Kommer Bitcoin & Ethereum att vara kvar länge? Fallet för & emot

Crypto

Det är ingen liten bedrift att Bitcoin har avancerat bestämt in i sitt andra decennium av existens. Och OG-blockkedjans mest anmärkningsvärda utlöpare hittills, Ethereum, klarar sig bra i sig själv när den smarta kontraktsplattformen närmar sig sin 5-årsdag i juli 2020.

De människor som har byggt ut dessa projekt och ovanpå dem genom åren har uppnått mycket, även om dessa prestationer bara uppskattas fullt ut av människor inom kryptoekonomin.

Men att tänka på långt Bitcoin och Ethereum har redan kommit får en att tänka på hur långt de kommer att gå. Hittills har de två bästa offentliga blockkedjorna visat anmärkningsvärd upptid och tillförlitlighet, samtidigt som de är pålitliga och globala och stöds av användare snarare än av någon nationell stat. Följaktligen åtnjuter Bitcoin och Ethereum och deras tillhörande kryptovalutor för närvarande nätverkseffekter som tyder på att de kommer att finnas kvar i år, eller till och med årtionden, framöver.

I det här inlägget kommer vi att undersöka några anledningar till varför dessa hittills framgångsrika blockkedjor verkar vara kvar i någon meningsfull form eller mode under lång tid, liksom några topp motpunkter för varför de kanske inte.

GitHub arkivprogram

I april 2020 planerar den populära Microsoft-ägda programvaruutvecklingsplattformen GitHub att arkivera massor av öppna källkodsförvar i en speciell underjordisk anläggning på Svalbard, Norge.

Den anläggningen, som är begravd djupt under ett berg, kommer därmed att säkert lagra förvaren för de bästa kryptovalutaprojekten som Bitcoin, Ethereum och mer. Som sådan är dessa kodbaser inställda på att bevaras under ett årtusende och därefter, vilket i det minsta säkerställer att de bästa publican-blockkedjorna kommer att finnas som artefakter för eftertiden.

Det är en kraftfull försäkring på kulturell nivå, för att vara säker. Men att begrava förvar under jord skiljer sig uppenbarligen mycket från Bitcoin och Ethereum som aktivt körs i hundratals år, vilket helt och hållet är en separat sak.

Anti-bräckliga mönster

Bitcoin- och Ethereum-nätverken är decentraliserade, censurresistenta, hållbara och lättillgängliga över hela världen.

Sådana strukturer gör dessa blockkedjor svåra att döda, och det är just poängen. De har uttryckligen utformats för att vara tuffa, så att säga, för att säkerställa att dåliga skådespelare som stora eller små inte kan förstöra nätverken för alla andra, och de har klarat tillräckligt med kriser nu för att föreslå att de är lämpliga för samma i framtiden.

Ekosystemets momentum

En annan anledning till att Bitcoin och Ethereum verkar vara redo att vara här i många år framöver är att dessa nätverk har sett stora samhällen och större ekonomisk aktivitet samlas runt dem och till nivåer som helt enkelt är oöverträffade någon annanstans i kryptoekonomin..

Efter bara en handfull år skryter de två offentliga blockkedjorna med miljarder dollar i betalningar, små arméer av utvecklare och passionerade och djupt engagerade användarbaser. För dessa ändamål, om några projekt passar att vara kvar länge, är det de som har de största vallgravarna och därmed de bästa resurserna och hjärnorna runt det, och just nu är det Bitcoin och Ethereum.

Användbarheten av digitala, statslösa pengar

Bitcoin och Ethereum är för alla, var som helst och när som helst. Ännu viktigare är att detta är icke-suveräna system som inte kan muskuleras av någon stat på det sätt som ett vanligt betalningsföretag kan vara.

I denna mening är Bitcoin och Ethereum extremt kraftfulla verktyg för ekonomisk integration. De har alla möjliga nya konsekvenser för global handel, även inom sändningen av överföringar.

Så länge dessa blockkedjor är kraftfulla och offentliga, vilket de kommer att vara på obestämd tid, har de massor av löfte och nya typer av verktyg för banker och underbanker runt om i världen.

