Nybörjarguide för Bitcoin Cash

Bitcoin Cash Guide

Nykomlingar till Bitcoin (BTC) har anlänt under vad som är mer eller mindre en utomordentligt komplex tid för Bitcoin-gemenskapen. Det beror på att under de senaste åren har en bitter teknisk och politisk debatt intensifierats i rymden om hur den första kryptovalutan ska gå utvecklingsmässigt.

Denna bittra debatt kom till en topp under 2017 i form av den 1 augusti hårda gaffeln av Bitcoin, vilket innebär att det då fanns arvet Bitcoin och den nyligen splittrade Bitcoin kontanter (BCH).

Situationen mellan BTC: s och BCH: s stödjare är fortfarande otroligt spänd, utan slut i sikte under överskådlig framtid. Så varför Bitcoin Cash? Varför splittrades det i första hand? Har projektet inneboende meriter? Idag ger vi dig nitty-gritty 101 på Bitcoin Cash så att du kan komma till dina egna slutsatser.

Webbplats för Bitcoin Cash

On-Chain vs Off-Chain Scaling

När det kommer till det är Bitcoin Cash vs Bitcoin-debatten en skalningsdebatt. Om du är tillräckligt ny för att du inte vet vad skalning är, tänk bara på det som att försöka göra transaktioner snabbare och effektivare när användarbaserna växer.

Bitcoin Cash-gemenskapen tror på skalning på kedjan; detta är helt enkelt att säga att de ville, och gjorde, höja blockstorleken för Bitcoin från 1 MB till 8 MB på kort sikt. Det beror på att Bitcoins block före den 1 augusti började nå sin gräns på 1 MB med oöverträffad konsistens, vilket ledde till trängsel och höga avgifter för Bitcoin-användare. BCH: s blockstorleksökning har alltså akut lindrat sådan trängsel och avgifter.

På baksidan strävar det äldre Bitcoin-samhället för närvarande för skalning utanför kedjan. Med “off-chain” menar vi sidokedjor som är fästa på huvud BTC-blockkedjan. I den meningen är skalningsidén att ta transaktioner utanför kedjan för att begränsa igensättning av huvudkedjan.

Bitcoin Core, smeknamnet för utvecklarna som för närvarande är i spetsen för BTC-communityn, utvecklar för närvarande den off-chain Lightning Network (LN) -lösningen. LN möjliggör öppning av tillståndskanaler, vilket i teorin borde ge nästan omedelbara transaktioner utanför kedjan.

Men Bitcoin Cash-communityn föraktar i allmänhet LN, och Bitcoin-communityn känner på samma sätt om BCH: s 8 MB-blockstorleksökning. Så låt oss försöka förstå varför.

BCH-supportrar Decry Lightning Network

Med Blixtnätverk, stora nodhubbar kommer att uppstå som kommer att kunna underlätta laster av transaktioner snabbare och enklare än mindre, enskilda körningskanaler. Dessa nav kommer således att samla in avgifter för att köra och underlätta användarnas transaktioner.

Stickpunkten, då? Bitcoin Cash-anhängare tror att denna navdynamik bara är en rak väg mot Bitcoin “kontrollkonton”, vilket låter mellanbanker komma i en kör tredjepartsnav som vardagliga användare måste betala för att kunna njuta av snabbare, skalade transaktioner.

Ack, BCH-communityn tycker att LN är en attack mot decentralisering av Bitcoin, en avgift som äldre BTC-supportrar tar ut på BCH, men av olika skäl.

Blixtnätverk

Bitcoin skulle vara bankkillaren, säger BCH-entusiaster, och LN ser till att Bitcoin inte längre kommer att vara en utrotningsnivåhändelse för alla giriga porträtterade stora banker. I själva verket säger dessa entusiaster att LN säkerställer att sådan institutionell och centraliserad girighet och korruption kommer att fortsätta fram till 2000-talet på nytt.

Detta är alla påståenden som är uppe till debatt, och äldre Bitcoin-supportrar kommer att vara de första som står upp och gråter foul över dessa påståenden.

Men hela den politiska dynamiken i situationen har fått en extra bitterhet eftersom BCH-användare har anklagat Bitcoin Core-utvecklarna för att främja och upprätthålla trängsel i BTC-nätverket så att sidokedjelösningar kan tjäna pengar. Många av BTC Core-utvecklarna är anställda på Blockstream, ett företag som fokuserar på sidokedjelösningar för Bitcoin.

