Nybörjarguide för Streamr DATAcoin

Streamr-guide

Streamr är ett komplett system som kommer att kunna tokenisera realtidsdata, så att människor såväl som maskiner kan handla det via systemets decentraliserade P2P-nätverk. Streamr jämförs ofta med IOTA eftersom de två är i direkt konkurrens, även om Streamrs fortfarande växer medan IOTA nyligen exploderade för att ta sin plats bland de bästa kryptokurvorna med marketcap.

Streamr webbplats

För att illustrera hur Streamr fungerar i ett verkligt scenario, överväg exemplet med en självkörande elbil. För att arbeta med optimal effektivitet och kapacitet behöver fordonet data om saker som elpriser, trafikstockningar och väderprognoser. Bilen skulle kunna få all denna information i realtid via Streamr och betala för allt med DATAcoin-token. I gengäld säljer bilen de uppgifter den producerar, till exempel vägtillstånd och trafikinformation. Teamet bakom Streamr hävdar att detta bara är ett av de många sätten att utveckla en dataströmsekonomi, med användare som kontrollerar sina egna data istället för stora företag.

Varför IOTA-lösningen till IoT är mindre än idealisk

Teamet bakom Streamr ansåg att denna plattform var nödvändig på grund av något som saknades i IOTA-plattformen. IOTA är i huvudsak en blockchain som skapades speciellt för IoT. De på Streamr känner att IoT verkligen kan få hjälp från vissa delar av blockchain-teknik, som censurmotstånd och tillståndslösa element. Detta är dock inte perfekt, och det finns helt enkelt inget behov av att skapa en dedikerad blockchain för uppgiften.

Dessutom leder lagring av IoT-data i blockchain till alla möjliga problem, viktigast av allt problemen relaterade till både skalbarhet och centralisering. Teamet på Streamr insåg att det inte finns något behov av att lagra all data som genereras från IoT i blockchain. De flesta av dessa data har minimalt värde när de inte används i realtid. Med exemplet med självkörande elbil behöver bilen inte veta var en trafikstockning var för ett år sedan, bara de just nu.

Streamr-nätverk

Dessutom var blockchain inte utformad för att rymma stora mängder data. Istället skapades det för att lagra begränsad data på ett robust sätt. Med tanke på den stora mängden data som produceras av IoT blir det tydligt varför dessa två står emot. För att effektivt använda blockchain-teknik med IoT måste du begränsa den lagrade informationen till viss del, och Streamr gör detta genom att enbart fokusera på live data.

En stor skillnad mellan Streamr och IOTA: The Blockchain

Efter att ha tittat på IOTA, IoT och blockchain-tekniken insåg teamet på Streamr att ett annat tillvägagångssätt var nödvändigt. Den största skillnaden mellan IOTA och Streamr är att IOTA kände behovet av att utveckla en helt ny blockchain medan Streamr sparade resurser genom att använda befintliga Ethereum blockchain.

Detta gör att Streamr kan dra nytta av den teknik som är associerad med Ethereum blockchain utan att uppfinna hjulet på nytt och skapa en ny blockchain. Istället kan teamet fokusera på att utveckla ytterligare funktioner.

Ethereum

Vad är några andra fördelar med Streamr?

Streamr har arbetat med att utveckla plattformen och datamarknaden i flera år. I själva verket brukade det vara ett privat företag och har redan bevisat att systemet fungerar. Den här upplevelsen bör göra det möjligt att maximera skalbarheten samtidigt som latensen minimeras. Streamr utnyttjar också de befintliga Ethereum-nätverkets funktioner, till exempel dess säkerhets- och betalningsmetoder.

Vad du ska veta om DATAcoins?

DATAcoins är en integrerad del av Streamr. De ingår i varje transaktion, oavsett om du köper eller säljer data via plattformen. Jämfört med andra kryptovalutor, inklusive IOTA-token, är DATAcoins fortfarande relativt överkomliga, vilket gör det till den perfekta tiden att investera om du planerar att delta i Streamr-plattformen. Oavsett om du väljer att köpa eller sälja data via Streamr behöver du tokens för att slutföra dina transaktioner.

DATAcoin

Du behöver DATAcoin i minst två syften. Du behöver det för att använda Streamr-nätverket och för att betala för datalicenser i händelse av data på marknaden som inte är gratis. Den första användningen av DATAcoins går till mycket små avgifter. Eftersom Streamr är ett decentraliserat P2P-nätverk är det beroende av noder för att bilda nätverket. Så dessa noder kommer att få avgifterna i utbyte mot sina datatransporttjänster.

DATAcoin används också för karma, vilket är mätvärdet för rykte som används för meddelandemäklare, datakonsumenter och dataproducenter. Du tjänar karma från dina DATAcoin-transaktioner, varvid kvantiteten av intjänad karma är identisk med den mängd DATAcoin som utbyts. Men kom ihåg att karma så småningom kommer att upphöra efter förfall, vilket DATAcoins inte gör.

Vad är de viktigaste delarna av Streamr Stack?

Den decentraliserade pipelinen med realtidsdata använder en flerskiktad teknikstack. Streamr Editor är ett användarskikt såväl som en verktygslåda som gör det möjligt att snabbt utveckla datadrivna och decentraliserade applikationer. Streamr-nätverket är skiktet för datatransport.

Den högpresterande Streamr Engine bearbetar händelser och kör analyser. Den utför off-chain på ett decentraliserat sätt. Streamr Data Market är den uppsättning delade dataströmmar som användare kan prenumerera på och bidra till. Slutligen låter Streamr smarta kontrakt noder inom nätverket nå konsensus, hantera integritetskontroll och tillstånd, underlätta säkra tokenöverföringar och hålla stream-metadata. För dem som vill se dessa verktyg i aktion har Streamr förklarande videor på sin webbplats.

Slutsats

Det kan inte förnekas att IoT finns överallt och producerar en betydande mängd data. Medan lösningar som IOTA har funnits ett tag gör det dem inte bäst. Streamr har en historia som är tillräckligt lång för att väcka förtroende och förbättrar IOTAs brister. Det faktum att Streamr använder Ethereum blockchain istället för att försöka skapa sin egen har möjliggjort extra forskning och utveckling inom andra områden, vilket bör översättas till en positiv användarupplevelse och tillförlitlig data. Med ett erfaret team och stark teknik bör Streamr fortsätta att växa och visa sig ännu mer användbart i framtiden.

Användbara länkar

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me