Nybörjarguide till Lisk

Guide till Lisk

Lisk är en av de många tillgängliga blockchain applikationsplattformar som skapades i början av 2016, det är utformat för att tillåta utvecklare att skapa sina egna decentraliserade appar – liknande funktioner som Ethereum eller NEO.

Det förlitar sig på sitt eget nätverk av blockchain tillsammans med en utsedd token, känd som LSK. Utvecklarna bakom Lisk hoppas att det tillåter andra utvecklare att skapa och distribuera och hantera blockchain-applikationer av decentraliserad karaktär. För att göra det kommer dessa utvecklare att distribuera sina sidokedjor som är länkade till Lisk-nätverket och dess anpassade token. Eftersom sidokedjor är flexibla har utvecklare fullständig anpassning av sina egna blockchain-applikationer med Lisk.

När Max Kordek och Oliver Beddows tittade på blockchain-industrin efter flera år inom den insåg de att utvecklingsadoption saknades. De tog detta som ett tecken på att blockchain-tekniken inte var tillräckligt tillgänglig. De arbetade sedan med att utveckla Lisk som ett sätt att förenkla och påskynda utvecklingen av blockchain-ramverket.

Lisk-kodbasen gick faktiskt från ett annat projekt som heter Crypti, som de två utvecklarna var en del av i 18 månader som så småningom stängdes:

Men för det slutgiltiga målet var de tillgängliga finansiella reserverna helt enkelt inte tillräckliga för att utveckla idén i sin fulla utsträckning, även om den hanterades extremt noggrant. Oliver och jag såg potentialen och bestämde oss för att ta över, vilket gav Crypti-innehavare en utgångsmöjlighet.

Hur sticker Lisk ut?

Det finns många utvecklarverktyg och blockchain applikationsplattformar, så det är naturligt att undra vad som gör Lisk unik. Lisk hoppas kunna sticka ut med sin tillgänglighet, vilket är tack vare Software Development Kit skrivet med JavaScript. Lisk fokuserar också på användarupplevelsen, till skillnad från befintliga plattformar, samt djupgående dokumentation och utvecklarstöd.

De allra flesta andra lösningar du hittar är antingen baserade på en enda blockkedja eller utformade för att användas med privata blockkedjor. Istället för att gå med ett helt eller inget tillvägagångssätt mellan dessa två strategier, tar Lisk de positiva av var och en.

Lisks huvudkedja ger säkerhet och stabilitet. Samtidigt möjliggör sidokedjorna obegränsad flexibilitet. Som sådan ger Lisk utvecklare en plats att skapa ett blockchain-nätverk som är under deras fulla kontroll. De kan också skapa detta nätverk i form av en sidokedja utan att behöva anstränga sig och tid för att bilda ett blockchain-nätverk helt från grunden; Lisk fyller den rollen.

Komma igång med Lisk

Till börja använda Lisk till fullo, börjar med att skapa ett konto, laddar ner Lisk Wallet, och sedan starta applikationen. Efter detta får du dina LSK-tokens, som du kan köpa på många kryptovalutabörser och förklaras ytterligare nedan. Tokens är viktiga för varje åtgärd som genomförs i Lisk-nätverket, så detta steg kan inte hoppas över.

Vid den här tiden kan du anpassa de avancerade funktionerna på ditt konto hur du vill, inklusive möjligheten att lägga till en andra lösenfras för ökad säkerhet. Det är då du är redo att utforska verktygen i Lisk Blockchain Explorer. Denna utforskare expanderar ständigt och låter dig för närvarande se saker som alla delegater och statistik, de senaste transaktionerna, de rikaste kontona, Lisk-marknaderna och nätverksstatusen. Efter detta är de med mer kompetens välkomna att använda dem för att främja Lisk, inklusive att distribuera applikationer.

Decentraliserade applikationer

Applikationerna byggda på Lisk kommer att vara decentraliserade, vilket sätter dem i skarp kontrast till de som finns i Googles Play Store och Apples App Store. Var och en av dessa är en centraliserad lösning som ett företag äger för att skapa centraliserade applikationer. Däremot är applikationer byggda på Lisk decentraliserade och använder blockchain-teknik som alla kan komma åt.

Huvudmålet för Lisk är att låta utvecklare bygga dessa decentraliserade blockchain-applikationer med Lisk API: er. Applikationerna körs var och en på sina sidokedjor för att hålla Lisk skalbar såväl som säker. Ansökningarna kommer att skrivas i JavaScript. Möjligheten att bygga applikationer på Lisk utvecklas fortfarande med en hoppfull release under fjärde kvartalet i år.

Lisk Foundation arbetar för att komplettera programvaruutvecklingssatsen, känd som SDK. Detta ramverk är skrivet i JavaScript och gör det möjligt för utvecklare att distribuera sina blockchain-nätverk tillsammans med det stora Lisk-nätverket. Som sådan bygger varje decentraliserad applikation på din egen blockchain.

