Ethereum-konkurrenter: Guide till de alternativa smarta kontraktsplattformarna

Ethereum-konkurrenter

Ethereum (ETH) är en av de mest populära blockchain-plattformarna som finns. Bakom Bitcoin tenderar den att stanna på andra plats på börsvärlden när som helst. Ethereum populariserade termen, smarta kontrakt, rymmer ett nätverk för ERC-20-tokens och ger en ram för att bygga decentraliserade applikationer. Med detta sagt är internet nu fyllt med nya digitala plattformar, varav många tävlar om Ethereums nummer två och chansen att bli den smarta kontraktsplattformen. Vi kommer att bryta ner några av dem här.

Ethereum-konkurrenter

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic resulterade från en gaffel i den ursprungliga Ethereum Blockchain som skapade två konkurrerande kedjor.

Gaffeln kom ut ur en användare som utnyttjar Ethereums plan att skapa en riskkapitalfond för alla framtida applikationer på systemet. Denna plan kallades den decentraliserade autonoma organisationen (DAO), och det var i grunden ett komplicerat smart kontrakt. Det gjorde det möjligt att rösta på någon appidé av tokeninnehavare. Om en idé mottogs positivt fick den nödvändiga medel för att starta utvecklingen.

Tyvärr fanns det ett problem med DAO-koden som en hackare utnyttjade och lyckades stjäla 50 miljoner dollar av Ether (Ethereums form av valuta.) Detta skickade priset att krascha ner och orsakade mycket osäkerhet kring Ethereum-projektet som ett hela. Det är en av de största hackarna i blockchain-historien.

En hård gaffel föreslogs av Vitalik Buterin och Ethereum-stiftelsen var tanken att göra angriparens Ethereum-kedja värdelös och övergiven medan resten av samhället flyttade till den nya kedjan. Fördelarna med detta tillvägagångssätt var att offren för hacket skulle få motsvarande mängd ETH (ja, tekniskt sett DAO-tokens) som de ursprungligen hade lagt in i DAO.

Ethereum Classic

Det finns viss delning i samhället om denna gaffel. Tanken på en hård gaffel när “kod är lag” var upprörande för vissa i samhället. Följaktligen splittrade fraktionen som inte var överens med gaffeln och blev stödjare för den gamla, nyligen kallade ”Ethereum Classic”Kedja.

Än idag fungerar Ethereum Classic nu som sin egen enhet och behåller den ursprungliga koden från Ethereum inklusive möjligheten att köra ICO, värd smarta kontrakt och allt annat som följer med det.

NEO (NEO)

NEO har kallats “Kinesiska Ethereum” i kryptovalutavärlden på grund av hur likartade människor säger att de är. Det är det första blockchain-nätverket med öppen källkod som lanseras i Kina. Både NEO och ETH erbjuder ett decentraliserat nätverk och en plattform för smarta kontrakt som ska aktiveras utan någon tredje parts inblandning. De är båda bra på att göra det också, men de har några betydande skillnader.

Till att börja med är NEO mycket mer skalbart än Ethereum. Det kan hantera fler transaktioner samtidigt, vilket avsevärt minskar väntetiderna för sina användare. Medan Ethereums utvecklare arbetar med att utöka nätverkets skala, kommer det inte nära NEO: s 1 000 transaktioner per sekund.

NEO stöder också flera programmeringsspråk. Även om Ethereums språk (soliditet) liknar populära språk som JavaScript kräver det fortfarande att användare lär sig ett nytt språk för programmering i nätverket. NEO tillåter utvecklare att använda C #, Java eller andra huvudspråk för att skriva smarta kontrakt. Detta innebär att när NEOs närvaro växer kan det börja samla fler utvecklare på lång sikt på grund av dess lätta tillgång.

NEO vill förhindra slumpmässiga hårda gafflar som Ethereum / Ethereum klassiska debacle, så det är kodat för att helt undvika detta. Medan mjuka gafflar fortfarande är möjliga är hårda gafflar inte det.

Slutligen bryts inte NEO-mynt. Istället ges tokeninnehavare NEO GAS, vilket är en utdelning av NEO-mynt och kan tas emot i valfri lämplig NEO-plånbok som stöder GAS.

Stratis (STRAT)

Stratis stöder C # och är också kompatibelt med Microsofts .NET-ramverk. Det är en “Blockchain as a Service (BaaS)” -plattform som gör det möjligt för företag att skapa sina egna anpassade decentraliserade applikationer. Fokus ligger på att effektivisera utvecklingsprocessen och se till att nya projekt är privata och unika för företaget i behov.

Företag behöver inte bygga ett komplicerat och dyrt blockchain-ramverk för att dra nytta av tekniken. Stratis gör det för dem. Dessutom har Stratis funktioner som smarta kontrakt och kommer snart att erbjuda sin första ICO på plattformen, vilket sätter dem i konkurrens med Ethereum.

LISK (LSK)

LISK undviker standardbarriärerna för inträde i blockchain-teknik – de är centraliserade plattformar och komplexa nya programmeringsspråk att lära sig. Det gör det genom att köra på Javascript, vilket innebär att miljontals utvecklare kan hoppa direkt in. LISK ger plattformen för decentraliserade applikationer att köras på, även om det skiljer sig från Ethereum och liknande fall på några sätt.

