcoin-innehavare som köpte till 19 000 dollar förmodligen för att sälja sina innehav när Bitcoin-priset sjönk till 15 000 dollar. När tjurmarknaden fortskrider ökar risken för större försäljning. Och det här är vad som hände.

I slutet av 2017 började investerare förverkliga sina vinster som orsakade en mindre korrigering. Sedan såg investerare som kom sent till festen rött i sin kryptoportfölj så de började också sälja sina innehav. Ytterligare försäljning innebär ytterligare prisnedgångar och så utvecklas en djup marknadskorrigering.

Marknadskorrigeringen tog ner allt med sig och du borde vara särskilt försiktig med dina kryptoinvesteringar, speciellt om du deltar i nya ICO. Du investerar dina hårt intjänade inkomster i krypto så se till att du får all hjälp du behöver.

Tips för investering i kryptovaluta

För att komma igång, ta en titt på de 5 grundläggande reglerna du behöver veta om att investera i krypto.

1. Förstå de risker du går in på

Se till att du förstår de inneboende riskerna du tar när du köper kryptovalutor (mer specifikt verktygstoken).

 • När du köper till en ICO köper du en start. De flesta nystartade företag misslyckas.
 • De flesta krypto (särskilt token som inte kan användas ännu eftersom plattformen inte är live ännu eller i sin linda) är illikvid och lättare att manipulera än värdepapper
 • Kryptotoken (bar-säkerhetstoken) betalar inte utdelning
 • Kryptomarknader är oreglerade så att några stora pojkar kan höra marknaden på din bekostnad
 • Vad som anges i vitboken återspeglas sällan i Smart Contract och ännu värre: grundarna håller ibland bakdörren öppen om de vill ändra Smart Contract i framtiden (t.ex. tillåter de sig att byta ut ett mynt efter ICO; eller Whitepaper nämner en spärrperiod men Smart Contract har ingen logik som låser upp grundarens tokens). Ser här om du vill läsa mer om detta

2. Var inte dum

Jag förstår det – du ser några symboler skjuta genom taket och du vill gå med i festen. Crypto är riskabelt – av de skäl som jag nämnde ovan. Börja med små mängder och gå inte in allt.

Håll din exponering för krypto på en rimlig nivå (och håll dig till den!). Min nuvarande exponering för krypto är 5% av min totala investeringsportfölj. Jag kan överväga att höja det till 10% om marknaden går mycket lägre men 10% är min hårda gräns. Naturligtvis bör min exponeringsgräns vara annorlunda än din och din exponeringsgräns beror på din ålder, din inkomst, din förmögenhetsnivå och i vilka tillgångsklasser du har investerat din förmögenhet i. Kopiera inte mina exponeringsgränser!

Diversifiera också dina kryptoinnehav – särskilt i en tillgångsklass som till stor del beror på spekulationen om att en viss DLT-plattform kommer att bli populär. Ju mer du sprider dina mynt, desto mer sannolikt kommer du att slå jackpotten.

3. Var kräsen

En djup marknadskorrigering (inklusive kryptokorrigering) tar ner allt: bra och dåliga tokens. Med tanke på att du befinner dig inom de exponeringsgränser du har ställt in dig, innebär det att du köper under en allvarlig marknadskorrigering har möjlighet att handla fantastiska tokens till en djup rabatt.

Titta på förarna som stöder priset på en token

Gå efter dessa tokens med en stark, grundläggande efterfrågan på plattformen de stöder. Låt mig ge dig ett exempel för att visa vad jag menar.

Du köper beräkningskraft på Ethereum genom att betala för Ether. Att skapa ett nytt smart kontrakt på Ethereum kostar Ether; att utföra smarta kontraktslogik kostar Ether och så vidare. Med tanke på att Ethereum verkar vara den valda plattformen för att driva smarta kontrakt och i en värld som går mot automatisering och decentralisering, kan man ta ställning i Ether med förväntningen om att efterfrågan på Ether (att utföra ännu fler smarta kontrakt på Ethereum) kommer att var stark.

Om avhandlingen stämmer kommer stark efterfrågan på att utföra smarta kontrakt på Ethereum att understödja värdet av token på lång sikt.

Leta efter stora ekonomiska vallgravar

Jag uppfinner inte ratten på nytt här – jag lånar termen från Warren Buffet, en av de största investerarna där ute. Ekonomisk vallgrav avser graden av konkurrens som en emittent möter (eller kommer att möta i framtiden).

Det finns vissa affärsmodeller som är svårare att efterlikna än andra. Det är svårt att kopiera varumärkeslojaliteten som Apple har och det är inte heller lätt att bygga en dubbelsidig marknadsplats som eBay. Å andra sidan är det mindre svårt att bygga en Android-baserad telefon och konkurrera med Samsung. Och LED-TV-apparater säljs med låga marginaler på en mättad marknad. Få idén?

Och detta länkar till den punkt som jag gjorde i avsnitt 3.1 ovan. De mest populära Altcoins har samma funktion, har liknande nivåer av marknadsvärde och accepteras (i allmänhet) lika. Med andra ord är de utbytbara. Köp mynt som ger dig tillgång till unika plattformar om du vill sova på natten – särskilt under de nuvarande marknadsförhållandena.

