Layer-2 Scaling Arena: Matic Network gräver in som Loom Network Wobbles

Plasma & amp; Raiden Network

Ethereum och kryptoekonomin i allmänhet kan inte nå någonting nära deras verkliga potential förrän ett hörn är vänt på problemet med skalbarhet, dvs. driver snabba och billiga transaktioner massor. Ack, att lösa skalning är det bästa uppdraget för många nya projekt i ekosystemet.

I den mångsidiga konstellationen av skalningsprojekt är Matic Network och Loom Network bland dem som fokuserar på sidokedja och Plasma-teknik för att öka blockchains transaktionskapacitet. Men medan Matic särskilt har stigit nyligen, har Loom istället blivit belägrat.

Båda ansträngningarna började verkligen lovande, eftersom båda var tidiga Layer 2-skalningsinsatser – eller lösningar byggda ovanpå Ethereum eller andra blockkedjor, och inte inom dem – som gav dApp-projekt en möjlighet att utforska snabbare och billigare transaktioner. Men mellan de två är det bara Matic som upprätthåller en positiv drivkraft så sent. Varför?

Utöver sakens Matic har varit att få rätt, ligger svaret på den frågan till stor del i hur Looms ledarskap nyligen helt föreställde sig sitt projekt i media res, som skickade team som byggde ovanpå projektet och några viktiga nätverksdeltagare på väg mot utgångarna. Men innan vi gräver djupare här, låt oss först jämföra hur Matic och Loom arbetar för bättre sammanhang.

Två skalningsmetoder, men inte lika

Som vi redan har nämnt är både Matic Network och Loom Network Layer 2-skalningslösningar, men de närmar sig naturligtvis skalningsfrågan på unika sätt.

Som för Matic, den använder en kontobaserad variant av More Viable Plasma, eller helt enkelt Plasma, och dess sidkedjor stöds av ett nätverk av PoS-validatorer. Denna modell säkerställer snabba och säkra Layer 2-transaktioner.

Vad är Matic Network? Guide till denna Blockchain-skalningsplattform

“Systemet är utformat för att möjliggöra snabbare partiella bekräftelser för bättre användarupplevelse”, har Matic-teamet tidigare förklarat.

På baksidan, Loom Network förlitar sig på en version av Plasma som kallas Plasma Cash, som endast stöder betalningar som görs via ERC721 icke-fungibla tokens (NFT). Och i motsats till PoS använder Looms “Basechain” delegerad proof-of-stake (DPoS) konsensus, så dess design kräver betydligt mindre validerare än Matic gör.

Till den sista punkten är Loom tänkt att förlita sig på 21 eller fler externa validerare som spelar LOOM-tokens för att säkra nätverket. Looms antal aktiva validerare kommer dock snart att sjunka till så lågt som 14 efter att flera projekt nyligen har avgått eller tillkännagav planer på att lämna nätverket på grund av omskakningar i projektets ledarskap och färdplan.

Det fallet är inte nödvändigtvis förödande ännu, men det är inte heller vackert eftersom Binance därmed skulle kontrollera mer än 50% av det insatta LOOM-token-utbudet. Nedgången signalerar också att en icke-trivial mängd intressenter i allt högre grad har tappat tron ​​på Looms riktning.

Key Loom Validators Avgång

Matic Network är, och har varit, ett allmänt syfte i fokus och kan därmed stödja finansiella projekt såväl som blockchain-spelprojekt. Loom Network började dock med ett stort fokus på spel och har sedan dess svängt från den koncentrationen för att arbeta med lösningar för stora företag.

Med andra ord flyttade Loom Network-teamet marken under sina tidiga användare på ett stort sätt, och dessa användare har fått plocka upp bitarna i enlighet därmed.

Till exempel Axie Infinity, ett populärt Ethereum-spelprojekt, meddelat i mars 2020 att den stängde sin Loom-validator som svar på Looms skiftande verksamhet:

”Loom-teamet har nyligen genomgått ledarskapsförändringar och kommer att fokusera på företagslösningar snarare än användarvänliga applikationer. Med tanke på denna kursförändring tror vi att det är bäst för oss att avsluta vår relation med Loom Network. Vi var stolta över att vara en av de första applikationerna som visade upp de snabba och gasfria transaktionerna som möjliggjordes av tidiga lager 2-skalningslösningar. ”

Det tillkännagivandet kom efter att Loom Network-verkställande direktören Matthew Campbell avgick i februari 2020. Sedan dess meddelade flera andra Loom-validerare bortom Axie Infinity också sina beslut att gå tillbaka från det omnämnda nätverket, nämligen Staked Capital, StakeWith.Us, och Chorus One.

