Vad Ethereum gjorde, gör och kommer att göra: Varför plattformen är en vinnare

Ethereum

Titta inte längre än centralen i bitcoin-dominans i kryptoekonomin för att få en känsla för hur bitcoin har varit kung på kullen i ekosystemet i över ett decennium.

Under de senaste åren har de vanligaste kryptokurrency-konversationerna skiftat från att enbart fokusera på bitcoin till att fokusera på både bitcoin och eter (ETH), den senare är den näst största krypto per marknadsvärde och de inhemska pengarna i Ethereum-nätverket, rymdens ledande plattform för smarta kontrakt.

BTC och ETH har följt helt olika banor för att komma dit de är idag, men deras bekväma positioner ovanpå kryptoekonomin talar till de nyblivna, i allmänhet oöverträffade framgångarna för deras underliggande blockkedjor hittills.

Enkelt uttryckt har Bitcoin hittills underlättat censurresistenta digitala betalningar, och Ethereum har under sin kortare livslängd underlättat en rad komplexa, censurresistenta digitala transaktioner. Deras meritlistor är bevisade vid denna tidpunkt, även om de någonsin utvecklas.

På grund av tidigare prestationer har de facto kryptoekonomiduoen en betydande vallgrav från resten av tävlingen när det gäller faktorer som kvalitet, tillförlitlighet och praktik. Bitcoin och Ethereum är toppen av linjen, slutstopp.

Och det som särskilt är imponerande med Ethereum är hur långt det har kommit så snabbt.

Vad Ethereum gjorde

I juli kommer Ethereum-nätverket på sin 5-årsdag. Men de fem åren sedan Frontier – den första liveversionen av Ethereum – har verkligen känts mer som ett decennium med tanke på allt arbete och framsteg som har gjorts kring “World Computer” sedan dess.

Under de följande åren efter Frontier har Ethereum genomgått flera stora uppgraderingar och genomgått produktivt en handfull tidiga kriser, samtidigt som de lockat en växande armé av utvecklare, designers, juridiska experter och forskare, liksom välvilliga beskyddare, öppen källkod varuexperiment och innovativa företag – både traditionella och on-chain. 

Så när det gäller vad Ethereum redan har gjort, har det redan säkrat en mycket fördelaktig nätverkseffekt som har positionerat plattformen för att bli allt mer värdefull på många sätt när den fortsätter att växa.

Ännu mer fundamentalt har dock Ethereum redan bevisat att drömmen om sin vitt papper – strävan efter att aktualisera ett ”alternativt protokoll för att bygga decentraliserade applikationer” för en ny arena för offentliga varor – var verkligen en fruktbar värt att driva.

Den verkligheten är verkligen värt att se tillbaka på, i den mån visdom från det förflutna kan vägleda oss när vi fortsätter att bygga ut en ny finanssektor för en bättre framtid.

Ethereum GuideVad är Ethereum? Nybörjarguide till denna decentraliserade datorplattform

Vad Ethereum gör

Ethereums nya historia är verkligen imponerande, men det är allt som en alltmer avancerad och mer mogen Ethereum kan och gör i nuläget, det är verkligen något annat.

Exempelvis tog Ethereum-skaparen och grundaren Vitalik Buterin förra veckan till Twitter för att lyfta fram några av de stora framsteg som Ethereum har för närvarande 2020 som blockchain-projektet inte hade tillbaka 2017.

Tänk på att 2017 var när kryptoekonomin upplevde sin vildaste tjurmarknad hittills – till stor del katalyserad av Ethereum-drivna ursprungliga mynterbjudanden, inte mindre – och ETH-priset nådde en topp på 830 $ den december före dess högsta januari 2018 på 1431 $..

Hype-faktorn var verklig då, eftersom Ethereum var betydligt mer omogen vid den tidpunkten, tekniskt sett, än den är idag när ETH handlas till cirka $ 130 vid presstiden.

Saker Ethereum har 2020 som det inte gjorde 2017:

* Uniswap

* https://t.co/wwBUgU78ob

* Status

* MakerDAO

* ZK Rollups (t.ex. Loopring), >2k TPS kapacitet

* PoS-testnät

* Farbror priser < 10% med 10 m gasblock

* Gitcoin-bidrag

Flytta målstolparna snabbare, annars kommer vi ikapp!

– vitalik.eth (@VitalikButerin) 27 mars 2020

Så även om ETH-priset för närvarande kan sjunka cirka 90 procent från dess historiska prisrekord, har aldrig plattformen och dApp-möjligheterna varit mer robusta, mer flexibla och mer öppna för byggnad.