LISK använder något som kallas en sidokedja ihopkopplat med ett Software Development Kit (SDK.) Med detta kan utvecklare skapa sin blockchain – och applikation – och knyta den till huvud LISK blockchain som håller allt säkert.

Sidokedjor är en smart idé eftersom de agerar oberoende av huvudblockchain som driver hela nätverket. Allt som händer i sidokedjan påverkar inte huvudkedjan. Det gör det möjligt för utvecklare att ha full kontroll över sitt nätverk samtidigt som de upprätthålls av ett starkare och säkrare ramverk.

EOS (EOS)

EOS vill bli den bästa av alla världar i kryptovaluta. I huvudsak kombinerar EOS säkerheten för Bitcoin och smarta kontrakt och dApp-stöd från Ethereum (bland andra tekniker) för att skapa den ultimata skalbara blockchain-plattformen.

EOS-webbplats

Allt som ett decentraliserat applikationsutvecklingsteam kan behöva, EOS planerar att ha det för dem. Delade databaser, autentiseringssystem, kontoåterställning, molnlagring och värd, potentiellt oändlig skalning, allt betalt genom att lägga pengar i EOS-tokens. Företag kan skapa intäktsgenerering och servicestrategier för sina användare, allt med den ram som tillhandahålls.

EOS-communityn deltar genom att rösta om vilka applikationer som körs korrekt eller om det behövs några ändringar i källkoden. Ingenting görs utan folkets godkännande på EOS.

Block är strukturerade i “cykler” som verifieras sekventiellt, vilket minskar latens i nätverket och håller prestanda högt hela tiden. EOS-tokens tillhandahåller ingen annan funktion än som intressent för både utvecklare och medlemmar i samhället.

Waves (WAVES)

Vågor är en unik plattform eftersom den tillhandahåller ett nätverk för vilket utvecklare kan skapa tokens för alla projekt de kan tänka sig. Det erbjuder också en decentraliserad börs, DEX, för att handla ditt nymyntade mynt med andra mynt i Waves-nätverket. DEX använder en automatiserad formel för att göra beställningar när villkoren uppfylls.

Vågor

De anpassade tokens är känd som CAT och kan användas precis som alla andra kryptovalutamynt. Användare som köper med fiat-valuta behöver KYC-verifiering, men alla krypto- till kryptoöverföringar är anonyma. Det är förmodligen en av de mest tillgängliga plattformarna att starta en ICO på, särskilt med det tillhandahållna decentraliserade utbytet.

Tokens satsas via ett leasat proof-of-stake-system, vilket innebär att användare kan hyra ut sina tokens till en fullständig nod som driver nätverket. Ju högre din insats, desto mer säger du att du har i Waves-systemet. Om du har 10 000 tokens kan du köra en hel nod, vilket hjälper till att hålla nätverket igång och säkert.

Waves fungerar också som en ICO-plattform, efter att ha haft många framgångsrika tokenförsäljningar vid denna tidpunkt och de planerar för närvarande sitt Smart Contract-språk som kommer att introduceras senare i år. Waves siktar på att vara en komplett Blockchain-plattform vid denna tidpunkt för att skapa token-skapande, ICO, smarta kontrakt, handel och mer.

Kedjelänk

Och äntligen kastar vi ett jokertecken, Chainlink, även om det inte är designat för att vara en konkurrent i sig själv med Ethereum, men det arbetar med teknik som kallas Oracles, som om det lyckas kan vara den saknade pusselbiten för alla dessa smarta kontraktsplattformar. En Oracle är något som kan ta in data från externa källor och ansluta den till Blockchain. Tänk på aktiekurser, banköverföringar, vädret, fiat-valutakonverteringskurser, kraschdata från bilar – all denna information finns för närvarande inte i blockchain men med Chainlink kan det vara, och det kan vara helt enormt.

En bra poäng med Chainlink är inte bara att tillhandahålla dessa externa data utan att decentralisera den så att du inte förlitar dig på en enda punkt för misslyckande eller manipulation. Varje orakelnod som tillhandahåller data kommer att använda flera informationskällor för att säkerställa att den är korrekt och operatörerna av dessa noder kommer att få betalt med Chainlink-token, vilket ger incitament att hantera och tillhandahålla de begärda data korrekt.

Om Chainlink lyckas, vilket inte är 100% garanterat, kan det vara företaget som äntligen ansluter omvärlden för att säkra smarta kontrakt på olika blockkedjor.

Slutsats

Även om Ethereum är en av de första och största decentraliserade applikationsplattformarna, betyder det inte att det alltid kommer att vara så. Eftersom fler och fler människor inser decentraliseringens krafter och användningsfall av smarta kontrakt kan du förvänta dig att fler och fler företag kommer in i detta utrymme och försöker hävda en bit av kakan.

Som det ser ut är Ethereum för närvarande huvud och axlar över resten på grund av förstahandelsfördelar och fördelar som Enterprise Ethereum Alliance vilket ger många stora företag ombord teknik och det faktum att Ethereum har ett stort antal utvecklare som redan arbetar med att skapa dApps och skala plattformen.

Vi tvivlar inte på att många industrier kommer att störas och förbättras av denna teknik, frågan är vem som kommer att vara vinnarna och hur kommer Ethereum att förbli kung över de smarta kontrakten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me