4. Var inte lat

Om du verkligen insisterar på att köpa in ICO måste du göra mycket smutsigt arbete. Cirka 600 ICO: er gick ut på marknaden under första halvåret 2018 (och jag nämner inte de ICO: er som inte nådde sin mjuka keps!). Det är många Whitepapers att analysera. Att vara en hård arbetare räcker dock inte:

 • Du måste se till att du är bra på att skilja en bra start från en dålig
 • Du måste titta på grundarna, deras expertis och deras meriter
 • Bestäm om vissa större organisationer stöder blockchain-applikationen eller på annat sätt

Eller så kan du anlita en rådgivare som gör detta. Verkligen och verkligen behöver du ett team av analytiker för att sikta igenom Whitepapers fortlöpande.

5. Teknisk analys är nyckeln

I en symbolvärld där ingen utdelning betalas och inga intäkter tillskrivs (nytta eller betalning) tokens, är det ganska omöjligt att bestämma verkligt värde på en kryptotillgång (i den traditionella finansvärlden är priset på eget kapital en funktion av framtida utdelning som emittenten förväntas betala). Hur mycket, säg, är Bitcoin värt? Det är omöjligt att komma med ett svar. Om du inte kan värdera en tillgång kan du inte avgöra om du betalar för mycket för det eller på annat sätt. Det är som att gå med ögonbindel.

Teknisk analys kan komma till nytta (men lita på mig, det är inte en perfekt vetenskap). Teknisk analys är i grunden en studie av hur marknadens psykologi manifesteras i hur ett diagram för ett instrument ser ut. Till exempel, när priserna stiger och volymerna torkar, borde du vara mycket försiktig med den prisrörelsen eftersom det indikerar att en mycket liten del av marknaden deltar i den prisökningen. Omvänt, om det finns en marknadskorrigering åtföljd av stora volymer i den token, bör det innebära att korrigeringen stöds av en relativt stor del av marknaden.

Teknisk analys hjälper (jag understryker, hjälper men är inte en silverkula) med att undvika att fånga en fallande kniv eller köpa på toppen.

Återigen, få hjälp med detta – eller om du är intresserad av att lära dig att läsa diagram, läs några böcker om ämnet. Du kan börja med den här: Short Selling med O’Neil Disciples. Det är en fantastisk bok, men se upp: den är inte en sidvisare!

Bonus: Svar på vanliga frågor som jag brukar få från kryptoinvesterare

Jag får vanligtvis en gemensam uppsättning frågor från kryptoinvesterare så jag tänkte reproducera dem tillsammans med mina vanliga svar.

Jag köpte krypto 2017 och jag har inte sålt dem ännu. Vad borde jag ha gjort för att undvika blodbadet 2018?

Det är aldrig lätt att upptäcka en topp även om det är uppenbart i efterhand. Det finns dock några saker du kan se upp för:

Kom ihåg att tjurkörningar blir mer ömtåliga över tid, speciellt om det steg super snabbt (Bitcoin steg från $ 1 000 till $ 20 000 på ett år!). Den första stora droppen efter en galen major bull run är en röd flagga. Priserna återhämtar sig vanligtvis efter den första korrigeringen men det är en död katt studsar. Det händer nästan alltid och du borde inte lita på det. Se till att du börjar sälja vid denna tidpunkt. Du kanske får fel (och marknaden fortsätter att stiga) men oddsen är mot dig. Jag skulle sälja hälften av min position vid denna tidpunkt

Klicka för att förstora

Om priset sjunker under 20-dagars- och 50-dagars glidande medelvärde (efter en bullrun) säljer mer eller alla dina återstående innehav

Klicka för att förstora

De indikatorer som jag nämner ovan är i allmänhet synliga när varje större marknadskorrigering börjar. De är inte idiotsäkra men de kommer troligen att få dig ur problem oftare än inte. Jag skulle hellre missa den sista delen av tjurkörningen så länge jag minimerar mina förluster.

Jag köpte på toppen och tappade mycket pengar. Ska jag sälja nu för att minska mina förluster?

Du kommer förmodligen se mer rött i din kryptoportfölj men det är förmodligen den värsta tiden att sälja dina tillgångar nu. Om du till exempel köpte XRP (Ripple) högst upp har 90% av din investering utplånats (ledsen om jag lägger salt på skadan!). I din position skulle jag hålla fast vid de sista 10% och se vad som händer.

Kommer blodbadet fortsätta?

Förmodligen. Marknaden har varit i nedgång (identifierad av en serie lägre toppar – dvs. varje efterföljande topp är lägre än den föregående) sedan årets början. Så länge mönstret inte ändras (dvs lägre toppar kvarstår) är det troligt att marknaden kommer att sjunka ytterligare.

Klicka för att förstora

Ska jag köpa nu?

Wow du är djärv! Om du inte är överexponerad skulle jag börja doppa mina fötter när marknaden konsolideras runt en botten (det finns många saker att se upp för och en av dem är att mönstret för lägre höjder bryts). Att lära sig att läsa diagram kommer att vara till stor hjälp för dig, ta en titt på några av våra handelsguider för att komma igång:

 • Handel med kryptovaluta: Identifiering och användning av Fibonacci-retracementnivåer
 • Kryptovalutahandel: Momentum-indikatorer och glidande medelvärden
 • Kryptovalutahandel: chef & Axlarhandelsmönster förklarade
 • Kryptovalutahandel: Vad är Bollinger-band ?
 • Investering i kryptovaluta med hjälp av strategin för dollarkostnadsgenomsnitt

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me