Wat is gezond geld? Een blik op de opkomst van Bitcoin

Sound Money & amp; Bitcoin

Door de geschiedenis heen zijn er verschillende iteraties van gezond geld, van de Rai-stenen van de Yap-eilanden tot de gouden standaard.

Goed geld is de afgelopen eeuw echter ongrijpbaar gebleven na de proliferatie van kredietexpansie door het fractionele reservebeleid van de centrale banken dat tot endemische inflatie heeft geleid..

Deugdelijk geld wordt consequent aangeprezen als een noodzakelijke voorwaarde voor een welvarende samenleving en een stabiel prijsmechanisme in vrijemarkteconomieën door de Oostenrijkse School van economie.

Vooraanstaande figuren zoals FA Hayek, Ludwig von Mises en Carl Menger hebben de grondoorzaken van de economische cycli van ‘hoog en laag’ uiteengezet, zoals het uitgebreide inflatoire monetaire beleid dat de regeringsrichting sinds de jaren dertig is gaan domineren..

FA Hayek ging zelfs zo ver dat ze vooruitziend een nieuw soort valuta beschreef die in 1984 vrij zou zijn van overheidscontrole als het enige echte middel om weer goed, gezond geld te verkrijgen..

Sindsdien is Bitcoin niet alleen naar voren gekomen als gezond geld, maar is het misschien wel een van de moeilijkste valuta die zijn gecreëerd, gemaakt voor het digitale tijdperk..

Een goed begrip van gezond geld is essentieel om de fundamentele voordelen van Bitcoin te begrijpen en waarom de nieuwheid ervan vaak een uitdaging is om te accepteren of te begrijpen na een langdurige periode van wereldwijde fiat-dominantie..

Als een kanttekening, als je de kans hebt om te lezen De Bitcoin-standaard door Saifedean Ammous, ik zou het sterk aanbevelen, ongeacht je achtergrond, omdat het een cruciale context biedt over gezond geld en de plaats van Bitcoin in de monetaire geschiedenis.

Wat definieert gezond geld?

De geschiedenis van geld heeft zowel een enorme invloed op de huidige waardeopvatting als op hoe gezond geld op natuurlijke wijze in een beschaving ontstaat. Voorbeelden van dergelijk gezond geld gaan terug tot oude samenlevingen, waaronder de Yapese Rai-stenen en de gouden Solidus van het Byzantijnse rijk.

Nick Szabo geeft een uitstekende analyse van het oeroude begin van waardesystemen met zijn voorname stuk; Shelling Out: The Origins of Money.

Szabo beschrijft hoe geld evolueerde uit verzamelobjecten die schaars waren en een sentimentele waarde droegen of een aanzienlijke inspanning vormden om geld te verwerven als een van de vroegste bronnen van geld.

Nick Szabo Profiel

Lezen: Cryptoprofielen: Nick Szabo, The Quiet Cryptocurrency Pioneer

Geld komt tevoorschijn om een ​​oplossing te bieden voor de Toeval van wensen probleem waarbij een tussenopslag van waarde die in tijd en ruimte verkoopbaar is, nodig is om een ​​groeiende economie te faciliteren.

Bovendien, gezond geld moet in de loop van de tijd waarde behouden, als ruilmiddel functioneren en in hoge mate deelbaar zijn om op schaal te functioneren.

Ammous verwijzingen dat geld om gezond te zijn, eerder moeilijk dan gemakkelijk moet zijn. Gemakkelijk geld is wat vandaag de dag nationale fiat-valuta’s vormen, aangezien hun aanbod gemakkelijk kan worden uitgebreid, waardoor hun waarde in de loop van de tijd drastisch afneemt en ze een zeer ondoelmatige waardeopslag worden..

De USD is ‘easy money’ omdat de Federal Reserve de geldhoeveelheid kan uitbreiden door middel van inflatie als de regering dat nodig acht, om krediet voor overheidsuitgaven uit te breiden of industrieën te redden (d.w.z.., wereldwijde financiële crisis van 2008​.

Omgekeerd, hard geld – zoals goud – heeft een hoge stock-to-flow ratio, wat betekent dat het aanbod van de bestaande waarde aanzienlijk hoger is en consequent een hoge verhouding handhaaft van hoeveel er in omloop is in vergelijking met hoeveel er in een bepaalde periode in de circulatie kan worden geïnjecteerd.

Goud bereikt dit niet alleen omdat het zeldzaam is, maar vanwege de tijd en moeite die nodig is om het te delven, het is diepgaand, waardoor de introductie van meer goud in de wereldwijde goudvoorraad relatief consistent en zeer laag is in vergelijking met de totale hoeveelheid die al beschikbaar is. Als zodanig kan goud niet gemakkelijk worden opgeblazen en vervolgens worden gedevalueerd.

Goed geld is hard geld dat in hoge mate deelbaar is, verkoopbaar in tijd en ruimte, en leidt tot een lage tijd voorkeur van deelnemers aan vrije markteconomieën. Een lage tijdsvoorkeur leidt tot de accumulatie van kapitaal door besparingen en de uiteindelijke bloei van de productie en technologische vooruitgang.

Historisch gezien is goud het best gevestigde gezonde geld dat sinds de Romeinen in de een of andere vorm in vrijwel elke beschaafde economie als waardemiddel heeft bestaan..

De gouden standaard biedt een stabiel prijsmechanisme zodat de internationale handel kan functioneren zonder de onophoudelijke noodzaak van concurrerende devaluaties van genationaliseerde valuta’s die tegenwoordig zo wijdverspreid is (d.w.z.., China en de VS..​.

