Concordium: een privacygerichte openbare blockchain met een zakelijke twist

Wanneer critici klagen het gebrek aan zinvolle acceptatie van blockchain door bedrijven, wijzen ze vaak op een gebrek aan rendement op investering, of een killer use case, of hoge verwachtingen. De oprichters van Concordium geloven dat er een veel fundamentelere reden is waarom bedrijven aarzelen om blockchain op te nemen: compliance. Veel openbare blockchains, waaronder het machtige Ethereum, waarderen privacy boven de wettelijke verplichtingen van een onderneming om de partijen te identificeren waarmee het zaken doet.

De waarde van dit compromis mag niet worden onderschat. De gemiddelde nalevingskosten voor elke organisatie, in elke sector over de hele wereld, zijn $ 5,47 miljoen. Het lijkt overdreven totdat u bedenkt dat de gemiddelde kosten van niet-naleving bijna $ 15 miljoen bedragen.

De makers van Concordium erkennen de cruciale rol die compliance speelt en hebben een openbare blockchain-infrastructuur ontwikkeld waarmee bedrijven een hoognodig evenwicht kunnen bereiken. Het maakt de juridische identificatie van gebruikers mogelijk, maar biedt transactieprivacy onder alle omstandigheden, behalve die waar ze wettelijk moeten worden geïdentificeerd.

Visie en team

Concordium werd opgericht door Lars Seier Christensen, die Saxo, een Deense investeringsbank, in 1992 oprichtte. Onder zijn leiding groeide het bedrijf aanzienlijk en is het nog steeds in bedrijf..

De financiële sector heeft een zwaardere nalevingslast dan vele andere. Het is deze diepgaande kennis die Seier Christensen ertoe bracht te erkennen dat veel openbare blockchains simpelweg niet geschikt zijn voor zakelijke doeleinden. Hij legt zijn visie voor Concordium uit in een video, waarin hij de waarde schetst die blockchain kan bieden aan verschillende sectoren als het is ontworpen om bedrijven te helpen hun wettelijke verplichtingen na te komen..

Concordium wordt nu ontwikkeld onder leiding van de Concordium Foundation, waarvan Seier Christensen voorzitter is. Hij wordt vergezeld door professor Ueli Maurer, een gerenommeerde naam op het gebied van cryptografie die ook dienst doet als hoogleraar informatica en hoofd van de onderzoeksgroep Informatiebeveiliging en cryptografie aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie Zürich (ETH Zürich.)

Lone Fønss Schrøder is de CEO van Concordium en geeft leiding aan het commerciële en operationele team. Ze kwam bij het bedrijf na 22 jaar bij AP Moller-Maersk te hebben gewerkt, onder meer als Senior Vice-President. Ze brengt uitgebreide executive ervaring mee uit een reeks sectoren, waaronder luchtvaart, biotechnologie, detailhandel, automotive, banken en kapitaalmarkten..

Het project heeft ook een geweldig team van adviseurs aangetrokken om het tot leven te helpen brengen. Dit team bestaat uit Anders Fogh Rasmussen, die tussen 2001 en 2009 drie termijnen premier van Denemarken was en tot 2014 secretaris-generaal van de NAVO werd. Hans-Ole Jochumsen, een voormalig vicevoorzitter van NASDAQ, is ook lid van de adviserend team.

Misschien wel een van de bekendste namen in de hele blockchain-ruimte, professor Ivan Damgård, leidt het Science-team bij Concordium. De Merkle-Damgård-constructie die hij mede heeft uitgevonden, is de cryptografische hash die in alle blockchains wordt gebruikt. ֵ

Functies en technologie

De identiteits- en privacy-elementen zijn de unieke kenmerken die zijn ontworpen om Concordium te onderscheiden van alle andere openbare blockchains. De technologiestack is echter ontworpen om een ​​combinatie van snelheid, schaalbaarheid, lage transactiekosten en hoge beveiliging te bieden.

Concordium is opgebouwd als een stapel bestaande uit verschillende lagen. De onderliggende lagen zijn de fundamentele blockchain-architectuur. Ze voeren de proof-of-stake-consensus uit en hanteren het sharding-mechanisme dat de hoge transactiedoorvoer van het platform mogelijk maakt.

De meeste blockchain-platforms vereisen een bepaald aantal blokbevestigingen om een ​​transactie als definitief te beschouwen. Vanuit een ondernemingsperspectief is dit niet per se wenselijk, aangezien het een venster introduceert waar transacties kunnen worden betwist nadat de organisatie ze als voltooid beschouwt.