Baslagerfaktorn

Bitcoin har Lightning Network. Ethereum har sin stigande decentraliserade finans, eller DeFi, arena. Båda fallen illustrerar hur dessa blockkedjor bildar kraftfulla baslager som alla typer av projekt kan bygga på.

Lightning och DeFi är båda tidigt, men de visar vad vi redan kan göra här och nu, och de pekar också på vad som kan göras i framtiden.

Med det sagt, ju mer infrastruktur och appar som byggs ovanpå Bitcoin och Ethereum, desto mer sannolikt kommer dessa projekt att finnas på lång sikt.

Historiskt anmärkningsvärt

Låt oss säga att Bitcoin och Ethereum så småningom faller vid vägkanten av någon anledning. Oavsett vad som händer i det avseendet är tillkomsten av de två blockkedjorna stora, historiskt anmärkningsvärda händelser som utan tvekan kommer att studeras av tvärvetenskapliga specialister i årtionden och ännu längre.

Båda dessa kryptovalutaprojekt öppnade upp helt nya typer av digital finansiering, och i den meningen var de helt oöverträffade. De har också gett liv till otaliga avkommor, vars konsekvenser fortfarande är under utveckling.

Det kan verkligen komma en dag där Bitcoin och Ethereum blir sämre teknik, men ingenting kan någonsin stoppa sina platser i historikböckerna.

Räknare: föråldrad av framtida kryptovalutor

Låt oss gå vidare till motpunkterna, eller varför Bitcoin och Ethereum kanske inte håller på lång sikt. En möjlighet är naturligtvis att år i framtiden kommer mer avancerade kryptokurrencyprojekt med mer avancerade funktioner att manövrera de tidiga offentliga blockchain-tungvikterna.

Det är svårt att förstå detta scenario just nu, eftersom inga kryptoprojekt ens är nära att matcha den allmänna styrkan i Bitcoin och Ethereum just nu. Men med det sagt är framtiden lång, och bortom horisonten kan det vara projekt som vi knappt ens kunde börja slå om huvudet just nu. Det finns inga motstridiga antagonister för närvarande, men sådana projekt kan utgöra utmaningar i en avlägsen framtid.

Räknare: Crypto Space Withers

En fråga bakom de flesta kryptoekonomins intressenter är, vad händer om hela detta ekosystem krymper upp och misslyckas?

Det verkar som ett extremt scenario, eftersom det är svårt att föreställa sig att kryptoekonomin inte kommer att leva vidare, inte ens i betydligt mindre form, under resten av vår livstid. Men ändå kommer användarupplevelsefaktorn att behöva förbättras runt kryptoekosystemet för att det finns en god chans att Bitcoin och Ethereum spricker avgörande i mainstream. Det är åtminstone något att tänka på.

Räknare: Black Swan

En svart svanhändelse är en katastrofal händelse som är mycket oförutsägbar och därmed i princip omöjlig att förutse med någon precision. På grund av den dynamiken kan dessa händelser orsaka allvarlig förödelse.

Det finns naturligtvis extrema exempel, som en asteroid som missas av stjärnskådare som slår jorden och slår den mänskliga civilisationen. Det kan vara osannolikt, men det ligger inom sannolikhetsområdet.

Mer realistiska okända sårbarheter som kan leda till stora hackar senare år. Men dessa sårbarheter är mindre troliga med bra revisioner, och Bitcoin- och Ethereum-samhällen tar revisioner på mycket allvar.

Counter: Government Crackdowns

Vid denna tidpunkt verkar det osannolikt att en betydande koalition av regeringar över hela världen kommer att samordna nedbrott mot de bästa offentliga blockkedjorna och deras tillhörande kryptovalutor, BTC och ETH.

Men på många sätt överskrider, trotsar eller strider Bitcoin och Ethereum om lagliga jurisdiktioner, så det kan komma en dag då push kommer att skjuta och regeringar beslutar att samordna på extrema åtgärder för att kriminalisera grundsten blockchain eller kryptoaktiviteter för att bevara sin egen suveränitet.

Men Bitcoin och Ethereum är mer inbäddade i det vanliga samhället än någonsin tidigare, så räkna inte med att den här möjligheten kommer att inträffa snart, om alls.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me