Arweave & The Permaweb: host uw webapps en pagina’s permanent

Arweave

Informatie is krachtig. Arweave begrijpt hoe belangrijk archiveringsinformatie is, en de moeilijkheden die kunnen ontstaan ​​voor mensen die toegang nodig hebben tot betrouwbare gegevens die online zijn opgeslagen.

Een van de grootste veranderingen die internet heeft teweeggebracht, is een ongekende hoeveelheid toegang tot informatie.

Arweave heeft een platform gelanceerd dat veel van de problemen rond de manier waarop informatie online wordt opgeslagen aanpakt, en het biedt ook veel nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars die gedecentraliseerde platforms willen creëren om gegevens veilig te verplaatsen..

Arweave

We denken graag dat als gegevens eenmaal online zijn opgeslagen, deze voor altijd vrij toegankelijk zullen zijn. In theorie is dit mogelijk, maar in de praktijk komt het bijna nooit voor. In feite is 90% van de links die in de jaren negentig zijn gemaakt, momenteel verbroken.

Het lijkt misschien een triviaal probleem, maar het betekent dat we letterlijk geen toegang hebben tot onze collectieve online geschiedenis.

Arweave maakt duurzame platen een realiteit

Laten we dit van tevoren uit de weg ruimen. Arweave is technisch gezien geen op blockchain gebaseerd platform. Het maakt gebruik van een nieuw idee genaamd blockweaving om een ​​nieuw niveau van gegevensbeveiliging te bereiken, waardoor verbroken koppelingen bijna onmogelijk worden.

Volgens Arweave:

“Typische blockchains hebben verschillende grote problemen met gegevensopslag, waardoor nieuwe protocollen van derden moeten worden gebouwd en geïntegreerd bovenop de bestaande blockchains, aangezien opslag rechtstreeks op de blockchain onhaalbaar is vanwege exorbitante kosten en zeer beperkte schaalbaarheid. Aangezien de steeds toenemende vraag naar gegevensopslagcapaciteit exponentieel toeneemt, is de behoefte aan een gedecentraliseerd, goedkoop permanent gegevensopslagprotocol dat gemakkelijk en goedkoop kan worden geschaald, een noodzaak..

De blockweave van Arweave is een nieuwe DLT (gedistribueerde grootboektechnologie) die gedecentraliseerde, goedkope, permanente, on-chain gegevensopslag mogelijk maakt die gemakkelijk en goedkoop kan worden geschaald. Naarmate de hoeveelheid gegevens die in het systeem wordt opgeslagen, toeneemt, neemt de hoeveelheid hashing die nodig is voor consensus af, waardoor de kosten voor het opslaan van gegevens worden verlaagd, waardoor het veel goedkoper wordt dan terugkerende vergoedingen van crypto- en traditionele concurrenten. “

In gewoon Engels neemt deze nieuwe blockweaving-technologie de bestaande relatie tussen data en opslagprijs en keert deze om. Naarmate het netwerk van Arweave groeit, wordt het goedkoper om gegevens op te slaan. Bovendien is het voor Arweave (of wie dan ook) onmogelijk om gegevens te verwijderen of zelfs de locatie ervan te wijzigen zodra deze aan de ketting zijn geplaatst.

Over Arweave

Blockchain versus Blockweave

Blockweave is een nieuwe technologie uitgevonden door Arweave, die verschilt van Blockchains doordat in plaats van blokken op een lineaire manier te genereren, de blokken over het hele netwerk worden “geweven” met behulp van een “Proof of Access” consensusprotocol. Dit helpt de kosten van mijnwerkers te verlagen en maakt meer on-chain opslag op een verifieerbare manier mogelijk, wat tot 5.000 transacties per seconde (TPS) mogelijk maakt.

De kracht van data

Romanschrijver en sociaal denker George Orwell begreep de kracht die informatie heeft in een samenleving. In zijn roman ‘1984’ werkte de hoofdpersoon bij het Ministerie van Waarheid. De taak van het Ministerie van Waarheid was om het openbare verhaal in lijn te houden met de huidige doelstellingen van de regering van de fictieve natie waar de hoofdrolspeler woont, wat betekende dat veel eerdere informatie voor altijd werd vernietigd..