Cryptocurrency en goud

Lezen: Crypto & Goud: twee magische kogels om recessies te verslaan & de Fed zegt Ron Paul

Zonder gezond geld zijn de besparingen van mensen, de consumentenprijzen en de algemene economische richting van een land afhankelijk van de entiteit die de geldhoeveelheid controleert, die tegenwoordig alomtegenwoordige regeringen zijn.

Een belangrijk voorbehoud bij het bankwezen van de centrale overheid dat algemeen over het hoofd wordt gezien of verkeerd wordt begrepen, is dat centrale banken goud blijven hamsteren. Als ze zouden geloven in de waarde van hun fiat-valuta als gezond geld, zou het niet nodig zijn om goud te hamsteren, maar toch doen ze dat, wat buitengewoon veelzeggend is.

Goud is echter ook geen perfect middel om gezond geld te verdienen. Hoewel het in de loop van de tijd waarde behoudt en algemeen wordt erkend als de beste opslag van waarde, is het niet erg deelbaar of gemakkelijk over te dragen tussen partijen, laat staan ​​voor gemiddelde mensen om het veilig te bewaren zonder bewaarnemingsdiensten.

Bitcoin vertegenwoordigt nadrukkelijk gezond geld voor het digitale tijdperk, en hoewel het nog erg jong is, presenteert het een onmiskenbaar fascinerende zaak voor een nieuwe vorm van waarde die bestand is tegen inflatie, buiten de controle van een enkele entiteit, zeer deelbaar en overdraagbaar naar bijna overal ter wereld, wifi-verbinding of niet.

Hoe Bitcoin gezond geld is

Een van de beste manieren om Bitcoin te zien, is als de eerste legitieme concurrentie voor centraal bankieren in de vorige eeuw. Overheden – en niemand wat dat betreft – kunnen Bitcoin controleren of vernietigen, door het idee van concurrentie te introduceren in een industrie die al decennia lang wordt gedomineerd door Keynesiaans monetair beleid.

Bitcoin voldoet aan alle voorwaarden voor gezond geld en is gebouwd voor het digitale tijdperk van internet, een enorme verbetering in overdraagbaarheid en persoonlijke soevereiniteit van waarde.

De hoeveelheid Bitcoin is begrensd op 21 miljoen en wordt bepaald door een algoritme dat niet vluchtig kan worden gewijzigd om meer Bitcoin te injecteren met een hogere snelheid dan de elegante en vooraf bepaalde waarde die in het protocol is ingebouwd, dat ongeveer elke 4 jaar wordt gehalveerd..

Als zodanig neemt de stock-to-flow-ratio van Bitcoin geleidelijk toe, wat betekent dat de stock-to-flow-ratio uiteindelijk een immens niveau zal bereiken zodra de laatste bitcoins via mijnbouw worden uitgegeven. Dat is de definitie van hard geld.

Wat is bitcoin? Volledige gids

Lezen: Wat is Bitcoin, ultieme gids

Bitcoin is ook gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet onderhevig is aan willekeurige beleidsbeslissingen of behoeften van overheden, derden of kwaadwillende actoren die het willen vernietigen, aangezien er geen enkel punt van mislukking is.

Verder wordt Bitcoin beheerst door een sociale consensus laag, waar de gebruikers bepalen wat Bitcoin is en het protocol alleen de abstract overeengekomen regels van het gemeenschapsgevoel afdwingt.

Het stimulerende ontwerp van Bitcoin leidt ook tot een zelfvoorzienende economie van mijnwerkers die zich aanpassen aan het moeilijkheidsalgoritme van Bitcoin, een van de meest bepalende kenmerken..

Bitcoin als middel om waarde uit te wisselen is ongekend. Er heeft nooit een mechanisme bestaan ​​om sommen waarde – groot of klein – over te dragen aan andere partijen over de hele wereld met afwikkeling in minuten.

Als u bovendien de controle houdt over uw privésleutels, is het beschikbare geld onmiddellijk van u en hoeft u niet met vertrouwde tussenpersonen om te gaan, waardoor de capaciteit voor censuur wordt beperkt..

Dit is het belangrijkste voordeel dat Bitcoin over goud houdt, aangezien het deelbaar is in een satoshi-eenheid die naar goeddunken van de gebruikers kan worden overgedragen zonder bewaarneming door de disintermediatie van vertrouwen..

Privacy heeft ook ingrijpende gevolgen voor het verminderen van dwangcontrole. De cypherpunks noemden cryptografie als het laatste legitieme middel om de privacy in een digitaal tijdperk te behouden, en het griezelige gebruik van cryptografische primitieven door Bitcoin is een bewijs van de wens van velen om privé en vrij van externe controle te handelen..

Gevolgtrekking

Hoewel de privacy van Bitcoin niet perfect is, evolueert deze voortdurend, en de gemeenschap heeft een sterke voorkeur getoond om de privacybeschermende eigenschappen continu te verbeteren..

Misschien wel het belangrijkste is dat gezond geld de basis vormt voor persoonlijke soevereiniteit, waardoor het niet meer nodig is om te vertrouwen op beleid dat van invloed is op waarde buiten de controle van individuen.

In plaats van te vertrouwen op centraal aangestuurde en grillige ontwerpen, behouden gebruikers van Bitcoin wat van hen is en zijn ze vrij van de ongepaste invloed van anderen en alleen onderworpen aan de organische mechanica van een vrije markt..

Goed geld is door de geschiedenis heen geëvolueerd. Om door de overheid uitgegeven fiat te beschouwen als de uiteindelijke bestemming van wat waarde is, is het negeren van de dynamische aard van technologie en de bereidheid van mensen om de fundamentele principes te beschermen waarin ze sterk geloven..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me