Hur kan Lisk användas?

När programutvecklingssatsen väl har lanserats är möjligheterna att använda Lisk för utveckling obegränsade. Det kommer att vara möjligt att utveckla sociala nätverk, spel, budbärare och andra applikationer som är oberoende av plattformar. Det bästa av allt är att det inte blir några besvär som att följa peer-to-peer-nätverksprotokoll eller utveckla konsensusalgoritmer. Eftersom de enskilda blockkedjorna kommer att byggas från den huvudsakliga Lisk-blockkedjan är dessa utmaningar redan tagna hand om samtidigt som decentraliseringen bibehålls.

ICO-detaljer och LSK-token

Lisks ICO ägde rum i februari och mars 2016, under vilken tid 100 miljoner LSK-tokens delades ut. Åttiofem procent av dessa tokens gick till ICO-deltagare, varav 7,8 procent gick till kärnlaget. Kampanjerna och bountiesna fick 4 procent, medan rådgivarna, partnerna och tredje parten fick 2 procent. Slutligen fick tidiga supportrar 1 procent, och de återstående 0,2 procenten gick till ICO-deltagarna för första dagen.

Om du saknade ICO kan du köpa och sälja LSK-tokens på de flesta större börser, inklusive Jubi, Poloniex, Bittrex och YoBit. Du kan byta dem mot bitcoins och andra kryptovalutor. De enda FIAT-valutorna som du för närvarande kan byta LSK-tokens med är japanska yen och kinesiska yuan, även om utvecklarna hoppas kunna utöka alternativen i framtiden.

Hur man köper Lisk

Att köpa Lisk med “Fiat” -valuta är för närvarande inte möjligt, så det enklaste sättet att köpa den för tillfället är att köpa antingen Bitcoin eller Ethereum och sedan byta dessa mot det på en börs. I det här avsnittet visar vi dig hur du kan köpa kryptovaluta med ett kredit- eller betalkort med hjälp av Coinbase-webbplatsen och sedan byta ut det mot Lisk på Changelly.

Registrera dig på Coinbase

För första gången köpare av kryptovaluta rekommenderar vi att du använder Coinbase för att göra ditt första köp – det är lätt att använda, helt reglerat av den amerikanska regeringen så att du vet att det är en av de säkraste och mest ansedda platserna att köpa kryptovaluta från. Coinbase erbjuder möjligheten att köpa Bitcoin, Litecoin och Ethereum med ett kredit- eller bankkort eller genom att skicka en banköverföring. Avgifterna är högre för kort men du kommer att få din valuta direkt.

Du måste utföra viss identitetsverifiering när du registrerar dig eftersom de måste följa strikta ekonomiska riktlinjer. Se till att du använder vår länk för att registrera dig, du kommer att krediteras $ 10 i gratis bitcoin när du gör ditt första köp på $ 100.

Coinbase webbplats

För att komma igång, klicka på “Registrera” -knappen där du kommer till ett registreringsformulär där du måste ange ditt namn, e-post och välja ett lösenord.

Coinbase skickar dig sedan en länk via e-post för att verifiera ditt e-postkonto, när du klickar på länken i e-postmeddelandet kommer du till en verifieringssida. Du måste sedan lägga till ditt telefonnummer och ladda upp ett foto av ditt ID – det kan vara ett pass, körkort etc. Du måste också lägga till dina betalningsuppgifter så att du kan lägga till ditt bankkonto eller ett betalkort eller kreditkort efter behov – efter en kort period kommer ditt konto att verifieras och du kan sedan göra ditt första köp.

Coinbase-verifiering

Köp Ethereum eller Bitcoin

För den här guiden kommer vi att köpa Ethereum för att byta mot vår målkryptovaluta. Anledningen till detta är att det har mycket billigare avgifter än bitcoin för att skicka och transaktionen sker också mycket snabbare. Så i Coinbase, besök fliken “Köp / Sälj” högst upp, välj “Ethereum”, välj din betalningsmetod och ange beloppet du vill köpa – du kan antingen ange ett belopp i US-dollar eller ett antal Ether.

Köp Etherum

Du kommer då att bli ombedd att bekräfta din transaktion, om du betalar med ett kort kan du behöva göra en verifiering med din kortleverantör. När det är klart läggs ditt Ethererum till i ditt konto.

Använda Changelly

Nästa steg är att använda webbplatsen Changelly för att byta ut din Ether mot Lisk. Använd den här länken och ange hur många Eth du vill konvertera och det kommer att visa dig hur många LSK du kommer att få i gengäld, om du är glad, fortsätt och klicka på den gröna “Exchange” -knappen.

På nästa skärm uppmanas du att registrera ett konto som du kan göra genom att använda ett socialt mediekonto eller ange din e-postadress.