Låt oss till exempel överväga några av de viktigaste exemplen som Buterin listade i sin ovannämnda tweet. Först fanns Uniswap, som har blivit Ethereums älskade decentraliserade utbyte på mindre än två år och en av de smarta kontraktsplattformens första stora framgångshistorier. Projektet är ingenjörsarbete, som samtidigt är enkelt, elegant och kraftfullt i sin design och redo att springa “så länge Ethereum existerar”, har teamet tidigare noterat. Dessutom är Uniswap bara en bland flera DEX-enheter som underlättar betydande handelsnivåer just nu.

Buterin nämnde också Tornado.cash, som är ett imponerande och relativt nytt integritetsverktyg för Ethereum som drivs av zk-SNARKS-teknik. “Det förbättrar transaktionsintegriteten genom att bryta kedjelänken mellan mottagar- och destinationsadresser”, har dess skapare förklarat. Lösningen gör ETH kapabel att vara ett så kallat sekretessmynt här och nu.

MakerDAO är en annan viktig ljuspunkt för Ethereum idag, även om projektet nyligen har arbetat för att rätta till nästan 5 miljoner dollar i protokollskuld och en akut Dai-likvärdighetskris. Maker har varit den decentraliserade finansarenans hittills mest populära dApp, vilket gör det möjligt för användare att ta upp automatiserade Dai stablecoin-lån som stöds av kryptosäkerheter som ETH, BAT och USDC. Projektet sätter tonen för både DeFi och DeFi-utlåningssektorn och har potentiellt gett upphov till en ny, om än ung världsvaluta i Dai. Det är här idag, och det är bara toppen av isberget.

Visst, Ethereum har ingen brist på nuvarande begränsningar som kommer från olika vinklar, men det görs stora ansträngningar runt projektets ekosystem för att hantera dessa begränsningar på kritiska och noggranna sätt. Denna dynamik bör inte heller förbises, dvs det utmärkta, produktiva och högmotoriska samhället som Ethereum har utvecklat hittills och fortsätter att bevisligen samla.

Vad Ethereum kommer att göra

Under de kommande månaderna och åren kommer Ethereum att börja sin flerfasiga Serenity-uppgradering som kommer att främja plattformens kapacitet i praktiskt taget alla avseenden. Med andra ord kommer Ethereums befogenheter snart att öka exponentiellt.

Serenity-uppgraderingen kommer att börja med “Fas 0” senare i år, vid vilken tidpunkt Ethereums länge planerade övergång till Proof-of-Stake (PoS) konsensus, där spelare kommer att hålla 32 ETH i speciella plånböcker för att säkra nätverket, aktiveras.

I den senare “Fas 1” kommer skärvkedjor att aktiveras och visa sig vara ganska viktiga, i den mån de kommer att bana väg för större framtida transaktionsskalbarhet på Ethereum. I den påföljande “Fas 2” kommer extremt kraftfulla och mångsidiga “Execution Miljöer” att introduceras, med en EE som liknar en anpassningsbar blockkedja som kan leva enkelt och definitivt ovanpå Ethereum 2.0.

Dessutom gör forskare och byggare i Ethereum-ekosystemet för närvarande stora framsteg kring Optimistic Rollups (ORs), en relativt ny skala-två-skalningsmekanism som ökar Ethereum 2.0s skalningseffekter så mycket mer.

Sammantaget kommer Ethereum att se väldigt annorlunda ut om fem år. Plattformens fortsatta mognad kommer att ge den möjlighet att fortsätta attrahera nya användare av alla ränder, vilket kommer att förbättra dess nätverkseffekter – och därmed dess värde – i allmänhet.

Följaktligen verkar Ethereums främsta sektorer som DeFi vara beredda att välsigna de kommande åren eftersom Ethereum blir mer praktiskt än någonsin. Men också plattformens nischsektorer, som digitala samlarföremål och blockchain-spel a la Ethereums “NFT” -arena, har potential att växa och uppnå framgångsframgång framöver också.

Mitt i denna typ av lovande atmosfär är det inte nödvändigtvis svårt att föreställa sig en värld där Ethereums ETH så småningom, eller till och med bara tillfälligt, blir den största krypton i kryptoekonomin. Det kan vara lediga år om det någonsin händer, men främmande och mer dramatiska saker har hänt i rymden tidigare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me