Daarom heeft Concordium de eerste aantoonbaar veilige en snelle finaliteitslaag ontwikkeld om bovenop de consensuslaag te draaien, die ook andere Nakamoto-achtige consensus blockchains kan dienen met snelle finaliteit onder de noemer ‘Finality-as-a-Service’. De finaliteitslaag zorgt ervoor dat transacties in de kortst mogelijke tijd worden bevestigd en onveranderlijk. Blokvalidators kunnen finaliserende knooppunten worden zodra ze een voldoende aantal tokens hebben ingezet onder de proof-of-stake consensus.

Gebruikers kunnen genieten van transactieprivacy dankzij Concordium’s gebruik van zero-knowledge proofs, die gecodeerde overdrachten beschermen, zodat alleen de afzender en de ontvanger ooit het exacte bedrag van de transactie weten. Bovendien stellen zero-knowledge proofs een gebruiker in staat om versleutelde overschrijvingen tussen zijn eigen accounts uit te voeren zonder dat iemand kan identificeren dat die accounts van dezelfde gebruiker zijn.

Bewijsbare digitale identiteit

Binnen de algehele technologiestack is de identiteitslaag het element dat ervoor zorgt dat organisaties kunnen blijven voldoen aan hun lokale wettelijke vereisten. De identiteitslaag bestaat uit drie partijen:

  • Gebruikers – personen of entiteiten die een geldig identiteitsbewijs moeten verstrekken om het netwerk te gebruiken
  • Identiteitsproviders – individuen of entiteiten die een kopie van de gebruikers-ID nemen en deze buiten de keten verifiëren, waardoor een identiteitsobject wordt gemaakt dat on-chain bestaat
  • Anonimiteitsherroepers – personen of entiteiten die het identiteitsobject kunnen ontsleutelen na ontvangst van een geldige opdracht van een wettelijke autoriteit

Het is belangrijk om de ‘arm’s length’-afstand te noteren tussen de on-chain activiteit van de gebruiker en de identiteitsproviders en anonimiteitsherroepers. Zodra de identiteit van de gebruiker is geverifieerd, kan hij een account aanmaken en on-chain transacties uitvoeren met privacy. De anonimiteitsherroeper wordt alleen betrokken en de ID wordt alleen opgehaald als aan de strikte vereisten voor een op naleving gebaseerde rechtszaak is voldaan.

GTU-token

Het General Transaction Unit (GTU) -token is het native token van het Concordium-netwerk. Validerende en finaliserende knooppunten (“bakkers” genoemd) moeten GTU inzetten om deel uit te maken van het netwerk, en op dezelfde manier worden ze beloond in GTU-transactiekosten die door gebruikers worden betaald.

Gebruikers kunnen hun tokens ook delegeren aan bepaalde validators, op dezelfde manier als de gedelegeerde consensus van het bewijs van inzet die wordt gebruikt door EOS en Tezos. Er is echter geen limiet aan het aantal partijen dat als validator kan deelnemen.

Bestuur

Momenteel, en voor een tijd na de lancering van het mainnet, is het de bedoeling dat de Concordium Foundation een leidende rol gaat spelen in de besluitvorming over bestuur en ontwikkeling. De rol van de Stichting zal geleidelijk afnemen naarmate het netwerk meer bevolkt en gedecentraliseerd wordt.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Concordium open source en volledig autonoom wordt.

Aankomende mijlpalen

Concordium is momenteel in ontwikkeling en zal in het eerste kwartaal van 2021 worden gelanceerd. In de tussentijd draait het platform op opeenvolgende versies van het testnet, die naar verwachting in elk kwartaal van 2020 worden uitgebracht..

Veel van de functies die hier worden vermeld, zijn momenteel aan de gang op testnet, waaronder het intrekken van anonimiteit, identiteitsbeheer en de consensus van het bewijs van inzet. Functies zoals de gebruikersinterface, het finaliteitsmechanisme en portemonnee-integraties moeten echter nog worden gelanceerd.

Gevolgtrekking

Naleving van blockchain is een serieuze uitdaging waar de gemeenschap maar weinig aandacht aan heeft besteed. Dit had echter tot nu toe een van de grootste vergissingen in de ontwikkeling van blockchain kunnen zijn. Als dat het geval is, kan Concordium de eerste openbare blockchain zijn die ondernemingen echt aanspreekt. Als dit het geval is, zouden we kunnen beginnen te zien dat enkele van de lang besproken use-cases in verschillende sectoren eindelijk werkelijkheid worden

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me