Hvad er sunde penge? Et kig på Bitcoins fremkomst

Sound Money & amp; Bitcoin

Gennem historien har der forskellige iterationer af sunde penge, fra Rai-stenene på Yap-øerne til guldstandarden.

Imidlertid er sunde penge forblev undvigende i det sidste århundrede efter udbredelsen af ​​kreditudvidelse gennem centralbankens fraktionelle reservepolitikker, der fører til endemisk inflation.

Sunde penge er konsekvent udråbt som en nødvendig forudsætning for et velstående samfund og en stabil prismekanisme i frie markedsøkonomier af Østrigsk skole af økonomi.

Fremtrædende tal som FA Hayek, Ludwig von Mises og Carl Menger detaljerede de grundlæggende årsager til ‘boom and bust’ økonomiske cyklusser som den udvidede inflationære pengepolitik, der er kommet til at dominere regeringsretningen siden 1930’erne.

FA Hayek gik endda så langt som forudgående at beskrive en ny form for valuta, der ville være fri for regeringskontrol i 1984 som det eneste sande middel til at opnå gode, sunde penge igen.

Siden da har Bitcoin ikke kun opstået som sunde penge, men eksisterer måske blandt de hårdeste oprettede valutaer lavet til den digitale tidsalder.

Tilstrækkelig forståelse af sunde penge er afgørende for at forstå de grundlæggende fordele ved Bitcoin, og hvorfor dens nyhed ofte er udfordrende at acceptere eller forstå efter en længere periode med global fiat-dominans.

Som en sidebemærkning, hvis du har en chance for at læse Bitcoin-standarden af Saifedean Ammous, vil jeg varmt anbefale det, uanset hvad din baggrund er, da det giver en afgørende kontekst om sunde penge og Bitcoins plads i monetær historie.

Hvad definerer sunde penge?

Det historie med penge har både enorm indflydelse på nutidens opfattelse af værdi, og hvordan sunde penge opstår naturligt i en civilisation. Eksempler på sådanne sunde penge strækker sig tilbage til gamle samfund, herunder de japanske Rai-sten og det solide guld fra det byzantinske imperium.

Nick Szabo giver en fremragende analyse af den gamle begyndelse af værdisystemer med sit fremtrædende stykke; Afskalning: Oprindelsen af ​​penge.

Szabo beskriver, hvordan penge udviklede sig fra samleobjekter, der var knappe og bar sentimental værdi eller repræsenterede en betydelig indsats for at erhverve som nogle af de tidligste oprindelser af penge.

Nick Szabo-profil

Læs: Kryptoprofiler: Nick Szabo, The Quiet Cryptocurrency Pioneer

Penge dukker op for at give en løsning på Sammenfald af ønsker et problem, hvor et mellemliggende lager af værdi, der kan sælges på tværs af tid og rum, er nødvendigt for at lette en voksende økonomi.

i øvrigt, sunde penge har brug for at bevare værdien over tid, fungere som et udvekslingsmiddel og være meget delelig til at fungere i skala.

Ammous henvisninger til at for at pengene skal være sunde, skal de være hårde snarere end lette. Nemme penge er det, der udgør nationale fiat-valutaer i dag, da deres udbud let kan udvides, hvilket drastisk reducerer deres værdi over tid og gør dem til en meget ineffektiv butik af værdi..

USD er ‘lette penge’, fordi Federal Reserve kan udvide pengemængden gennem inflation, som regeringen finder det passende, at udvide kredit til offentlige udgifter eller redde industrier (dvs.., den globale finanskrise i 2008).

Omvendt hårde penge – såsom guld – har en høj lager-til-flow forhold, hvilket betyder at udbuddet af den eksisterende værdi er signifikant højere og konstant opretholder et højt forhold mellem hvor meget der er i omløb sammenlignet med hvor meget der kan injiceres i cirkulationen over en given periode.

Guld opnår dette ikke kun fordi det er sjældent, men på grund af den tid og kræfter, der kræves for at udvinde det, er det dybtgående, hvilket gør introduktionen af ​​mere guld i den globale guldforsyning relativt konsistent og meget lav sammenlignet med den samlede mængde, der allerede er tilgængelig. Som sådan kan guld ikke let oppustes og derefter devalueres.

Sunde penge er hårde penge, der er meget delelige, salgbare på tværs af tid og rum og fører til en lavtids præference af deltagere i frie markedsøkonomier. En lav tidspræference fører til akkumulering af kapital gennem besparelser og en eventuel blomstring af produktionen og teknologisk fremskridt.

Historisk set er guld de mest veletablerede sunde penge, der har eksisteret som et værdimiddel i næsten enhver civiliseret økonomi siden romerne i en eller anden form.

Guldstandarden giver en stabil prismekanisme for international handel til at fungere uden det uophørlige behov for konkurrerende devaluering af nationaliserede valutaer, der er så udbredt i dag (dvs.., Kina og USA.).