Het ‘geheugengat’ was verantwoordelijk voor het vernietigen van alle ongemakkelijke informatie in 1984. Tegenwoordig worden we geconfronteerd met een eigen geheugengat in online gegevens. Er zijn twee factoren die de open toegang tot betrouwbare informatie momenteel in gevaar brengen in de echte wereld. Gelukkig spreekt Arweave hen allebei aan.

Het eerste risico is het actief verwijderen van informatie die overheden en grote bedrijven niet prettig vinden. Het recente voorbeeld van Julian Assange laat ons allemaal zien hoe gevaarlijk informatie is geworden.

Wikileaks is erin geslaagd om zijn verzameling eerder geclassificeerde informatie online te houden, maar toegang ertoe kan een persoon in juridisch gevaar brengen. Het is niet onredelijk om te speculeren dat het hosten van het soort gegevens dat Wikileaks heeft na verloop van tijd crimineel kan worden, aangezien de Amerikaanse regering actief op zoek is naar manieren om de toegang tot gegevens die het in een kwaad daglicht stellen, te elimineren.

Archiveren

De tweede oorzaak van ontoegankelijke gegevens is centralisatie. Wanneer de website van een krant als de Washington Post besluit om hun bestaande gegevens naar een nieuwe site te migreren, of de website moet reorganiseren, is de kans groot dat oudere links gewoon worden vergeten..

Oude gegevens worden mogelijk niet gewist (of kunnen), maar het kan erg moeilijk zijn om ze terug te vinden. Verloren links zijn een belangrijke reden waarom informatie ontoegankelijk wordt, en er is geen praktische manier om ervoor te zorgen dat grote informatieleveranciers ervoor zorgen dat hun gegevensverzamelingen gemakkelijk vindbaar blijven.

Arweave wordt goed gefinancierd en is vandaag online

Medio 2018 heeft Arweave meer dan $ 8 miljoen USD opgehaald via een ICO en heeft het een sterk netwerk met 1000 knooppunten kunnen lanceren waarop het platform draait. De code die is ontwikkeld door Arweave is volledig open-source en er is aan gewerkt door tal van mensen die buiten het oorspronkelijke ontwikkelteam staan.

Het netwerk heeft tot nu toe al meer dan 4500 gebruikers.

In tegenstelling tot veel van de ICO’s die de afgelopen twee jaar geld hebben ingezameld, kon Arweave zijn platform bijna immaterieel lanceren na het sluiten van zijn ICO. Het platform is al gebruikt om een ​​breed scala aan gegevens te archiveren en lijkt betrouwbaar te werken.

Sam Williams, die de medeoprichter is & CEO van Arweave heeft een doctoraat in computerwetenschappen aan de Universiteit van Kent. Hij heeft software ontwikkeld sinds hij jong was. Williams heeft gewerkt als technisch adviseur bij Minespider en als mentor bij Techstars; een blockchain-gericht startup-acceleratorprogramma dat actief is in New York en Berlijn.

De architectuur van Arweave heeft tal van toepassingen

Het opslaan van records met behulp van conventionele gegevensopslagtechnologie kan omslachtig zijn. Er zijn veel juridische dossiers die moeten worden bijgehouden, maar de overgang naar digitalisering is moeilijk verlopen. Wanneer een overheid of grote organisatie overstapt op een digitaal archiveringssysteem, wordt dit over het algemeen georganiseerd als een gecentraliseerd systeem, maar dit is waarschijnlijk niet de veiligste manier om documenten op te slaan.

Arweave heeft de PermaWeb gemaakt. In plaats van privéservers of de cloud te gebruiken om gegevens te hosten, kan het bijhouden van gegevens op grote schaal beter worden bediend door een op blockweaving gebaseerd systeem te gebruiken, of door het gewoon op het PermaWeb op te nemen en een knooppunt te worden.

