Ethereum-concurrenten: gids voor de alternatieve slimme contractplatforms

Ethereum-concurrenten

Ethereum (ETH) is een van de meest populaire blockchain-platforms die er bestaan. Achter Bitcoin blijft het op elk moment op de tweede plaats in de marktkapitalisatie-grafieken. Ethereum populariseerde de term slimme contracten, herbergt een netwerk voor ERC-20-tokens en biedt een raamwerk voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties. Dat gezegd hebbende, is het internet nu gevuld met nieuwe digitale platforms, waarvan er vele strijden om de nummer twee van Ethereum en de kans om het go-to smart contract-platform te worden. We gaan er hier een paar breken.

Ethereum-concurrenten

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic is het resultaat van een splitsing in de originele Ethereum Blockchain die twee concurrerende ketens heeft gecreëerd.

De vork kwam voort uit een gebruiker die het plan van Ethereum exploiteerde om een ​​durfkapitaalfonds te creëren voor elke toekomstige toepassing op het systeem. Dit plan heette de gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) en het was in wezen een ingewikkeld slim contract. Hierdoor kon op elk app-idee worden gestemd door tokenhouders. Als een idee positief werd ontvangen, kreeg het de nodige middelen om met de ontwikkeling te beginnen.

Helaas was er een probleem met de DAO-code waarvan een hacker profiteerde en erin slaagde om voor $ 50 miljoen aan Ether (de vorm van valuta van Ethereum) te stelen. Hierdoor stortte de prijs ineen en veroorzaakte veel onzekerheid rond het heel. Het is een van de grootste hacks in de geschiedenis van blockchain.

Er werd een harde vork voorgesteld door Vitalik Buterin en de Ethereum Foundation, het idee was om de Ethereum-keten van de aanvaller waardeloos en verlaten te maken terwijl de rest van de gemeenschap naar de nieuwe keten verhuisde. Het voordeel van deze aanpak was dat slachtoffers van de hack het equivalent aantal ETH (nou ja, technisch DAO-tokens) zouden terugkrijgen zoals ze oorspronkelijk in de DAO hadden gestopt.

Ethereum Classic

Er is enige verdeeldheid in de gemeenschap over deze vork. De gedachte aan een harde vork wanneer “code is wet” was schandalig voor sommigen in de gemeenschap. Dienovereenkomstig versplinterde de factie die het niet eens was met de vork en werd achterban van de oude, nieuw genoemde ‘Ethereum Classic” ketting.

Tot op de dag van vandaag functioneert Ethereum Classic nu als zijn eigen entiteit en behoudt het de originele code van Ethereum, inclusief de mogelijkheid om ICO’s uit te voeren, slimme contracten te hosten en al het andere dat daarbij hoort..

NEO (NEO)

NEO wordt wel het “Chinese Ethereum” van de cryptocurrency-wereld genoemd, vanwege de hoeveelheid vergelijkbare mensen die zeggen dat ze zijn. Het is het eerste open-source blockchain-netwerk dat in China wordt gelanceerd. Zowel NEO als ETH bieden een gedecentraliseerd netwerk en platform voor het activeren van slimme contracten zonder tussenkomst van derden. Ze zijn daar ook allebei goed in, maar ze hebben een aantal belangrijke verschillen.

Om te beginnen is NEO veel schaalbaarder dan Ethereum. Het kan meer transacties tegelijk verwerken, waardoor de wachttijden voor zijn gebruikers aanzienlijk worden verkort. Terwijl de ontwikkelaars van Ethereum werken aan het uitbreiden van de schaal van het netwerk, komt het niet in de buurt van de 1.000 transacties per seconde van NEO.

NEO ondersteunt ook meerdere programmeertalen. Hoewel de taal van Ethereum (Solidity) vergelijkbaar is met populaire zoals JavaScript, moeten gebruikers nog steeds een nieuwe taal leren om in het netwerk te programmeren. Met NEO kunnen ontwikkelaars C #, Java of andere hoofdtalen gebruiken om slimme contracten te schrijven. Dit betekent dat naarmate de aanwezigheid van NEO groeit, het op de lange termijn mogelijk meer ontwikkelaars gaat verzamelen vanwege de gemakkelijke toegang.