Dessa företag är utan tvekan miffade, eftersom Loom Network räknar sig som friktionsfri och som ett sätt för projekt att “framtidssäkra” sina dApps. Dessa projekt har dock upplevt friktion från Loom och sett framtiden för deras melds förändras precis framför ögonen, vilket har lämnat Axie Infinity och andra som letar efter nya skalningslösningar..

“En helt decentraliserad … applikation är värdefull eftersom den ger användarna förtroende för att den alltid kommer att finnas där, så att du säkert kan bygga på den,” Ethereum-skaparen Vitalik Buterin argumenterade nyligen lämpligt i en separat diskussion.

Matic vinnande projekt

Eftersom något av en migration bort från Loom Network har börjat har Matic Network stått ut som ett livskraftigt alternativ för team som vill bygga på ny L2-infrastruktur.

I mars 2020 tillkännagav till exempel Ethereums virtuella världsprojekt Somnium Space planer på att övergå från Loom till Matic. Somnium Space CEO Artur Sychov noterade vid den tiden:

”På grund av det faktum att Loom har beslutat att stänga av sin kundinriktade lösning tvingades vi söka efter en ny pålitlig partner för en andra skalbarhet. Matic var ett självklart val på grund av deras teamexpertis och andra välkända projekt som redan arbetade med Matic. ”

Somnium Space gick alltså med i dussintals andra projekt som redan bygger upp på Matics teknik, inklusive Ethereums ledande virtuella värld Decentraland, handelsplattform Koinfox och vadslagningsplattformsprojekt BetProtocol bland andra.

Som sådan har Matics uppstigning på antagandefronten också översatts till marknaderna, eftersom marknadsvärdet för MATIC-token är över 36 miljoner USD, vilket är mer än dubbelt så mycket som LOOM-tokens nuvarande marknadsvärde på 15 miljoner USD. Investerare litar helt enkelt på Matic mer än Loom-projektet just nu.

Några positiva om horisonten för Matic

Utöver att vara mer smidig, allmänt ändamål och tekniskt överlägsen Loom, har Matic också en klart positiv utveckling framöver på sin färdplan i en tid då vissa större Loom-intressenter har blivit osäkra om framtiden.

För det första lanserar Ethereum officiellt på Ethereum-mainnet i maj 2020. Detta gör det möjligt för dApp-projekt att utnyttja Matics mogna funktioner, vilket innebär att fler dApps kan lockas att integreras med L2-nätverket under de kommande månaderna..

Samtidigt som Matic träffar mainnet kommer projektet också att starta insatsstöd, vilket innebär att MATIC-innehavare kommer att kunna hålla sina tokens i speciella plånböcker för att säkra nätverket och tjäna tokenbelöningar för att göra det. Insatsindustrin har precis börjat komma till sin rätt, så tidpunkten för Matics aktivering av PoS-konsensus kan visa sig fruktbar för sin allmänna tid..

Det verkar som om vissa människor redan ställer upp på spel via Matic också – projektet hade enligt uppgift mer än 500 validerare deltagit i sin nyligen uppmuntrade testnätkampanj, Counter Stake.

Taget helt och hållet och Matics största dagar verkar avgörande framåt. Den dynamiken står i kontrast till den nuvarande osäkerheten kring Loom, som har förlorat tron ​​hos några av dess största tidigare stödjare.

Självklart är det helt möjligt att Loom-projektet vänder på saker, går tillbaka och gör anmärkningsvärda drag i företagsutrymmet. Men som saker och ting nu är Matic helt enkelt ett mer attraktivt alternativ i några avseenden för Ethereum dApp-projekt som är intresserade av att utnyttja plasmabaserade sidokedjelösningar. Låt oss se om Matic kan hålla sin nyskapande fart härifrån.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me