Monero Hard Fork: Fyra nya mynt och vad du behöver veta

Monero gafflar

För att bevara sin decentraliserade vision har Monero-teamet infört en hård gaffel och för övrigt skapat fyra nya iterationer av det berömda sekretessmyntet. Emellertid har flytten mött en hel del skepsis och förvirring från marknaden i stort. Här förklarar vi kort varför gaffeln inträffade, vad som ledde till att de nya mynten skapades och hur marknadslandskapet ser ut nu.

Monero gafflar

The Contentious Fork

Den ursprungliga gaffeln planerades och implementerades den 6 april, främst för att hantera problem som härrör från applikationsspecifika integrerade kretsar (ASIC).

ASIC är kraftverken i kryptogruvvärlden, och de är vanligtvis inriktade på utvinning av en specifik valuta. Att distribuera en ASIC skapar problem med centralisering eftersom kraftbalansen mellan gruvarbetare plötsligt och oåterkalleligt flyttas till ASIC-gruvarbetare.

Monero har hanterat denna situation tidigare genom att justera sina proof-of-work (PoW) standarder för att hålla systemet så jämlikt som möjligt.

Denna speciella gaffel framkallades av lanseringen av kinesiska företag Bitmain Technologies Antminer X3 i mars.

Antminer X3

Monero skapare Riccardo Spagni svarade på en tråd på GitHub om att justera Moneros strategi för att vara mer ASIC-resistent.

Hans argument mot ASIC vilar på det faktum att Monero använder tillägg som ökar CPU: s gruvstatus, vilket ger dem en planerad “orättvis fördel”. Om liknande förlängningar användes i stor utsträckning i ASIC, vilket gör hårdvaran mer demokratisk, skulle Monero inta en mindre fientlig inställning till ASIC..

Fram till dess är det dock nödvändigt att hålla Monero ett rörligt mål för att bekämpa gravitationskraften hos kraftfulla ASIC-gruvarbetare, sa han.

“Om SHA3-tillägg fanns och de flesta grafikprocessorer levererades med SHA3 ASIC-enheter, skulle Monero-nätverket dra nytta av att omfamna de kommodiserade [sic] ASIC-enheterna”, skrev Spagni. ”Det skulle leda till en PoW-algoritm som är betydligt snabbare att verifiera, vilket skulle leda till snabbare IBD och effektivare transaktion och blockera propagering, samtidigt som det blir mycket svårare att DDoS nätverket. Mellan nu och då kommer jag att göra allt för att hjälpa samhället att förhindra spridning av centraliseringsinducerande ASIC i Monero-nätverket. ”

Dissens var snabb.

“Jag tror inte att du kan avfärda nackdelarna med denna aktiva anti-ASIC-strategi”, skrev GitHub-användare och trådinitiator iamsmooth. ”Jag erbjuder ett alternativ som försöker nå ett mer hållbart resultat samtidigt som det minskar centraliseringsskadorna (eller kanske man kan säga att man ersätter olika och förhoppningsvis mindre problematiska). Ingen av dessa metoder kan dock vara helt framgångsrik. ”

GitHub-användare maesitos tillade att Moneros drag var ironisktvis kontrafri marknad, ett koncept som Monero generellt mästare.

”Alla försök att kontrollera ekonomin har misslyckats och kommer alltid att misslyckas. Bitmain har bara bevisat hur du inte kan beräkna framtiden och ekonomin. Ju tidigare marknaden utvecklas, desto mindre plötsliga blir förändringarna av gruvsvårigheten, ”skrev han. ”Jag vet inte varför du tror att jag är mindre intresserad av projektet om jag köper från Nvidia eller Bitmain. Jag ser ingen relation. Jag är väldigt besviken över Monero och bojkotten om fria företag. Jag kan inte förstå hur man kan hata gruvarbetare i ett PoW-system. ”

Nya mynt på kvarteret

De fyra nya mynt som omedelbart resulterade från den hårda gaffeln är Monero Classic, Monero-Classic, Monero Original och Monero 0. Varje mynt är beroende av blockkedjan före gaffeln. Och det är inte ett stavfel ovan – det finns nu två mynt som kallas “Monero Classic.” Se upp för bindestrecket.

Monero Classic

MoneroClassic

Det bindestreck utan Monero Classic har sitt ursprung i Singapore.