NEO wil willekeurige harde forks zoals het klassieke Ethereum / Ethereum-debacle voorkomen, dus het is gecodeerd om dit volledig te vermijden. Hoewel zachte vorken nog steeds mogelijk zijn, zijn harde vorken dat niet.

Ten slotte worden NEO-munten niet gedolven. In plaats daarvan krijgen tokenhouders NEO GAS, wat een dividend is van NEO-munten en kan worden ontvangen in elke geschikte NEO-portemonnee die GAS ondersteunt.

Stratis (STRAT)

Stratis ondersteunt C # en is ook compatibel met het .NET-framework van Microsoft. Het is een “Blockchain as a Service (BaaS)” -platform waarmee bedrijven hun eigen aangepaste gedecentraliseerde applicaties kunnen creëren. De focus ligt op het stroomlijnen van het ontwikkelingsproces en ervoor zorgen dat nieuwe projecten privé zijn en uniek zijn voor het bedrijf in nood.

Bedrijven hoeven geen ingewikkeld en duur blockchain-framework te bouwen om van de technologie te profiteren. Stratis doet het voor hen. Stratis heeft ook functies zoals slimme contracten en zal binnenkort hun eerste ICO op het platform aanbieden, waardoor ze concurreren met Ethereum.

LISK (LSK)

LISK vermijdt de standaard toegangsbarrières in blockchain-technologie – namelijk gecentraliseerde platforms en complexe nieuwe programmeertalen om te leren. Het doet dit door op Javascript te draaien, wat betekent dat miljoenen ontwikkelaars er meteen in kunnen springen. LISK biedt het platform waarop gedecentraliseerde applicaties kunnen draaien, hoewel het op een paar manieren verschilt van Ethereum en vergelijkbare gevallen.

LISK gebruikt iets dat een zijketen wordt genoemd in combinatie met een Software Development Kit (SDK.) Hiermee kunnen ontwikkelaars hun blockchain – en applicatie – maken en deze koppelen aan de belangrijkste LISK-blockchain die alles veilig houdt.

Zijketens zijn een slim idee omdat ze onafhankelijk werken van de belangrijkste blockchain die het hele netwerk aandrijft. Alles wat er aan de zijketen gebeurt, heeft geen invloed op de hoofdketen. Het stelt ontwikkelaars in staat om volledige controle over hun netwerk te hebben terwijl ze nog steeds worden onderhouden door een sterker en veiliger framework.

EOS (EOS)

EOS wil de beste van alle werelden zijn in cryptocurrency. In wezen combineert EOS de beveiliging van Bitcoin en de slimme contracten en dApp-ondersteuning van Ethereum (naast andere technologieën) om het ultieme schaalbare blockchain-platform te creëren.

EOS-website

Alles wat een gedecentraliseerd applicatie-ontwikkelteam nodig heeft, EOS is van plan het voor hen te hebben. Gedeelde databases, authenticatiesystemen, accountherstel, cloudopslag en hosting, mogelijk oneindige schaalbaarheid, allemaal betaald door geld in EOS-tokens te zetten. Bedrijven kunnen strategieën voor het genereren van inkomsten en diensten voor hun gebruikers creëren, allemaal met het geleverde kader.

De EOS-gemeenschap doet mee door te stemmen op welke applicaties goed draaien of dat er wijzigingen in de broncode nodig zijn. Er wordt niets gedaan zonder de goedkeuring van de mensen voor EOS.

Blokken zijn gestructureerd in “cycli” die opeenvolgend worden geverifieerd, waardoor de latentie op het netwerk wordt verminderd en de prestaties te allen tijde hoog blijven. EOS-tokens bieden geen andere functie dan als stakeholder voor zowel ontwikkelaars als communityleden.