Kryptovaluta og guld

Læs: Crypto & Guld: To magiske kugler for at slå recessioner & Fed siger Ron Paul

Uden sunde penge er folks besparelser, forbrugerpriser og et lands samlede økonomiske retning indfaldet fra den enhed, der kontrollerer pengemængden, som i dag er allestedsnærværende regeringer.

En vigtig advarsel ved statsbanker, der i vid udstrækning overses eller misforstås, er at centralbanker fortsætter med at skaffe guld. Hvis de troede på værdien af ​​deres fiat-valutaer som sunde penge, ville der ikke være behov for at skaffe guld, men det gør de stadig, hvilket er ekstremt fortællende.

Guld er dog heller ikke et perfekt middel til sunde penge. Selvom det bevarer værdi over tid og anerkendes bredt som den bedste værdiopbevaring, er det ikke særlig deleligt eller praktisk at overføre mellem parter, endsige for gennemsnitlige mennesker at holde det sikkert uden frihedsberøvende tjenester.

Bitcoin repræsenterer eftertrykkeligt sunde penge til den digitale tidsalder, og selvom det stadig er meget ungt, præsenterer det utvivlsomt fascinerende tilfælde for en ny form for værdi, der er modstandsdygtig over for inflation, uden for kontrol af en enkelt enhed, meget delelig og overførbar til næsten hvor som helst på kloden, wifi-forbindelse eller ej.

Hvordan Bitcoin er sunde penge

En af de bedste måder at se Bitcoin på er som den første legitime konkurrence til centralbank i det sidste århundrede. Regeringer – og ingen for den sags skyld – kan kontrollere eller ødelægge Bitcoin ved at indføre begrebet konkurrence for en industri, der har været domineret af den keynesianske pengepolitik i årtier.

Bitcoin opfylder alle forudsætningerne for sunde penge og er bygget til internetets digitale tidsalder, en enorm forbedring af overførbarhed og personlig suverænitet af værdi.

Mængden af ​​Bitcoin er begrænset til 21 millioner og styres af en algoritme, der ikke flygtigt kan ændres for at indsprøjte mere Bitcoin med en hastighed mere end den elegante og forudbestemte værdi, der er indbygget i protokollen, som halveres omtrent hvert 4. år.

Som sådan øges Bitcoins aktie-til-strøm-forhold gradvist, hvilket betyder, at dets aktie-til-strøm-forhold til sidst når et enormt niveau, når de sidste bitcoins er udstedt gennem minedrift. Det er definitionen på hårde penge.

Hvad er Bitcoin? Komplet guide

Læs: Hvad er Bitcoin, Ultimate Guide

Bitcoin er også decentraliseret, hvilket betyder, at det ikke er underlagt vilkårlige politiske beslutninger eller behov fra regeringer, tredjeparter eller ondsindede aktører, der har til hensigt at ødelægge det, da der ikke er noget enkelt fejlpunkt.

Yderligere styres Bitcoin af en social konsensus lag, hvor brugerne bestemmer, hvad Bitcoin er, og protokollen kun håndhæver de abstrakt aftalte regler for fællesskabsstemningen.

Incitamentsdesignet af Bitcoin fører også til en selvbærende økonomi af minearbejdere, der tilpasser sig Bitcoins vanskelighedsalgoritme, en af ​​dens mest definerende egenskaber.

Bitcoin som et middel til værdiudveksling er uden fortilfælde. Der har aldrig eksisteret en mekanisme til at overføre værdisummer – store eller små – til andre parter over hele verden med afvikling på få minutter.

Desuden, hvis du bevarer kontrollen med dine private nøgler, er de tilgængelige midler straks dine, og der er ikke behov for at beskæftige sig med pålidelige formidlere, hvilket mindsker evnen til censur.

Dette er den primære fordel, som Bitcoin har over guld, da det kan deles i en satoshi-enhed, der kan overføres uden frihedsberøvende tjenester efter brugerens skøn gennem disintermediation af tillid..

Privatlivets fred har også dybe konsekvenser for at afbøde tvangskontrol. Cypherpunks udråbte kryptografi som det sidste legitime middel til at bevare privatlivets fred i en digital tidsalder, og Bitcoins uhyggelige brug af kryptografiske primitiver er et bevis på manges ønske om at handle privat og fri for ekstern kontrol.

Konklusion

Mens Bitcoins privatliv ikke er perfekt, udvikler det sig konstant, og samfundet har vist en stærk præference for løbende at forbedre sine privatlivsbeskyttende egenskaber.

Måske vigtigst af alt er, at sunde penge danner grundlaget for personlig suverænitet, der fjerner behovet for at stole på politikker, der påvirker værdi uden for enkeltpersoners kontrol.

I stedet for at stole på centralt rettet og lunefuldt design, bevarer brugerne af Bitcoin det, der er deres, og er fri for andres unødige indflydelse og er kun underlagt den organiske mekanik i et frit marked.

Sunde penge har udviklet sig gennem historien. At se regeringsudstedt fiat som den endelige destination for, hvad der udgør værdi, er at ignorere den dynamiske natur af teknologi og folks vilje til at beskytte de grundlæggende principper, som de stærkt tror på.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me