“Huvudbudskapet för Monero Classic är att vi tror att utvecklarna som ändrar arbetsbeviset skapar mer centralisering och skadar decentralisering”, enligt ett inlägg på BitcoinTalk-forumet, påstås från en utvecklare. ”Cirka 80% av den nuvarande Monero-hashgraden instämmer i vår hållning och vägrar att följa PoW-förändringen. Därför förklarar vi i förväg att vi kommer att behålla den ursprungliga programvaran som följer de ursprungliga reglerna. Vi avvisar centraliserad utvecklarkontroll och vi tror att frivilligt deltagande för både användare och gruvarbetare kommer att upprätthålla principerna för decentralisering. ”

Monero-Classic

Monero-Classic

Monero-ClassicKinesiska utvecklare upprepar ungefär samma tanke på deras hemsida. Det finns åtminstone viss misstanke i kryptosamhället att projektet stöds av Bitmain.

“Under lång tid, på grund av det utmärkta arbetet från Monero-teamet, har XMR och dess samhälle uppnått stor utveckling, vilket ger mycket värdefulla bidrag till hela kryptokurrencygemenskapen”, skrev självutlåtande talesman PZ. ”I samhället håller många människor med om den här hårda gaffeln med att ändra algoritmer. Men jag känner att det fortfarande finns en del av människor som vill behålla den ursprungliga algoritmen och acceptera existensen av gruvmaskiner. De ska höras och respekteras. ”

Monero Original

Monero Original

Monero OriginalGitHub-uppdateringen är rak och till sak.

”Monero betyder anonymitet. Monero betyder spårbarhet. Monero betyder människor. Vi är Monero, förklarar GitHub readme. ”Vi arbetar för att hålla den ursprungliga blockchain igång. Följ med oss ​​på vår strävan. ”

Monero 0

Monero Zero

Till sist, Monero 0 tar en mer aggressiv takt.

“Vi har bestämt oss för att Monero-projektets strategi att kontinuerligt hårdgaffla inte längre är en stabil eller en sund strategi”, skrev en utvecklare på projektwebbplatsen. ”Vi tror att Satoshis bevis på arbete är den enda mekanismen för decentraliserad konsensus. De så kallade ”nätverksuppgraderingarna” som är centralt mandat av Monero-projektet är en trojansk häst som är utformad för att kompromissa med effektiviteten i bevis på arbete i Monero-nätverket. Monero 0 är inte en gaffel; det är original Monero. ”

Vad kommer härnäst?

Med fem fullfjädrade Monero-mynt som nu cirkulerar finns det ingen brist på marknadsförvirring. Fula ord som “bluff” gör rundorna på Monero forum. Debatten handlar om vad det innebär att vara verkligt fri marknad och decentraliserad. Det egalitära argumentet är att alla ska ha en mer eller mindre lika chans att bryta Monero. Motargumentet är att den fria marknaden så småningom kommer att jämna ut den totala spelplanen. Att försöka artificiellt införa ett demokratiskt system via en gaffel ser väldigt mycket ut som de ”top-down” autokratier som utvecklades i vissa sovjetrepubliker. För att omformulera George Orwell – alla gruvarbetare är lika, men vissa gruvarbetare är mer lika än andra.

Som en kommentator i Monero-forumet om Reddit sa, ”Det återstår att se om deras gaffel kommer att vara värt någonting, detta tjänar bara gruvarbetarnas intressen men skadar faktiskt användarna (på grund av minskningen av anonymiteten). Monero-koden utvecklas också hela tiden, det kommer att ta lite ansträngning att upprätthålla gaffelkoden. Jag ser inte att detta slutar bra för gruvarbetarna. ”

Precis som den första gaffeldiskussionen var motbevisningen snabb och blåsig.

“Ha. Njut av din värmetegel. Du förstår det inte. GPU: er och processorer är multifunktionella enheter som är och kommer att fortsätta att tjäna många syften när saker förändras i framtiden. När det gäller mig bryter jag XMR fullblast ikväll. Den verkliga XMR som har en aktuell växelkurs på 170 USD per mynt. GL [sic, lycka till] att få någonting för Monero Classic. ”

Endast tiden kommer att visa vilken, om någon, av Monero-gafflarna i slutändan visar sig vara framgångsrik.

För närvarande är spekulation namnet på spelet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me