Hosting

Er zijn twee redenen waarom blockweaving-architectuur een veel betere oplossing kan zijn voor het opslaan van belangrijke gegevens. Ten eerste is de blockweaving-architectuur voor gegevensopslag van Arweave veel goedkoper dan een traditionele database. Als we twee servers vergelijken, een met een traditionele database en een met blockweaving-architectuur, is er weinig verschil. Maar op schaal verandert alles.

Blockweaving is zowel veiliger als efficiënter op schaal, wat het tegenovergestelde is van bestaande systemen. Bovendien kunnen overheden en bedrijven de PermaWeb gebruiken om geld te besparen, aangezien ze niet hoeven te betalen om het hele systeem zelf te laten draaien..

De tweede reden om blockweaving-architectuur te gebruiken, is dat deze ingebouwde redundantie biedt. Normale gegevensopslagsystemen kunnen mogelijk informatie verliezen als er fouten worden gemaakt door beheerders, maar dit is simpelweg niet mogelijk met de architectuur van Arweave. Hoewel dit systeem niet voor alles perfect is, is het logisch voor tal van soorten gegevens.

De risico’s van gecentraliseerde gegevensopslag

De mensheid heeft een slechte staat van dienst als het gaat om het veilig bewaren van grote hoeveelheden gegevens. Hoewel de risico’s van het bevatten van gevoelige gegevens duidelijk zijn (duidelijk risico op diefstal), hebben we de neiging om niet te focussen op hoeveel gegevens we zijn verloren door wanbeheer.

Wanneer gegevens worden opgeslagen op een gecentraliseerd systeem, is de kans groot dat ze verloren gaan door technische fouten of wanbeheer. In de wereld, vóór de digitale technologie, betekende dit dat boeken vaak verloren gingen of vernietigd werden, soms op grote schaal.

Wist je dat de werken van Plato alleen voor ons beschikbaar zijn omdat ze dat waren verstopt in oosterse kloosters?

Met uitzondering van de ‘Timaeus’ ging het corpus van Plato’s werk honderden jaren verloren in het westen. De reden is simpel: we zijn slecht in het bijhouden van waardevolle gegevens.

In de wereld vóór digitaal was onze enige optie om extra kopieën van gegevens te maken en deze vervolgens naar verre oorden te sturen om ze veilig te bewaren. Tegenwoordig is dit gewoon niet het geval. Door gebruik te maken van een nieuwe databasearchitectuur zoals blockweaving, is het mogelijk om digitale archiveringssystemen te maken die moeilijk te vernietigen zijn en nog moeilijker te manipuleren zijn.

Permaweb

Arweave is meer dan een database-architectuur

Als je meer wilt weten over Arweave, kijk dan hier geweldige presentatie door Sam Williams uit Token 2049. Williams vertelt over alle coole dingen waartoe Arweave in staat is, inclusief het gebruik van de open source-code om nieuwe soorten online tools te maken.

Williams schetst hoe hij en een groep enthousiastelingen in de loop van een paar uur een nieuw gecodeerd e-mailplatform hebben gemaakt met Arweave. Het berichtenplatform werkt op hetzelfde systeem dat Arweave aandrijft en waarmee gebruikers berichten kunnen verzenden en ontvangen die volledig privé zijn. De knooppunten die de verzending afhandelen, kunnen niet zien wat ze bewegen, en tokens kunnen zonder problemen worden bevestigd.

Open source-technologie geeft ons allemaal de kans om deel te nemen aan de volgende generatie technologie en een ander ‘Microsoft-scenario’ te vermijden waarin een enorm bedrijf het ontwerp en de ontwikkeling van een wereldwijd besturingssysteem controleert.

De tijd voor nieuwe ideeën is nu

Ondanks de stormloop van nieuwe technologie in de publieke sfeer de afgelopen decennia, is de controle in handen van enkele grote spelers. Met de opkomst van gedecentraliseerde technologie zoals Bitcoin waait de wind van verandering. Arweave is een voorbeeld van een geweldig idee dat snel kon worden gelanceerd en een enorm verschil zou kunnen maken in de manier waarop we belangrijke gegevens opslaan.

handige links

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me