Den stora takeawayen är alltså att de flesta BCH-anhängare tror att Bitcoin själv förstörs inifrån för de berörda parternas ekonomiska vinst. Den här videon förklarar synvinkeln väl:

Bitcoin Cash hävdar sig som arving till Satoshis vision

Satoshi Nakamoto, den pseudonyma skaparen eller skaparen av BTC, släppte den nu legendariska Vitbok i Bitcoin tillbaka för nästan ett decennium sedan nu. Högst upp i dokumentet klargjordes projektets punkt lätt:

”En ren peer-to-peer-version av elektroniska kontanter skulle möjliggöra att onlinebetalningar skickas direkt från en part till en annan utan att gå igenom en finansiell institution.”

Bitcoin kontanterVerkar tydligt nog – Bild via Bitcoin.org

Och verkligheten är att BTC i sig inte fungerar bra som “elektroniska kontanter” just nu eftersom trängsel i nätverket orsakar att transaktioner är långsamma och har orimligt höga avgifter. Åtminstone vid trycktiden, rätt – BTC var inte alltid så långsam och dyr att spendera, och det kommer säkert inte alltid att vara så här heller.

Men återigen, med LN-nav som drivs potentiellt av tredjepartsleverantörer, verkar denna dynamik förråda Satoshis vision om att transaktioner underlättas “utan att gå igenom en finansiell institution.”

Ändå kan vissa säga att Satoshis ursprungliga vision var bristfällig eftersom han, hon eller de inte kunde ta hänsyn till utvecklingen och problemen som har inträffat under de följande åren.

Det är verkligen ett argument som kan göras rättvist; men oavsett är det tydligt att LN verkar ha åtminstone potentialen att förråda Satoshis ursprungliga idé för Bitcoin som den uttrycks i den allra första meningen i den nu legendariska vitboken.

Är det slutet på alla i den bredare debatten? Nej. Älskad Bitcoin-föreläsare Andreas Antonopoulos, för en, är ett stort fan av LN och ser det som besläktat med Proof-of-Stake (PoS) på Bitcoin-blockchain. Så du måste bestämma dig i de pågående skalningsdebatten.

Men med sin ökning på 8 MB blockstorlek fakturerar Bitcoin Cash-gemenskapen sig själv som den sanna arvtagaren till Satoshi Nakamotos vision som elektroniska kontanter. BCH: s avgifter är mycket låga just nu och bekräftelseshastigheterna är snabba. Utöver det bär BCH-blockkedjan till och med “Genesis-blocket”Av Bitcoin, då den äldre BTC-kedjan gick till en ny kedja för att implementera SegWit.

För detta ändamål är BCH den bokstavliga förvaltaren av Bitcoins allra första block.

Och medan BTC-communityn är nöjd med att kalla Bitcoin en butik av värde snarare än en valuta, tänker ledarskapen i Bitcoin Cash-communityn inte. BCH “VD” Rick Falkvinge delade bara sina tankar om saken:

Bitcoin Cash Plånböcker

Det finns ett brett utbud av olika plånboksalternativ för lagring av dina Bitcoin-kontanter som du kan se på webbplats här. Du kan välja mellan plånböcker för programvara, papper, mobil och hårdvara.

Hur man köper Bitcoin Cash

Det är en stort antal börser som du kan köpa Bitcoin Cash på kan du använda CEX.io om du vill köpa med Fiat-valuta. Eller om du har lite Bitcoin kan du handla det på följande börser:

  • Binance
  • Poloniex
  • Kraken
  • Bittrex
  • Bitfinex

Slutsats

Det gamla Bitcoin-samhällets kritik mot Bitcoin Cash är att höja blockstorleken till 8MB är en säkerhetsrisk.

De hävdar att en sådan ökning medför centraliseringsrisker, och de pekar på de ursprungliga drivkrafterna för BCH-hårdgaffeln, nämligen Bitmain och ViaBTC, kinesiska gruvföretag, som vill konsolidera kontrollen över samhället.

För närvarande är det uppenbart att föraktet mellan hårda BTC-användare och hårda BCH-användare inte går någonstans när som helst. Och det är olyckligt i allmänhet, eftersom det finns ett otroligt stort antal nya användare i utrymmet som kommer att bli otrevligt förvirrade när de försöker förstå den politiska hasseln som är den pågående skalningsdebatten..

Både skalningslösningar och kedjelösningar har sina fördelar. Men Bitcoin-communityn är nu splittrad i två, eftersom båda sidor tror att de har rätt svar. Vi måste vänta och se hur debatterna formar sig härifrån.

Användbara länkar

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me