Changelly registrering

När det är klart kommer du till en sida som visar transaktionsuppgifterna – kontrollera det och se till att beloppen är korrekta. När du är nöjd klickar du på den gröna knappen “Nästa”.

På nästa skärm blir du ombedd att ange din Lisk-plånbokadress där du kommer att ta emot mynt. Klistra in detta i rutan och klicka på den gröna knappen “Nästa”.

Changelly Wallet-adress

Du kommer sedan att visas en sista bekräftelseskärm igen, se till att alla detaljer är korrekta innan du fortsätter.

Changelly-bekräftelse

Changelly kommer då att ge dig en adress som du skickar din Ether till, så kopiera adressen som de ger dig och gå sedan tillbaka till ditt myntbaskonto.

Changelly Skicka till

Skicka ditt Ethereum eller Bitcoin

Klicka på “Konton” i Coinbase och välj din Ethereum-plånbok till vänster och klicka sedan på “Skicka”.

Ange adressen som Changelly gav dig tidigare.

Skicka Ethereum

Klicka på “Fortsätt” och då kan du behöva bekräfta transaktionen med din e-post eller telefon om du har aktiverat tvåfaktorautentisering.

Transaktionen kommer nu att skickas över Ethereum-nätverket och det tar en kort stund att anlända – du kan checka in på ditt Changelly-konto där det kommer att meddela dig om följande steg:

  1. Väntar på betalning
  2. Utbyte
  3. Skickar till din plånbok

När det är klart visas ett bekräftelsemeddelande på skärmen som säger “Transaktion slutförd”. Du kan nu kontrollera din Lisk Wallet där du kan bekräfta att du nu äger din LSK.

Changelly Transaction Complete

Delegerat bevis på stav (DPOS)

Samma som Ark använder Lisk ett delegerat Proof of Stake-system (DPOS) för konsensus som fungerar enligt följande:

Vem som helst kan registrera ett delegatkonto i Lisk-nätverket genom att helt enkelt välja ett användarnamn för sitt konto. Nu kan detta delegatkonto samla in röster från alla LSK-innehavare. Enkelt talat 1 LSK motsvarar 1 röst och varje LSK-innehavare kan bara rösta med det totala beloppet på sitt konto. De 101 delegaterna med flest röster i hela nätverket blir aktiva och börjar säkra nätverket genom att lägga till nya block. Varje annat delegatkonto utanför topp 101 är i beredskap. Röstningsprocessen är dynamisk och delegaternas ordning, aktiv och beredskap, kan förändras.

Detta innebär att du väljer en delegat att rösta på som sedan delar sina LSK-belöningar med poolen av människor som röstade på dem, vilket ökar ditt LSK-utbud bara för att hålla valutan.

Om teamet

Max Kordek – President / grundare

Max är en futurist och fullblodsentreprenör som är intresserad av störande teknik. Efter att ha en rik erfarenhet inom blockchain-industrin och se potentialen i blockchain-baserade applikationer grundade han Lisk. En blockchain-applikationsplattform för JavaScript-utvecklare som orsakade uppståndelse när den samlade 14000 BTC i sin publikfond i början av 2016.

Oliver Beddows – Vice president / grundare

Oliver är en full stack-utvecklare med över 15 års erfarenhet av att bygga affärskritiska applikationer för företag. Han grundade Lisk i syfte att inspirera och göra det möjligt för utvecklare att bygga de decentraliserade applikationerna i sina drömmar, med en enastående grad av enkelhet och lätthet. Han är man, far, förespråkare för öppen källkod, blockchain-entusiast och arbetar outtröttligt för att bygga en bättre framtid för Lisk varje dag.

På grund av Lisks fokus på decentralisering, Lisk Foundation arbetar med entreprenörer från hela världen. Många finns i New York; Berlin; och Zug, Schweiz. Kärnteamet som arbetar med Lisk (via Lightcurve GmbH) är baserat i Berlin.

Slutsats

När den väl är igång kan Lisk vara ett värdefullt verktyg för utvecklare på jakt efter decentraliserade plattformar. Denna programvara borde spara tid för utvecklare, så att de kan fokusera på att perfekta sin applikation istället för att vara fast i detaljerna i den viktigaste blockchain.

Liksom Ark är det här en bra kryptovaluta att hålla eftersom du belönas av delegatsystemet för att hålla poletterna i din plånbok (ju fler människor som håller och sätter sina tokens, desto mindre utbud till salu). Lisk är drygt ett år gammal och LSK-tokens kostar för närvarande cirka $ 4,70 (per den 15 september 2017) med en ATH på knappt $ 8, så nu verkar det vara en bra tid att köpa och hålla tills plattformen mognar och det finns riktiga -världens användning av i aktion.

Användbara länkar

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me