Golven (GOLVEN)

Golven is een uniek platform omdat het een netwerk biedt waarvoor ontwikkelaars tokens kunnen maken voor elk project dat ze kunnen bedenken. Het biedt ook een gedecentraliseerde uitwisseling, DEX, om uw nieuw geslagen munt te verhandelen met andere munten op het Waves-netwerk. DEX gebruikt een geautomatiseerde formule om bestellingen te plaatsen als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Golven

De aangepaste tokens zijn bekend als CAT’s en kan net als elke andere cryptocurrency-munt worden gebruikt. Gebruikers die met fiat-valuta kopen, hebben KYC-verificatie nodig, maar elke crypto-naar-crypto-overdracht is anoniem. Het is misschien wel een van de meest toegankelijke platforms om een ​​ICO op te lanceren, vooral met de meegeleverde gedecentraliseerde uitwisseling.

Tokens worden ingezet via een gehuurd proof-of-stake-systeem, wat betekent dat gebruikers hun tokens kunnen leasen aan een volledig knooppunt dat het netwerk beheert. Hoe hoger je inzet, hoe meer je zegt te hebben in het Waves-systeem. Als u 10.000 tokens heeft, kunt u een volledig knooppunt uitvoeren, waardoor het netwerk blijft draaien en beveiligen.

Waves functioneert ook als een ICO-platform, omdat ze op dit moment veel succesvolle tokenverkopen hebben gehouden en ze momenteel hun Smart Contract-taal plannen die later dit jaar zal worden geïntroduceerd. Waves streeft ernaar om op dit moment een compleet Blockchain-platform te zijn dat tokencreatie, ICO’s, slimme contracten, handel en meer samenbrengt.

Kettingschakel

En tot slot gooien we een wildcard, Chainlink, hoewel niet ontworpen om op zichzelf een concurrent te zijn met Ethereum, het werkt aan technologie genaamd Oracles die, indien succesvol, het ontbrekende stukje van de puzzel zou kunnen zijn voor al deze slimme contractplatforms. Een Oracle is iets dat gegevens van externe bronnen kan binnenhalen en met de Blockchain kan verbinden. Denk aan aandelenkoersen, bankoverschrijvingen, het weer, fiat-valutakoersen, crashgegevens van auto’s – al deze informatie is momenteel niet beschikbaar op de blockchain, maar met Chainlink zou het wel kunnen, en dat zou absoluut enorm kunnen zijn.

Een geweldig punt van Chainlink is dat niet, alleen deze externe gegevens verstrekken, maar deze decentraliseren, zodat u niet vertrouwt op een enkel storingspunt of manipulatie. Elk oracle-knooppunt dat de gegevens levert, gebruikt meerdere bronnen van de informatie om ervoor te zorgen dat deze correct is en de operators van deze knooppunten worden betaald met het Chainlink-token, wat een stimulans is om de gevraagde gegevens correct te beheren en te verstrekken.

Als Chainlink slaagt, wat niet 100% gegarandeerd is, kan het het bedrijf zijn dat eindelijk de buitenwereld verbindt om slimme contracten op verschillende blockchains te beveiligen.

Gevolgtrekking

Hoewel Ethereum een ​​van de eerste en grootste gedecentraliseerde applicatieplatforms is, wil dat niet zeggen dat dit altijd zo zal zijn. Naarmate steeds meer mensen de kracht van decentralisatie en de use-cases van slimme contracten beseffen, kun je verwachten dat steeds meer bedrijven deze ruimte betreden en proberen een stukje van de taart te claimen.

Zoals het er nu uitziet, steekt Ethereum momenteel met kop en schouders boven de rest uit vanwege het voordeel van de first-mover en voordelen zoals de Enterprise Ethereum Alliance die veel grote bedrijven aan boord brengt met de technologie en het feit dat Ethereum al een groot aantal ontwikkelaars heeft die al werken aan het maken van dApps en het opschalen van het platform.

We twijfelen er niet aan dat veel industrieën zullen worden verstoord en verbeterd door deze technologie, de vraag is wie de winnaars zullen zijn en hoe Ethereum koning zal blijven van de slimme contracten.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me